A stílusos dekoráció az otthon személyisége

Háza vagy lakása csak akkor válik otthonossá, ha a saját stílusához és személyiségéhez illő tárgyakkal és dekorációval tölti meg. Mindegy, hogy a letisztult és minimalista, vagy a sokszínű és bohókás stílus híve, a JYSK kínálatában dekorációs kiegészítők széles választékát találja mindenféle színben és stílusban. Akár fali dekoráció, akár asztaldísz, vagy valamilyen egyéb dekoráció az, amit keres, nálunk rengeteg opció közül válogathat. Számos fém, üveg és kerámia gyertyatartó, mécsestartó és lámpás várja, hogy asztalára kerülhessen, melyekbe sokféle hagyományos és LED gyertya és mécses is elérhető. Műnövény és művirág választékunk segítségével feldobhatja könyvespolca vagy étkezőasztala megjelenését, melyekhez rengeteg szép kaspó és váza közül válogathat. Ezen felül képkeret és falióra kínálatunk megkönnyíti a fal dekorálását is. Ha lakberendezési és dekorációs tippekre vágyik, érdekesnek fogja találni inspiráló blogbejegyzéseinket.

A harmonikus dekoráció alapjai

Ahogy az élet minden területén, a dekorálás esetében is ügyelni kell a mértékletességre és az egyensúlyra. A cél a harmonikus, szemet gyönyörködtető összhatás, mert az agyunk és a lelkünk igazán csak akkor tud ellazulni és kikapcsolni az otthon töltött idő alatt, ha kellemes és rendezett a környezetünk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kombinálhat több különböző színű dekorációt, és nem tehet az asztalra egynél több mécsestartót, azonban ha megfelelően párosítja és koordinálja a különféle darabokat, akkor elkerülheti, hogy túlzsúfolt és kaotikus legyen a végredmény.

Az első lépés természetesen az, hogy meghatározza, milyen stílusú lakásdekor az, amire vágyik, hiszen a választott díszek anyaga, színe és megjelenése elsősorban ettől fog függeni. Szerencsére a JYSK kínálatában talál letisztult alakú és semleges színű, például fehér vagy natúr fa darabokat, és izgalmas formájú, élénkebb vagy feltűnőbb színű, például rózsaszín vagy fekete díszeket is. Természetesen nincs kőbe vésve, hogy milyen színű darabokat kombinálhat, de törekedjen arra, hogy az egyes árnyalatok jól harmonizáljanak vagy kiegészítsék egymást.

Általános szabály, hogy ha kiválaszt egy feltűnő dekorációt, azt használja központi elemként, és egyszerűbb, semlegesebb darabokkal kombinálja. Ha inkább a minimalista megjelenésre törekszik, akkor valószínűleg minél kevesebb, de annál hangsúlyosabb dekorációs elemet szeretne felhasználni, például egy feltűnő, izgalmas formájú szobrot. Amennyiben pedig a romantikus stílus kedvelője, akkor több kisebb dekorációs "csokrot" hozna létre; például kombinálhat egy rózsaszín művirágot egy fehér vázával és mellé rakhat egy halvány lila mécsestartót.
A dekorációs tárgyak egyik nagy előnye, hogy a bútorokkal ellentétben lényegesen egyszerűbb és olcsóbb őket cserélgetni, így bátran kísérletezhet kedvére.

Stílusos fali dekoráció a gyakorlatban

Mi jut eszünkbe először, ha fali dekorációról van szó? Képkeret, tükör, poszter, falióra, fali dísz, dekorációs tálak. Ezek egyenként és együtt is használhatóak, hogy kifejezze velük saját személyiségét és érdeklődési körét.
Kezdje azzal, hogy eldönti, szeretné-e a falra egyenként felfúrni vagy felragasztani a dolgokat? Ha például több kisebb képkeretet szeretne kiállítani, akkor egyszerűbb és praktikusabb döntés lehet csak egy hosszú képtartó polcot vagy lebegő polcot felfúrni a falra, amelyre a képek mellett akár olyan dísztárgyakat is helyezhet, amiket egyébként nem tudna felfüggesztve kirakni, például egy gyertyatartót vagy műnövényt. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a fúrást egy az egyben szeretné elkerülni, például mert albérletben lakik, ahol ezt nem mindig teheti meg, vagy még nem biztos a dekoráció végleges elhelyezésében. Ilyen esetben egy falhoz állított keskeny polcra is pakolhat, így hasonló hatást érhet el anélkül, hogy később szögeket és csavarokat kellene feszegetnie. A képkeretekbe a legtöbb esetben olyan fotókat szeretünk tenni, amelyek valamilyen kellemes emléket örökítenek meg, de nem csak családi csoportképek kerülhetnek bele, hanem akár a gyermekek legszebb rajzai, vagy egy nekünk tetsző bármilyen kép vagy ábra. Az izgalmas összhatás érdekében kombináljunk legalább 3 akár egyforma, akár különböző méretű képkeretet egyéb dekorációval, például egy fali órával vagy egy fém fali dísszel. A JYSK kínálatában talál ugyanolyan stílusú képkeretekből feketét és fehéret is, így akár ezeket is vegyítheti és kombinálhatja.

Asztaldísz - Hogyan álljunk neki?

Mi jut eszünkbe először, ha asztaldíszről van szó? Váza, művirág, mécsestartó, lámpás, dísztál, illatgyertya, kaspó. Ezeket leggyakrabban az étkezőasztal vagy a dohányzóasztal díszítésére használjuk, de természetesen ami az asztalon jól mutat, az valószínűleg egy tálalószekrény tetején, vagy egy alacsonyabban lévő polcon is megállja a helyét. Az alábbiakban bemutatunk néhány klasszikus asztaldísz kombinációt:

 • A dekoráció alapja, a dísztálca
  A díszeket helyezhetjük közvetlenül az asztalra vagy a polcra is, de jól mutathatnak egy dísztálcára helyezve is. Ez nem csak összefogja az elemeket, de a takarítást vagy az áthelyezést is megkönnyíti, például mert ha kell a hely az étkezőasztalon a lábosnak, akkor nem kell egyenként elpakolni róla, elég a komplett tálcát máshová elrakni.
 • Váza, művirág és mécses kombinációja
  Az egyik igazi klasszikus - válasszon egy önnek tetsző színű és formájú vázát, helyezzen bele egy csokor szép művirágot, és tegyen mellé két hozzá illő, de különböző méretű mécsestartót vagy gyertyatartót. Ezekhez használhat hagyományos vagy LED gyertyát és mécsest is.
 • Több különböző műnövény egy csokorban
  Ha szereti a zöld növények látványát, akkor egy sötétebb sarokban lévő polcon kellemes látványt fog nyújtani 3 különféle műnövény egymás mellé rakva. A legérdekesebb hatást akkor érheti el, ha mindhárom műnövény színe és magassága eltér. A legtöbb műnövény egy sima fekete kaspóban van, de még személyesebbé teheti az összképet, ha különféle színes kaspókba helyezi őket.
 • Lámpás, mécsestartó és dísztárgy
  A hangulatvilágítás jól kombinálható szinte bármivel. Rakjon az asztalra egy nagyobb méretű lámpást, tegyen mellé egy hozzá illő mécsestartót és egy izgalmas dísztárgyat.