Számos habszivacs matrac megfizethető áron

Amikor habszivacs matrac vagy összehajtható matrac vásárlása előtt áll, érdemes meggondolni, hogy milyen célra is veszi a matracot, mivel a habszivacs matracok több típusa is kapható, különböző minőségi kategóriákban. A hagyományos poliéter habszivacs, hideghab szivacs vagy memóriahabos matrac jó választás lehet egy ágykeretbe vagy magasított alapra, míg az összehajtható matrac földön kihajtható vendégágyként, kanapéágyként vagy kisgyermekek számára játszómatracnak használható, és összehajtva könnyedén tárolható, amikor nincsen használatban. Ha tanácsra van szüksége a megfelelő matrac kiválasztásához, olvassa el az oldal alján található hasznos információkat, vagy olvassa el útmutatónkat.

A habszivacs különféle típusai

A habszivacs matracok általában több különböző típusú és keménységű habrétegből épülnek fel. Egy matrac hideghab szivacs maggal és egy réteg memóriahabbal például népszerű, kényelmes kombináció. Mivel a habszivacs alapvetően egy rugalmas anyag, ezért az ilyen matracaink használhatóak állítható ágyakban is. A matrac választásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen kemény a matrac, amit a matracban felhasznált habszivacs típusa és sűrűsége határoz meg. A JYSK-nél puha, közepesen kemény, kemény, és extra kemény matracok közül válogathat. Számos matracunk megfordítható, mert különböző felépítésű és keménységű alsó és felső oldallal rendelkeznek, így kiválaszthatjuk, hogy számunkra melyik oldal kényelmesebb, vagy fekhetünk mindkét oldalon felváltva is. Gyakran keresett termék a kókuszmatrac is. A JYSK-nél számos habszivacs matrac tartalmaz kókusz réteget is, amely a kemény és stabil alap biztosításán kívül nagy mértékben elősegíti a matrac megfelelő szellőzését is.

Poliéter habszivacs
Purhab vagy poliuretán néven is szokták keresni, a leggyakrabban használt, népszerű, rugalmas habszivacs típus, különböző keménységű és minőségi kategóriájú matracok készülnek belőle. Általában egy 10-15 cm vastag réteget alkot a matracban. A matrac keménysége a szivacs sűrűségétől függ, amelyet kg/m³ mértékegységben adnak meg.

Hideghab szivacs
A hideghab szivacs valamivel nehezebb és keményebb mint a poliéter habszivacs, mert nagyobb sűrűségű, tehát kevesebb levegőbuborék található a szivacs szerkezetében. A hideghab matracok emiatt nagy teherbírásúak és strapabíróak, minőségüket sokáig megőrzik. Általában egy 10-15 cm vastag réteget alkot a matracban.

Memória habszivacs
A memóriahab, vagy memory habszivacs egy innovatív, korszerű anyag, amely pontosan igazodik a test alakjához. Jól alátámasztja a gerincet és csökkenti a terhelést az izmokon és ízületeken. Matracokban mindig egy keményebb típusú habszivaccsal kombinálják, fekvőbetét gyártásához önmagában is használják. Általában egy 2-6 cm vastag réteget alkot a matracban, minél vastagabb a memóriahab réteg, annál süppedősebb és puhább lesz a matrac. Számos matracunkban egy 4 cm vastag réteg található belőle a matrac tetején, amely elegendő ahhoz, hogy kifejtse jótékony nyomáskiegyenlítő hatását.  A memóriahab minőségét is meghatározza a sűrűsége. A JYSK-nél kiváló minőségű, legalább 30 kg/m³ sűrűségű memóriahabból készülnek matracaink. Bizonyos matracainkban és fekvőbetéteinkben hűsítő hatású zselével kombinálták.

Latex szivacs
A latex matrac úgy készül, hogy a folyékony latexet levegővel habosítják amelytől kialakul szivacsos szerkezete, majd végül formába öntik. Az eredmény egy ruganyos, kiváló alátámasztást nyújtó matrac, ami a belső szerkezetében található rengeteg apró légbuboréknak köszönhetően nagyon jól szellőzik, így ideális azok számára, akiknek sokszor van melegük éjszaka.

