Matracvédő ami megvédi matracát a koszolódástól

Bár a JYSK-nél kapható matracok és fekvőbetétek többsége mosható huzattal rendelkezik, mégis minden esetben ajánlott matracvédőt vásárolni, ami megvédi matracát az idő előtti kopástól és a szennyeződésektől. A matrac huzatát leszedni és visszarakni nem egyszerű feladat, a legtöbb háztartási mosógépbe pedig már egy kisebb matrac huzata sem fér be, nem beszélve a kétszemélyes darabokról, így valószínűleg tisztítóba kell vinnie. Kímélje meg magát attól, hogy évente többször végig kelljen ezt csinálnia, és vásároljon matraca mellé matracvédő huzatot, amit a sarkain található gumis pántok segítségével rendkívül könnyű rögzíteni és levenni is. A JYSK választékában mindenféle méretben talál steppelt pamut és poliészter matracvédőket, és egyes modellek 60°C vagy akár 90°C fokon is moshatóak, így a poratka allergiások számára is ideálisak. Kisgyermekek vagy idős emberek esetében a matracvédő mellé szükséges lehet vízálló lepedőt is beszerezni.

Matracvédő anyagok

A JYSK-nél kapható matracvédők egy nagyon vékony réteg poliészter szál töltetből és azt körülölelő huzatból állnak. A huzat anyaga modellenként eltérő:

  • Poliészter mikroszál, ami egy puha és olcsó, gyorsan száradó anyag
  • Pamut/poliészter keverék, ami a tiszta poliészternél kellemesebb tapintású, de ugyancsak gyorsan száradó anyag
  • Polietilén szálakat tartalmazó anyagkeverék, amely hűvös tapintású, ezáltal hűsítő hatású

Mosás és karbantartás

A matracvédők egyszerűen rögzíthetőek és levehetőek a matracról, és egy az egyben mosógépben moshatóak. A matracot vagy fekvőbetétet nehézkes és macerás feladat kimosni, és ezeknek szinte minden esetben csak a huzata mosható - gyakran a legtöbb, amit tehetünk, egy alapos szellőztetés és felületi folttisztítás. A legtöbb matracvédő azonban 60°C vagy akár 90°C fokon mosható, így mosáskor a poratkáktól is megszabadulhat, mielőtt még elszaporodnának.

Matracvédő vagy fekvőbetét

A matracvédő nem összetévesztendő a fedőmatraccal vagy fekvőbetéttel, amely egy vastagabb (4-10 cm) habszivacs vagy latex maggal rendelkező szivacs. A matracvédő elsődleges célja, hogy óvja a matracot a szennyeződésektől, verejtéktől és a nedvességtől, azonban fontos, hogy emellett könnyen eltávolítható és kimosható is legyen. A fekvőbetét elsődleges funkciója, hogy javítson a matrac kényelmén és módosítsa annak keménységét (akár fejlett memory habszivacs réteggel is rendelkezhet), azonban csak a huzata mosható.