Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Egy nő a hátán fekve alszik egy ágyban párnával és paplannal

Milyen párnát válassz? Teljes körű útmutató

Új párnára van szükséged? Ebben a blogbejegyzésben megosztunk veled minden olyan információt, aminek tudatában kiválaszthatod a számodra megfelelő, ergonómikus alátámasztást nyújtó és kényelmes párnát, ami belefér a költségvetésedbe. Minden fontos témakört érinteni fogunk: a párna töltete, minősége, mérete és ára. Konkrét tanácsokkal is el fogunk téged látni, amelyek segítségével könnyebben el tudod majd dönteni, hogy melyik a te igényeidhez illő párna.

  1. Milyen párna töltet fajták léteznek?

  Az új párna kiválasztása előtt ismerkedj meg a párna töltetek különféle típusaival. Nagy általánosságban három fő kategóriából válogathatsz:

  • Poliészter töltetű párnák
  • Természetes töltetű párnák
  • Speciális töltetű párnák

  Habár kívülről majdnem ugyanúgy néznek ki, és ugyanarra a célra használjuk őket, fontos különbségek vannak a különféle típusok között. A felhasznált anyagok sokfélék lehetnek, és a párna felépítése és mérete is befolyásolja a töltet tulajdonságait. Ezek a faktorok mind befolyásolják azt, hogy a párna milyen alátámasztást nyújt a rajta fekvőnek. 

  Poliészter töltetű párnák

  A poliészter vagy műszál töltetű párnák szintetikus töltettel rendelkeznek. Sok esetben ez a töltet poliészterből készült műpehely. A poliészter párnák különféle méretekben és formákban elérhetőek, de mindegyikre igaz, hogy ruganyosabbak, mint például a kacsapehely párnák. Ennek a ruganyosságnak köszönhetően a műszálas párna formáját a saját preferált alváspozíciódhoz tudod igazítani. Általában a poliészter párnák a legolcsóbbak.

  Három fontos dolog a poliészter párnákról: 

  • A poliészter töltetű párna puha és könnyű. Ez azt is jelenti, hogy egy poliészter párna nem fog olyan tömör alátámasztást nyújtani, mint más párnatípusok.
  • A poliészter párna töltetének formáját könnyedén a saját alváspozíciódnak megfelelően alakíthatod. 
  • A poliészter párnákat könnyű kimosni, és gyorsabban megszáradnak, mint más párnatípusok. Ez igazán előnyös tulajdonság, ha általában megizzadsz alvás közben, vagy egyéb okból kifolyólag gyakran szeretnéd mosni a párnádat. 

  A poliészter töltetű párna jó választás lesz neked, ha: 

  Egy puha, megfizethető és praktikus párnát szeretnél, a nyakadnak és a vállaidnak pedig nincs szükségük speciális alátámasztásra. 

  Természetes töltetű párnák 

  A természetes vagy natúr töltetű párnák a természetben megtalálható töltettel rendelkeznek. A legtöbb esetben ez a töltet valamilyen madártoll vagy pehely, de ezeken kívül lehet még többek között gyapjú is. A natúr töltetű párnák különféle méretekben és formákban érhetőek el, és arról ismertek, hogy puhák, és megfelelő alátámasztást nyújtanak

  Három fontos dolog a natúr töltetű párnákról:

  • A töltetüket könnyű mozgatni és felrázni, ami hasznos lehet, ha felváltva szoktál aludni a hátadon és az oldaladon.
  • A természetes töltetű párnák és a poliészter töltetű párnák hasonló érzetet nyújtanak, azonban a természetes töltet stabilabb alátámasztást nyújt, mint a szintetikus. A natúr töltetű párna a pehely tartalmának köszönhetően jobban tud alkalmazkodni a nyak és a váll formájához, a toll töltet tömörsége pedig a megfelelő alátámasztást segíti. 
  • A pehely egy olyan természetes anyag, ami jól szellőzik, és kedvező hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik. Egy pehely töltetű párna jó választás lehet annak, akinek gyakran van melege alvás közben. 

  Egy természetes töltetű párna jó választás, ha:

  Egy puha és kényelmes párnát szeretnél, ami jól alkalmazkodik a nyak és a váll formájához, és megfelelő alátámasztást nyújt az ergonómikus pozícióban történő alváshoz. Általában meleged szokott lenni alvás közben, ezért olyan párnát szeretnél, ami segít szabályozni az alvási környezeted hőmérsékletét.

