Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Világosbarna falú hálószoba díszpárnákkal dekorált ággyal, fehér paplannal és fekvőbetéttel

Melyik paplant válaszd? Teljes körű útmutató

Ebben az útmutatóban összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat és tanácsokat, amelyek segítségével könnyebbé válhat az egyéni igényeidnek megfelelő, ideális paplan kiválasztása. A pihentető alvás egyik alapfeltétele, hogy olyan paplannal aludj, ami alatt nem lesz meleged, de fázni sem fogsz az éjszaka folyamán.

Ez az útmutató az új paplan vásárlásához szükséges legfontosabb szempontokat járja körbe. Átnézzük benne a különféle paplan méreteket, alapanyagokat, és legfontosabb tulajdonságaikat – minden olyan tényezőt, ami befolyásolhatja az alvásminőségedet. Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket, hogy könnyebben eldönthesd, melyik paplan a számodra megfelelő.

  1. Mi jellemzi a jó paplant?

  Egy paplan nem csak egy paplan. Az, hogy milyen jól alszol éjszaka, nagymértékben függ attól, hogy olyan paplant választottál-e, amely megfelel az egyéni igényeidnek. Fontos figyelembe venni az alábbi tényezőket: méret, töltőerő, súly, milyen gyakran cseréled le a paplant, és mennyire szeretnéd, hogy a paplan körbeölelje a tested alvás közben.

  A következő fejezetekben közelebbről megvizsgáljuk ezeket a tényezőket, hogy megkönnyítsük a paplanválasztást.

  2. Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű paplant

  Az első lépés a jobb alvást segítő paplan kiválasztásában, hogy a magasságodat szem előtt tartva mérlegeld a lehetőségeket. Alapszabályként a paplan legyen 20-30 cm-rel hosszabb, mint a testmagasságod.

  Mikor érdemes megfontolni a paplan méretének megváltoztatását?

  Az átlagos paplanok többféle méretben kaphatóak, van belőlük hagyományos méretű, extra hosszú, és dupla is, amelyek különböző ágyméretekhez és személyes preferenciákhoz illeszkednek.

  A legjobb méret kiválasztása nagyban függ attól, hogyan tervezed használni a paplant. A legtöbb embernek az egyedül alváshoz megfelel a sima, egyszemélyes, 135x200 cm méretű paplan. Ha az átlagosnál magasabb vagy, akkor a hagyományos 200 cm hosszúságú paplan túl rövid lehet a számodra, ezért érdemes hosszított paplant vásárolnod, amely 220 cm hosszú. Dupla paplanra sem csak pároknak lehet szüksége; például, ha egyedül tervezel aludni, de szereted magad köré csavarni a paplant, akkor egy 200x220 cm méretű paplan tökéletes lehet a számodra. Természetesen amennyiben a saját és a partnered részére keresel közös paplant, akkor a dupla paplan plusz 60 centi szélessége nem csak hasznos, hanem elengedhetetlen.

  Milyen méretű paplant vásároljak a gyerekemnek?

  Egy felnőtt paplan túl nagy lesz a legtöbb kisgyerek számára. Ha 10 évesnél kisebb gyermeke van, akkor gyerek paplant vásároljon a számára.

  Gyermeke magassága befolyásolja, mikor kell áttérnie az egyik méretről a másikra, de az alvási szokásaikban bekövetkező változások is jelezhetik, hogy itt az ideje egy nagyobb paplannak.

  A JYSK által forgalmazott 100x135 cm-es gyerek paplan megfelel a legtöbb 1-8 éves gyermeknek.

  3. Súly, töltőerő és hőmérséklet

  Amikor egy paplan hőmérsékletéről van szó, a JYSK-nél három kategóriába soroljuk a paplanokat: hideg, meleg és extra meleg. Az, hogy melyik típus a számodra ideális, az alábbiaktól függ:

  • Milyen évszakban tervezed használni – nyáron vagy télen
  • Hogy éjszaka melegben vagy hűvösben szeretsz-e aludni
  • A saját testhőmérsékleted alvás közben

  A természetes töltetű paplanok (pl. toll/pehely paplan) hőmérsékletét a töltőerő határozza meg. Minél magasabb a töltőerő, annál jobban képes a paplan a meleg megtartására.

  Az alacsony töltőerővel rendelkező paplanoknak több töltetre van szükségük a meleg érzetéhez, míg egy vékonyabb paplan akkor képes melegen tartani, ha magas a töltőereje.

