Poliészter töltetű párnák széles választéka

A poliészter töltetű párna szintetikus, vagy más néven műszálas töltelékkel, és mikroszálas poliészter vagy pamut huzattal rendelkezik. A poliészter töltetű párnák egyik előnye, hogy a poliészter szálak jól megtartják formájukat, ezáltal pedig maga a párna is sokáig megőrzi alakját. Másik előnyük, hogy olcsóbbak mint a toll és pehely töltetű párnák, és könnyebben is karbantarthatóak. A JYSK kiváló minőségű poliészter töltetű párnák széles választékát kínálja, köztük számos antiallergén párnát is. Minden párnánk rendelkezik OEKO-TEX® tanúsítvánnyal, ami garantálja, hogy nem tartalmaznak egészségre ártalmas vegyi anyagokat. Az oldal alján hasznos információkat és részletes ismertetőt talál a különböző poliészter töltetekről.

A poliészter töltetek fajtái

A legtöbb párnánk egy típusú poliészter töltettel rendelkezik, azonban bizonyos párnáink több különböző töltet keverékével. Egy adott párna töltetének összetételét megnézheti a termék részletes adatainál.

Egyszerű poliészter szálak

A leggyakrabban használt töltet típus a szilikonizált üreges poliészter szál, és a szilikonizált spirálbolyhos üreges poliészter szál, vagy a szilikonizált poliészter golyós szál.
A szilikonizált azt jelenti, hogy a poliészter szálat egy nagyon vékony szilikon réteggel vonják be, amitől a poliészter szál kevésbé lesz hajlamos az összecsomósodásra.
Az üreges azt jelenti, hogy a poliészter szál nem teljesen tömör szerkezetű, hanem a szál belsejében egy üreg található, amitől a szál nagyobb térfogatú, légiesebb, és ezáltal puhább lesz.
A spirálbolyhos azt jelenti, hogy az ilyen poliészter szál a sima egyenes száltól eltérően spirál alakú, aminek köszönhetően az ilyen töltetű párnába kevesebb töltettel is nagyobb térfogatot tudnak produkálni, tehát a párna vastagabb és puhább lesz, de nem lesz nehéz.
A golyós azt jelenti, hogy a töltet sok apró, labda formájú poliészter golyóból áll, amitől a párna rugalmasabb és nagyobb térfogatú lesz.

Poliészter pehely szálak

A poliészter pehely nevéhez hűen egy egyedi, pehely hatású töltet fajta. Az ilyen töltetű párna a pehelypárna kényelmét utánozza, viszont annál olcsóbb. Puha és könnyű, jól megőrzi térfogatát és könnyen felrázható.
A hagyományos poliészter pelyhen kívül Trevira Fibelle poliészter pehely szálakkal töltött párna és Fossflakes töltetű párna is megtalálható a kínálatunkban.

Antiallergén párnák

A poratka allergiások számára fontos, hogy olyan párnát vásároljanak, amely legalább 60 fokon mosható, ugyanis ezen a hőmérsékleten a poratka már elpusztul. A poliészter párnák egyik előnye, hogy a pehelypárnákhoz képest jobban bírják a gyakori mosást és kevésbé kényes a karbantartásuk. Majdnem minden poliészter töltetű párnánk mosható 60 fokon, de bizonyos párnáink akár 95 fokon is moshatóak, amelyen sok baktérium és vírus is elpusztul már, így ezek a párnák intézmények számára is jó választást jelentenek.

Kínálatunkban megtalálható olyan párna is, amelynek a huzata poratka-ellenes kezelést kapott, amely segít csökkenteni a megjelenő poratkák számát.
Az allergiások számára  a rendszeres mosás mellett különösen fontos néhány minőségi, vastag párnahuzat beszerzése, amit néhány naponta cserélnek, mert a poratkák elsősorban az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak. Érdemes vízálló párnavédő huzatot is beszerezniük, mert az megvédi a párnát a szennyeződésektől és a nedvességtől, így elegendő ritkábban kimosni.

Párnáink STANDARD 100 by OEKO-TEX® tanúsítvánnyal is rendelkeznek, amely azt jelenti, hogy szigorú vizsgálati kritériumoknak felelnek meg és káros anyagoktól mentesek.

A poliészter párnák karbantartása

A műszál töltetű párnákat viszonylag könnyű tisztítani, mert szinte mindegyik legalább 60 fokon mosható, és szárítógépben szárítható.
Mosáskor ügyeljünk arra, hogy csak akkora mosógépben mossuk ki a párnát, amelyben kényelmesen elfér, és a mosás végeztével mihamarabb szárítsuk meg a töltet összecsomósodásának elkerülése végett. Öblítőszert semmiképpen se adagoljunk a mosáshoz, mert az rátapad a poliészter szálakra és csomósodásra hajlamosabbá teheti őket. Szárítógépben történő szárítás esetén érdemes szárítólabdákat tenni a párna mellé, amely a program közben finoman ütögeti a párnát, ezzel pedig segít elegyengetni és felrázni a töltetet és a száradást is felgyorsítja.

Két mosás között ügyeljünk arra, hogy a párnát rendszeresen szellőztessük, és használjunk minőségi, vastag párnahuzatot, ami nem csak a szennyeződésektől védi meg a párnát, hanem az idő előtti bolyhosodástól és kopástól is.

További tanácsokért olvassa el blogunkat: Tippek paplanok és párnák karbantartásához