  Speciális töltetű párnák 

  A speciális töltetű párnák általában memóriahab vagy latex töltettel rendelkeznek. A töltet típusától függően a speciális töltetű párnák a legergonómikusabb párnák. Egy memóriahabos párna optimális alátámasztást nyújt, és tehermentesíti az izmokat és ízületeket alvás közben. Egy latex töltetű párna rendkívül jól szellőzik, és jól elvezeti a felesleges hőt. 

  Három fontos dolog a speciális töltetű párnákról:

  • Átlagon felüli alátámasztást biztosítanak
  • Ha memóriahabos párnát választasz, akkor a lehető legstabilabb alátámasztást kapod az ergonómiailag megfelelő alvási pozícióhoz
  • A speciális párnák különösen jók azoknak, akik általában mindig az oldalukon fekve alszanak, és emiatt a nyakuknak és a válluknak extra alátámasztásra és tehermentesítésre van szükségük

  Egy speciális töltetű párna jó választás, ha:

  Az oldaladon vagy hátadon fekve alszol, és egy tömör, kiemelkedően jó alátámasztást nyújtó párnára van szükséged, ami segít kényelmes és ergonómikus pozícióban végigaludni az éjszakát. Egy speciális töltetű párna a legjobb választás az oldalt alvóknak.

  2. Párna méretek

  Amikor a megfelelő méretű párna kiválasztásáról beszélünk, akkor a magasságára gondolunk. 

  Négy különböző magasság közül választhatsz:

  • Alacsony
  • Közepes
  • Magas
  • Extra magas

  Egy párna magasságát a felépítése, a töltet mennyisége és a töltet típusa határozza meg. Egy alacsony párnában kevés töltet van, ezért az alacsony párnák limitált alátámasztást tudnak nyújtani. Fontos viszont megjegyezni, hogy egy alacsony memóriahabos vagy latex párna ettől függetlenül még biztosíthat elegendő alátámasztást a nyakadnak, főleg, ha a hasadon szeretsz aludni.

  Egy magas párnában sok töltet van, így tehát rengeteg alátámasztást nyújt. Egy sok töltettel rendelkező magas párna ki tudja tölteni a fejed és a vállad közötti helyet, ha az oldaladon fekszel. Ez segít az oldalt alvóknak ergonómiailag megfelelő pozícióban maradni az éjszaka folyamán. 

  A párna ideális magassága nagy mértékben függ az általad kedvelt alvási pozíciótól. A legjobb párna oldalt alvóknak nem lesz megfelelő a háton vagy hasukon alvóknak. A matracod keménysége is befolyásolja az ideális párna magasságát. Az alábbiakban elmagyarázzuk, miért: 

  Oldalt fekve alszol egy kemény matracon

  A párnádnak ki kell töltenie a fejed és a vállad közötti magasság különbséget, amikor az oldaladon fekszel. Egy kemény matrac általában egy kicsivel megnöveli ezt a magasság különbséget, mivel nem süpped bele nagy mértékben a vállad. 

  Oldalt fekve alszol egy puha matracon

  Ha puha matracon fekszel, a vállad jobban belesüpped, így a fejed és a vállad közötti magasság különbség kisebb, ezért nincs feltétlenül szükséged magas párnára.

  Válassz egy közepes párnát

  A hátadon alszol

  Ha a hátadon alszol, akkor a matrac keménységétől függően egy alacsony vagy közepes párnára lesz szükséged. Általában igaz, hogy minél puhább a matracod, annál jobban belesüllyedsz, így annál alacsonyabb párnával tudsz majd kényelmesen aludni. Például ha a hátadon fekve alszol egy nagyon puha matracon, akkor nagyon alacsony párnát érdemes választanod.

  3. A párna szerkezeti felépítése

  A párna szerkezeti felépítésénél azt nézzük meg, hogy hány kamrából áll a párna. A párna kamráinak száma lényegében azt jelöli, hogy hány részre van osztva a párna belseje, amelyben a töltet eloszlik. A kamrák emiatt fontos szerepet játszanak a párna magasságában és tömörségében. 

  A legtöbb párna egy kamrás, vagy három kamrás. A többkamrás párnák töltete általában vegyes, például tollat és poliészter szálakat is tartalmaznak, ami kemény és tömör belsőt, és puha külsőt eredményez. Nézzük meg, hogyan különböznek a párnák a kamrák számát figyelembe véve:

  • Egy kamrás párna: Az ilyen párnában egyetlen rétegben helyezkedik el az összes töltet. Ha az összes töltet egy kamrában van, akkor könnyebb a párna formáját a saját igényeidhez igazítani. Az egy kamrás párnák általában puhábbak a három kamrásoknál. 
  • Három kamrás párna: A három kamrás párnák általában két különféle töltetet tartalmaznak három egymástól elválasztott rétegben. A külső rétegekben elhelyezkedő puhább töltet és a keményebb belső réteg által a három kamrás párnák több alátámasztást nyújtanak az egykamrás párnáknál. 