  A töltőerőt három tényező határozza meg

  • A kacsa/lúd fajtája
  • A minőség
  • A tollak és pehely aránya

  Vásárolj súlyozott paplant?

  A súlyozott paplan egy átlagosnál jóval nehezebb paplan típus, amellyel éjszaka alhatsz. Sokan arról számolnak be, hogy nyugodtabb az éjszakájuk, amikor súlyozott paplannal alszanak. Ez teszi a súlyozott paplanokat népszerűvé az egészségügyi és wellness szektorokban.

  A súlyozott paplan legfontosabb tulajdonsága, nem meglepő módon, a súlya. Egy standard poliészter, toll, vagy pehely paplan súlya 1-2 kg. Egy súlyozott paplan ennél jelentősen nehezebb.

  A súlyozott paplanokat elsősorban apró üveggyöngyökkel töltik meg. Ezek az apró üveggyöngyök akár a súlyozott paplan töltetének 95 százalékát is kitehetik. A gyöngyök teszik a paplant extra nehézzé, és lehetővé teszik, hogy az a testhez simuljon. Ha kipróbálsz egy súlyozott paplant, azonnal észre fogod venni, hogy szorosan a testedhez simul.

  A számodra megfelelő súlyozott paplan a testsúlyodtól függ. Az általános szabály az, hogy a paplan súlya a saját testsúlyodnak kb. 10-15%-a legyen. Ha 50-70 kg között vagy, akkor valószínűleg egy 7 kg-os súlyozott paplan a megfelelő a számodra, ha pedig 70-90 kg között vagy, akkor valószínűleg egy 9 kg-os súlyozott paplant érdemes választanod.

  Ebben az útmutatóban még többet olvashatsz a súlyozott paplanok jellemzőiről és egészségügyi előnyeiről: Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban.

  4. Mennyibe kerül egy paplan?

  A JYSK-nél minden igényre és költségvetésre találsz paplant. Egy paplan ára az anyagától és minőségétől függ. Az első lépés egy olyan paplan megtalálásához, amely megfelel a költségvetésednek, az, hogy megismerd a három minőségi kategóriát, amelyekre a JYSK-nél felosztottuk a paplanjainkat: BASIC, PLUS és GOLD.

  Az alábbi két táblázat áttekintést nyújt a különféle minőségi kategóriájú egyszemélyes méretű és dupla paplanjainkról. Kattints az egyes típusokra a termékkínálat megtekintéséhez:

  Hogyan befolyásolja a paplan töltete az árát? 

  A minőség és az ár kéz a kézben járnak. Ahhoz, hogy fel tudd mérni egy paplan reális árát, fontos, hogy megismerkedj a leggyakoribb természetes és poliészter paplantöltet típusokkal. 

  Természetes töltet 

  Többféle természetes, vagy más néven natúr töltet létezik. 

  Toll töltet

  A toll egy megfizethető természetes anyag, alacsony szigetelőképességgel. A toll nagy aránya viszonylag nehéz paplant eredményez, amit egyesek előnyben részesítenek.

  Kacsapehely töltet

  A kacsapehely jobb szigetelőképességgel rendelkezik, mint a toll.

  Muscovy kacsapehely

  A Muscovy kacsapehely kisebb méretű, mint a sima kacsapehely, és remek szigetelőképességgel rendelkezik. 

  Libapehely

  A libapehely nagy szigetelőképességgel rendelkezik, és kellemes és szellős paplant eredményez.

  Eider kacsapehely 

  Az eider kacsa pelyhét a világ egyik legkönnyebb és legjobb szigetelő anyagaként tartják számon.

  Poliészter töltet 

  Többféle minőségű poliészter töltet érhető el.

  Kétdimenziós poliészter szál

  A hagyományos poliészter töltet kétdimenziós szálként ismert az ágyneműiparban. Ez egy költséghatékony és megfizethető töltet típus.

  Háromdimenziós poliészter szál

  A háromdimenziós szálat üreges szálnak is nevezik. A JYSK-nél az üreges poliészter szál háromféle változatban fordulhat elő: egylyukú, háromlyukú és hétlyukú. A lyukak, vagy pontosabban a poliészter szál belsejében végigfutó üregek levegővel vannak feltöltve, ezáltal növelik a töltet rugalmasságát és szigetelőképességét.