Pihe-puha toll és pehely töltetű párnák

A JYSK természetes töltetű párnái tollal vagy pehellyel, vagy ezek változó arányú keverékével vannak töltve és pamut vagy pamutkarton huzattal vannak ellátva. Minél magasabb a töltetben a pehely aránya, a párna annál puhább, könnyebb és vastagabb. A pehelypárnák egyik előnye, hogy jobban szellőznek, mint poliészter társaik, és szinte utánozhatatlan puhasággal rendelkeznek. Egy kiváló minőségű pehely töltetű párna luxus kényelmet biztosít bárkinek, de különösen ideálisak azoknak, akik gyakran váltanak testhelyzetet álmukban, mert könnyen mozog bennük a töltet, így igazítani tudják a párnát az aktuális alváspozíciójukhoz. Az oldal alján további hasznos információkat talál.

A pehely és a toll közötti különbségek

A legtöbb natúr párnában toll és pehely is van, mert a csak pehelyből álló párnák könnyen ellaposodhatnak és így nem nyújtanak megfelelő támaszt a nyak számára. A tömörebb szerkezetű toll keménységet és stabil alapot ad a párnának, a pehely pedig puhaságot és nagy terjedelmet. A különféle madaraktól származó pelyhek különböző minőségűek, és méretbeli eltérések is vannak köztük. A libatoll, libapehely, kacsatoll és kacsapehely széles körben felhasznált, jó minőségű alapanyagok, és megfizethető árú natúr párnák készülnek belőlük. Párnáink többségében európai libapehely és kacsapehely töltet található. A pézsmaréce tolla és pelyhe a legkiválóbb minőségű, és rendkívül puha, így csakis luxus minőségű párnák töltetében fordul elő.

Töltőerő

Ezzel a mutatószámmal pehely töltetű paplanoknál és párnáknál találkozhatunk.
A töltőerő a pehely puhaságának „mérőszáma”, ami kapcsolatban van a pehely szigetelő képességével. A töltőerő a toll és a pehely legfontosabb minőségmérője. Minél magasabb a töltőerő, annál több levegő tud a pelyhek közé kerülni, és ezért jobb lesz a szigetelő képesség is. Párnák esetében minél nagyobb a töltőerő, annál puhább és terjedelmesebb a párna, mert a pelyhek között sok levegő reked meg.

A természetes töltetű párnák kezelése

A toll és pehely töltetű párnák valamivel kényesebbek, mint poliészter társaik, de számos pehelypárnánk is mosható akár 60 fokon, és szárítógépben száríthatóak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a minőségük megóvásának érdekében a pehely és toll párnákat lehetőség szerint speciális, enzimmentes mosószerrel kell mosni, mert a hagyományos mosószerek összetapaszthatják a töltetet, és a habzó szappanos mosószer nehezen mosódik ki a pelyhek szálai közül. Öblítőszert semmiképpen se adagoljunk a mosáshoz, mert az rátapad a tollak és a pelyhek felületére, és elnehezíti azokat, ami által a pehely légies, könnyű szerkezete elvész. Mosás előtt minden esetben olvassuk el a termék címjékén található mosási utasításokat!

Mosáskor ügyeljünk arra, hogy csak akkora mosógépben mossuk ki a párnát, amelyben kényelmesen elfér, és a mosás végeztével mihamarabb szárítsuk meg a töltet összeesésének és ellaposodásának elkerülése végett. Szárítógépben történő szárítás esetén érdemes szárítólabdákat tenni a párna mellé, amely a program közben finoman ütögeti a párnát, ezzel pedig segít elegyengetni és felrázni a töltetet és a száradást is felgyorsítja.

Két mosás között ügyeljünk arra, hogy a párnát rendszeresen szellőztessük, és használjunk minőségi, vastag párnahuzatot, ami nem csak a szennyeződésektől védi meg a párnát, hanem az idő előtti bolyhosodástól és kopástól is.

További tanácsokért olvassa el blogunkat: Tippek paplanok és párnák karbantartásához

Állatvédelem

A JYSK-nél komolyan vesszük az állatkínzás elleni küzdelmet. A Beszállítókra vonatkozó szabályzatunk biztosítja, hogy a párnáinkhoz használt toll és pehely nem származhat élő állatokról - a JYSK töltetei már levágott madarak tollából és pelyhéből készülnek.