  4. A párna élettartama

  Átlagos használat mellett általában két évente szükséges lecserélni a párnádat. A jelenlegi párnád állapotát könnyedén fel tudod mérni az alábbiak alapján: 

  • Keménység: A párnád már veszített az alátámasztási képességéből, lapos, és nehezen felrázható. 
  • Megjelenés: A párnádon olyan foltok és/vagy elszíneződés látható, ami nem jön ki mosással.
  • Elhasználtság: Lyukak vannak a párna huzatán, kezdenek szétfoszlani a varratok, vagy egyszerűen csak nagyon elhasználtnak néz ki.

  Amikor a párnád elkezd veszíteni a keménységéből és ruganyosságából, akkor már sajnos nem fogja ugyanazt az alátámasztást nyújtani. Emiatt nehezebb lesz kényelmes és ergonómiailag korrekt pozícióban aludnod. Emiatt előfordulhat, hogy nyakfájással ébredsz, megfájdul reggelre a fejed, és általánosságban romlik az alvásminőséged. 

  A fentiek miatt fontos, hogy odafigyelj a párnád állapotára, és mindig idejében lecseréld. 

  5. Párna árak 

  A poliészter töltetű párnák általában olcsóbbak, mint a többi típusú párna. A JYSK választékában három minőségi kategóriában válogathatsz a párnák között: BASIC, PLUS és GOLD. Az alábbi táblázatban megtekintheted a különféle opciókat minden minőségi kategóriában.

  6. Ellenőrző lista: Melyik párnát válaszd? 

  Ha eddig mindent végig olvastál, mostanra már sokat tudsz a párnákról, és különféle tulajdonságaikról, amelyek alapján kiválaszthatod a számodra megfelelő modellt. Viszonylag sok mindent kell észben tartanod, ezért itt egy rövid összefoglaló a legfontosabb dolgokról: 

  Alátámasztás

  Puha párnát szeretnél, és nincs szükséged túl sok alátámasztásra? 

  Válassz egy poliészter töltetű párnát, vagy egy alacsonyabb pehely töltetű párnát.

  Kemény párnát szeretnél és tömör alátámasztást?

  Válassz egy speciális töltetű párnát, vagy egy három kamrás natúr töltetű párnát.

  A nyakadnak vagy a válladnak extra alátámasztásra van szüksége?

  Válassz egy memóriahabos párnát.

  Az alvási pozíciódhoz illő párna

  Oldalt fekve alszol?

  Válassz közepes vagy magas párnát.

  A hátadon fekve alszol?

  Válassz közepes párnát.

  A hasadon fekve alszol?

  Válassz alacsony párnát (de érdemes megpróbálnod az oldaladon vagy a hátadon fekve aludni).

  Olyan párnát szeretnél, ami segíthet megszüntetni a horkolást?

  Olyan párnát válassz, amin kényelmesen tudsz az oldaladon fekve aludni.

  A matracodhoz illő párna

  Kemény matracon alszol?

  Válassz közepes vagy magas párnát.

  Puha matracon alszol? 

  Válassz közepes párnát.

  A hátadon fekve alszol? 

  Válassz alacsony vagy közepes párnát, a matracod keménységétől függetlenül.

  A párna felépítése

  Minden éjjel oldalt fekve vagy háton alszol? 

  Egy tömör egy kamrás párna, vagy egy stabil, több kamrás párna is jó választás lehet számodra.

  Felváltva alszol az oldaladon és a hátadon fekve? 

  Egy formázható, vagy állítható magasságú egy kamrás párna jó választás lehet számodra.

  7. A legjobb párna

  Amennyiben új párnát szeretnél vásárolni, biztosan feltűnt, hogy rengeteg opció közül választhatsz. A JYSK-nél mindig készen állunk tanácsokat adni a választáshoz, hogy biztosan azt a párnát vidd haza, amelyik megfelel az igényeidnek, a kedvenc alvási pozíciódnak és a pénztárcádnak is.

  Ne feledd, hogy a párnán kívül a paplan is meghatározza az alvásminőséged. Olvasd el az ideális paplan kiválasztásáról szóló útmutatónkat is.

  Tudjon meg többet

  Párna kalauz

  Párna kalauz

  A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

  A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

  Válassz paplant és párnát okosan!

  Válassz paplant és párnát okosan!