A habszivacs matracok karbantartása

A matracok élettartama a minőségen kívül a megfelelő kezelésen múlik, amely a matrac megóvásával kezdődik.
Egy matrac az élete során rengeteg nedvességet szív magába, amely ha nem tud megfelelően elpárologni, az a matrac penészedéséhez és kellemetlen szagok kialakulásához vezethet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a matracot mindig egy alulról jól szellőző ágykeretbe és ágyrácsra helyezzük, ne használjuk közvetlenül a padlóra vagy valamilyen tömör felületre helyezve. A JYSK-nél számtalan minőségi és stílusos ágykeret, illetve többféle méretű és típusú ágyrács közül válogathat.
A nedvesség távozásának biztosítása érdekében továbbá ébredés után hagyjuk a matracot szellőzni legalább 30-60 percig, tehát addig ne takarjuk le sem a paplannal, sem pedig ágytakaróval.

Egy minőségi, néhány centiméter vastag fekvőbetéttel magasabb szintre emelheti matraca kényelmét, és meghosszabbíthatja vele matraca élettartamát. Az egyéni igényektől függően válogathat memóriahabból és sima habszivacsból készült fekvőbetétek között.
Minden matracra ajánlott matracvédőt vásárolni, amely megvédi a matracot a szennyeződésektől és az idő előtti bolyhosodástól illetve kopástól. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, vásárolhatunk vízálló lepedőt vagy matracvédőt is.

Mivel a legtöbb ember jellemzően mindig a matrac ugyanazon részén fekszik, illetve váll- és csípőtájékon éri a matracot a legnagyobb súlyterhelés, ezért a matracokat rendszeresen, 3-4 havonta szükséges forgatni, hogy így elkerüljük a matrac kifekvését. A forgatás azt jelenti, hogy a matrac fej- és lábrészét cseréljük meg horizontálisan.
Sok matracunknak mindkét oldala használható, így ezek a matracok vertikálisan is megfordíthatóak és felváltva használható mindkét oldaluk, ezáltal még tovább megőrizhető az eredeti formájuk. Természetesen amennyiben a matrac két oldala eltérő szerkezetű és keménységű, abban az esetben azt az oldalát használjuk, amelyik számunkra kényelmes.

A habszivacs matracok tisztítása

Matracaink döntő többsége levehető és mosható, vastag és minőségi huzattal rendelkezik. Azonban mivel ezt a huzatot leszedni és kimosni, majd visszahúzni a matracra lényegesen nagyobb feladat, mint a matracvédőt leszedni és kimosni, ezért a fentebb említett matracvédő beszerzése erősen ajánlott, mert annak a használata mellett sokkal ritkábban szükséges a matrac saját huzatát kimosni.

A matrac maga természetesen nem mosható, sőt, kifejezetten óvni kell attól, hogy nagy mennyiségű folyadék jusson bele, mert a különféle habszivacsokból és a kókuszból lassan és nehezen párolog ki a nedvesség. Amennyiben a matrac felületére valamilyen szennyeződés kerül, azt enyhén nedves és mosószeres szivaccsal meg lehet törölni, azonban utána alaposan meg kell szárítani a felületet.

Milyen méretet válasszon?

A JYSK-nél habszivacs matracok széles választékát kínáljuk különböző méretekben. Kínálatunkban megtalálhatóak a klasszikus 90x200-as egyszemélyes ágyak, 140x200-as kétszemélyes ágyak és 180x200-as franciaágyak. Ezen kívül találsz matracokat 70x190, 70x200, 75x200, 80x200, 85x190, 85x200, 120x200 és 160x200 méretben is.

Ha további segítségre vagy úmutatásra lenne szüksége a matracvásárláshoz, kérdezze segítőkész dolgozóinkat a JYSK áruházakban.