Puha és kellemes poliészter paplanok

A poliészter vagy műszálas paplan egy minőségi és olcsó alternatíva a természetes töltetek helyett. Sokan nyári paplanként használnak poliészter paplant, mivel ez a töltet hűvösebb hatású, és hatékonyan segít elvezetni a verítéket. Egy melegebb poliészter paplan egész évben is használható lehet. A JYSK-nél a különböző vastagságú és hőszigetelő képességű paplanok széles választékát kínáljuk, úgyhogy mindenki találhat a saját igényeinek megfelelőt.

Mi az a műszálas paplan?

A műszálas paplanok egészen finom és vékony poliészter szálakból állnak, amelyek utánozzák a pehelypaplan jó szigetelő képességét. Ugyanazon tulajdonság eléréséhez több töltelék szükséges, ezért a szálaspaplanok töltetének gyakran nagyobb a súlya. Ez azt jelenti, hogy ez a fajta paplan nehezebb, mint a természetes töltetű paplan, de cserébe szinte mindig olcsóbb.

A műszálas tölteléknek megvan az a jó tulajdonsága, hogy hatékonyan el tudja vezetni a nedvességet a testből. A szálas paplan szellőzése azonban nem olyan jó, mint a pehelypaplanban. A szálas paplan ezzel szemben könnyen karbantartható és nagyon jó a tartóssága, mert sokszor mosható, szárítógépben szárítható anélkül, hogy a szálak sérülnének és szigetelő képessége elveszne.

A műszálas paplanok jellemzői

A poliészter töltetű paplanok egyik nagy előnye, hogy mindenféle ár- és minőségi kategóriában elérhetőek, így mindenki talál magának egy megfelelő poliészter paplant. Mivel a legtöbb poliészter paplanunk legalább 60 fokon mosható, amelyen a közönséges poratka már elpusztul, ezért ezek a paplanok allergiások számára is nagyszerűek, valamint moshatóságuk miatt az intézmények és hotelek számára is jó választást képviselnek. Kínálatunkban található olyan paplan is, amely poratka-ellenes kezeléssel is el lett látva, amely segít csökkenteni a megjelenő poratkák számát.

A poliészter tölteten belül is van néhány opciónk; választhatunk az egyszerűbb, hagyományos poliészter száltípusok, vagy az egyedi, pehelyhatású szilikonizált poliészter pehely szál közül. A poliészter paplanok huzata általában mikroszálas poliészter vagy pamut, azonban ha valakit esetlegesen a poliészter huzat tartana vissza, annak érdemes tudnia, hogy a modern mikroszál jó nedvszívó és szellőzési képességel rendelkezik, valamint egy minőségi pamut ágyneműhuzat használatával elkerülhető az esetleges irritáció.

A poliészter paplanok szigetelő képessége a töltet mennyiségétől függ. A kevesebb töltettel rendelkező vékony, nyári paplanok alatt meleg időben sem izzad meg. A vékony paplanhoz jól illik a pamutvászon, vagy a hűvös tapintású szatén paplanhuzat. A sok töltettel rendelkező vastag paplanok jobban tartják a hőt, ezáltal a hidegebb szobában sem fogunk fázni az éjszaka folyamán. A vastag paplanhoz jól illik a kellemesen meleg flanel ágynemű. A különösen fázósak számára ajánlott egy termopaplan beszerzése, amely két összevarrt paplanból áll, így a két paplan között megrekedt levegő extra szigetelő réteget képez. Jó választás lehet egy négyévszakos paplan is, amely egy vékonyabb és egy vastagabb paplanból áll, melyeket az évszaktól és egyéni igényektől függően összegombolva és külön-külön is lehet használni.

A műszálas paplanok kezelése

A legtöbb poliészter paplan 60 fokon mosható, de számos termék mosható akár 90-95 fokon is. A poliészter töltet összetömörödésének és megkeményedésének elkerülése érdekében fontos, hogy csak olyan méretű mosógépben mossa ki, és olyan méretű szárítógépben szárítsa meg a paplant, amelyben a paplan kényelmesen elfér, valamint mosás után minél gyorsabban szárítsa meg, lehetőleg szárítógépben. Általában elegendő egy paplant évente 2 alkalommal kimosni, a túl gyakori mosás felesleges, gyors elhasználódáshoz vezethet, azonban poratka allergiásoknak szükséges lehet 1-2 havonta mosniuk paplanjukat.

Amennyiben külön paplant használunk télen és nyáron, akkor az éppen használaton kívüli paplant érdemes egy jól szellőző tárolótáskában tartani, ami megvédi a portól és a szennyeződésektől.