Nálunk megtalálja az Önnek megfelelő paplant

A pihentető éjszakai alvás az egészséges élet egyik legfontosabb alappillére, amelyhez a megfelelő ágy és matrac kiválasztán kívül elengedhetetlen egy hozzánk illő, kényelmes és minőségi paplan. Az ideális paplan kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány szempontot, így megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb terméket. A JYSK-nél a paplanok széles választéka és a kedvező árak mellett szakértő segítséggel is megkönnyítjük az optimális döntés meghozatalát. Akár egy könnyű hideg paplant vagy egy pihe-puha meleg paplant keres, különféle elérhető méretekből válogathat. A természetes, natúr töltetű paplanoktól kezdve a poliészter paplanokon át különleges, selyem vagy poliészter pehely töltettel rendelkező termékeket is talál. Az oldal alján összegyűjtöttünk minden fontos információt, amely segít az ideális termék kiválasztásában, illetve elolvashatja dedikált paplan útmutatónkat is.

50 termékek
  50 termékek

  A megfelelő paplan kiválasztása

  Egy új paplan vásárlása előtt számos kérdés merül fel: Milyen töltetű legyen? Mekkora méretűre van szükség? Hideg vagy meleg paplan legyen? Milyen árkategóriában gondolkodik? Milyen gyakran szeretné vagy tudja kimosni? Szükséges-e, hogy antiallergén legyen? Ilyen és ehhez hasonló szempontok mentén érdemes elindulni.

  Mivel a nyugodt alvás egyik alapfeltétele, hogy az éjszaka folyamán ne fázzunk és ne is legyen melegünk, valamint a bőrünkkel érintkező anyagok még véletlenül se irritáljanak minket, az új paplan megvásárlása előtt mindenképpen gondolja át a fent felsorolt kérdéseket. Természetesen a választásnál az árkategória is döntő szempont lehet, amelynek esetében érdemes átgondolni, hogy mindennapi használatra szánjuk-e a megvásárolni kívánt paplant, vagy esetleg csak a vendégszobában megpihenők számára tartanánk-e, illetve hogy mekkora igénybevételnek lesz kitéve a paplan, például szükséges-e gyakran mosni.

  A paplan mérete

  Alapvetően érdemes a saját testmagasságunknál körülbelül 20-30 centivel hosszabb paplant vásárolni, hogy kényelmesen elférjünk alatta. A JYSK-nél többféle elérhető méret közül válogathat:

  • 135x200 cm
   Ez a hagyományos, felnőtt méretű, egy személyes paplan, átlagos testmagassághoz ajánlott. Ehhez a paplanmérethez a 140x200 cm-es paplanhuzatok illenek, amelyek 1 db 70x80 cm-es párnahuzattal kaphatóak szettben.
  • 135x220 cm
   Ez az enyhén hosszított, felnőtt méretű paplan, az átlagosnál magasabb emberek számára. Ehhez a paplanmérethez elérhetőek 140x220 cm-es paplanhuzatok, amelyek 70x80 cm-es párnahuzattal kaphatóak szettben.
  • 200x220 cm
   Ez a kétszemélyes felnőtt paplan, amely alatt két ember is kényelmesen elfér. Ehhez a paplanmérethez a 200x220 cm-es paplanhuzatok illenek, amelyek 2 db 70x80 cm-es párnahuzattal kaphatóak szettben.
  • 100x135 cm
   Ez a gyermek paplan kifejezetten kisbabák és kisgyerekek számára. Ehhez a paplanmérethez elérhető 100x140 cm-es babaágynemű, amely 40x60 cm-es párnahuzattal kapható szettben.

  A paplan töltete és vastagsága

  A legtöbb ember számára a legnehezebb kérdés valószínűleg a paplan töltetének kiválasztása, hiszen napjainkban már számos elérhető fajta közül válogathatunk. Az első kiindulópont itt annak az eldöntése, hogy természetes töltetű paplant, vagy pedig poliészter töltetű paplant szeretnénk-e. Ennek eldöntése után is több különböző opciónk van, melyekről részletesebben az egyes kategóriák oldalán olvashat.

