Fekvőbetét | A matrac kényelmes kiegészítője

A fekvőbetét vagy más néven fedőmatrac a matrac vagy kanapéágy tetejére helyezhető kiegészítő, amely általában 4-10 cm vastag és habszivacs, memóriahab vagy latex maggal rendelkezik. A fekvőbetét célja, hogy a fekvőfelület keménységét és kényelmét módosítsa és egyenletesebbé tegye azt, ezáltal javítsa az alvás minőségét. Egy fedőmatrac nem csak a régebbi, kissé elhasznált ágyaknak lehet hasznos kiegészítője, mert azon felül, hogy javít a fekvőfelület kényelmén, segít megvédeni is az alatta lévő matracot vagy kanapét az idő előtti elhasználódástól, illetve meghosszabbíthatja az élettartamát. Fekvőbetéteink sokféle méretben és árkategóriákban érhetőek el, különféle anyagokból készülnek és eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyekről bővebben olvashat teljes körű fekvőbetét útmutatónkban. Számos fekvőbetétünk ki van állítva áruházainkban, tehát vásárlás előtt ki is próbálhatja őket, így biztosan a saját igényeinek megfelelő, tökéletes fekvőbetétet választja ki.

Extra kényelem és higiénia egy fekvőbetét segítségével

A fekvőbetétek nagyobb kényelmet biztosítanak, és kompenzálják, ha a matrac túl kemény vagy túl puha. Úgy tervezték, hogy alkalmazkodjanak a testhez, és megfelelő védelmet és optimális nyomáscsökkentést biztosítsanak. A fekvőbetét meghosszabítja a matrac élettartamát is, mivel extra réteget képez a matrac és a teste között, így segít megőrizni a matrac alakját, és tisztább alvási környezetet biztosít, mivel a fedőmatrac magába szívja az éjszaka során keletkező verejték egy részét. A JYSK-nél kapható fedőmatracok levehető és mosható huzattal rendelkeznek, így tisztításuk és karbantartásuk egyszerű. A huzatot rendszeresen mossa ki, a fekvőbetétet pedig ilyenkor lehetőség szerint tegye ki szellőzni a szabad levegőre. Fekvőbetéteink mindenféle hagyományos matracokhoz illő méretben elérhetőek, tehát 80x200 cm, 90x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm, 160x200 cm és 180x200 cm méretben is.

A fekvőbetétek anyagai

Az, hogy a fekvőbetét vagy fedőmatrac puhábbá vagy keményebbé teszi az alatta lévő matracot, elsősorban a fekvőbetét anyagától függ, amely az alábbiak egyike vagy esetleg kombinációja lehet:

  • Poliuretán habszivacs - a legszélesebb körben használt egyszerű habszivacs, közepesen kemény, ruganyos anyag, így keményebbé és stabilabbá tehető vele a fekvőfelület.
  • Comfort+ habszivacs - a poliuretán habszivacsnál kicsit puhább, mélyebb süppedést engedő, még rugalmasabb anyag, amellyel kissé puhábbá és rugalmasabbá tehető a fekvőfelület.
  • Memory habszivacs és AIR memory habszivacs - modern memóriahab, amely tökéletesen alkalmazkodik a test egyedi formájához, kifejezetten puhábbá tehető vele a fekvőfelület.
  • Latex - ruganyos, közepesen kemény anyag, amivel egyenletesebbé tehető a fekvőfelület, és mivel jó hőelvezető képességgel rendelkezik, ezért azoknak is jó választás lehet, akiknek az éjszaka folyamán gyakran van melegük.

A fedőmatrac hasznos funkciói

  • Kényelmesebbé teszi a fekhelyet: Egy fekvőbetéttel könnyedén komfortosabbá tehető a régi matrac vagy kanapéágy, ha a fekvőfelülete már kis mértékben egyenetlenné vált, vagy veszített a rugalmasságából. Segíthet abban az esetben is, ha a fekhely túl kemény vagy túl puha.
  • Meghosszabbíthatja a fekvőfelület éllettartamát: A fekvőbetét vagy fedőmatrac védi az alatta lévő réteget a nedvességtől, a foltoktól, és segíthet megvédeni az idő előtti elhasználódástól.
  • Átmeneti megoldás vagy vendégfekhely: Egy vastagabb fekvőbetét jól jöhet abban az esetben, ha átmeneti fekhelyre van szükség akár saját részre, akár vendégek számára, mert a földön kiterítve néhány éjszaka erejéig kényelmes alvóhelyet biztosít.