  Pehelypaplan
  Azok számára, akiknek hiányzik a nagyanyáink idejében elterjedt klasszikus dunyha, ideális választás lehet a pehelypaplan, amely légies és jól szellőző, de ugyanakkor jól szigetelő, meleg paplant eredményez. Poratka allergiások számára azonban nem feltétlenül jelentik a legjobb választást, mert a nagyon gyakori mosás árthat a minőségüknek.

  Poliészter paplan
  A poliészter paplanok előnye, hogy sokféle ár- és minőségi kategóriában elérhetőek, valamint a legtöbb legalább 60 fokon mosható, amelyen a közönséges poratka már elpusztul, ezért ezek a paplanok allergiások számára is nagyszerűek.

  Egyéb töltetű paplanok
  Kínálatunkban található még pamut, gyapjú, selyem és len, valamint üveggyöngyökkel töltött súlyozott paplan is. Ezek tulajdonságairól részletesen a kategóriákon belül olvashat.

  Habár használhatjuk egész évben ugyanazt a paplant, érdemes két különböző vastagságú paplant használni; tavasszal és nyáron egy hideg paplant, ősszel és télen pedig egy meleg paplant. A paplan vastagsága a töltet mennyiségétől, illetve pehelypaplanok esetében a töltőerőtől függ.

  Vékony paplan
  A kevesebb töltettel rendelkező vékony, nyári paplanok alatt meleg időben sem izzad meg. A vékony paplanhoz jól illik a pamutvászon, vagy a hűvös tapintású szatén paplanhuzat.

  Vastag paplan
  A sok töltettel rendelkező vastag paplanok jobban tartják a hőt, ezáltal a hidegebb szobában sem fogunk fázni az éjszaka folyamán. A vastag paplanhoz jól illik a kellemesen meleg flanel ágynemű. A különösen fázósak számára ajánlott egy termopaplan beszerzése, amely két összevarrt paplanból áll, így a két paplan között megrekedt levegő extra szigetelő réteget képez.

  4-évszakos paplan
  Jó választás lehet egy négyévszakos paplan is, amely egy vékonyabb és egy vastagabb paplanból áll, melyeket az évszaktól és egyéni igényektől függően összegombolva és külön-külön is lehet használni.

  A paplan mosása, karbantartása

  Legtöbb paplanunk legalább 60 fokon mosható és ugyanennyi fokon szárítógépben szárítható. Mosás előtt minden esetben nézze meg a megvásárolt paplanon található mosási instrukciókat, mert a paplan minősége hosszú távon csak megfelelő kezelés mellett őrizhető meg! Ebbe beletartozik az ajánlott mosási hőmérséklet betartása, a szárítás gyorsasága, a rendszeres szellőztetés és a minőségi ágyneműhuzat használata. Fontos, hogy csak olyan méretű mosógépben mossa ki, és olyan méretű szárítógépben szárítsa meg a paplant, amelyben a paplan kényelmesen elfér.

  Általában elegendő egy paplant évente 2 alkalommal kimosni, a túl gyakori mosás felesleges, gyors elhasználódáshoz vezethet. A toll- és pehelytartalmú paplanok esetében különösen fontos a megfelelő mosás és szárítás, mert a túl magas hőmérséklet vagy közvetlen napfény a töltet kiszáradását és eltöredezését okozhatja.

  A paplant a koszolódástól legjobban egy minőségi, vastag ágyneműhuzat garnitúrával védhetjük meg. A JYSK-nél számtalan stílusú és mintájú pamut, szatén, krepp, flanel és mikroszálas ágyneműhuzat közül válogathat kedvére.
  Az ágyneműhuzatot átlagosan hetente egyszer érdemes lecserélni, a csere pedig jó alkalom arra, hogy a paplant néhány órára egy szárítóra helyezve kitegyük szellőzni a friss levegőre.

  Érdemes napközben letakarni az ágyat ágytakaró használatával, mert védi az ágyneműt a portól és a szennyeződésektől. Fontos azonban, hogy letakarás előtt hagyjuk szellőzni a matracot, a paplant és a párnát 30-60 percen keresztül, hogy távozhasson belőlük az éjszaka folyamán beszívott nedvesség.

  Érdemes a fenti tanácsokat betartani, mert egy megfelelően karbantartott, minőségi paplan hosszú éveken keresztül szolgál majd minket!