Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Paplan és párna

Milyen méretű paplant válasszunk?

Melyik a megfelelő paplan méret? A választ az határozza meg, hogy kinek keressük a paplant. Gyerekeknek és eltérő magasságú felnőtteknek mind különböző méret lesz a megfelelő. Alább találod a leggyakoribb paplan méreteket:
 

Paplan méretek:

Név Méret
Junior 90x130 cm
Normál 135/140x200 cm
Extra hosszú 135/140x220 cm
Dupla 200x220 cm

A különböző paplan méretek

A felnőtt paplanok szélességben és hosszban is többfélék lehetnek. Lehetnek normál, extra hosszú vagy dupla méretűek. Régóta a 135x200-as méret a legnépszerűbb, de egyre többen keresik az extra hosszú 220-as paplanokat. Minél hosszabb a paplan, annál komfortosabban alhatunk.

 

Melyik méretet válasszam?

A paplan legalább 20-30 ceentiméterrel legyen hosszabb a testmagasságodnál. Ha 170 centinél alacsonyabb vagy, akkor egy 200 cm hosszúságú paplan éppen megfelelő. Ha a paplanod túl rövid, akkor vagy a lábad vagy a felső tested fázni fog. Végeredményben az alvásod minősége sínyli meg, ha nem megfelelő méretű paplannal alszol.

 

Milyen széles paplant válasszak?

Egy normál méretű paplan 30 centivel kell szélesebb legyen a mellkasod kerületénél. Egy dupla paplan legyen olyan széles mint a matrac amit használtok. Dupla paplan vásárlása előtt vedd figyelembe, hogy megegyeznek-e alvási szokásaid a párodéval. Van aki hűvösben vastag paplan alatt szeret aludni, míg mások a vékony és könnyű paplant preferálják, ezért fontos, hogy dupla paplan választásánál megegyezzenek az igényeitek.
Persze egyedül is alhatunk dupla paplan alatt, így bőven van lehetőségünk akár minden oldalról becsomagolni magunkat, ahogy éppen jól esik.

 

Paplanok széles anyag választéka

A huzat és a töltet anyaga is lehet többféle. A természetes töltet általában pehely vagy toll, de lehet még selyem, pamut vagy gyapjú is. A természetes töltet előnye, hogy jól szellőzik, egyenletesen és könnyen terül szét a test körül. Természeténél fogva ez a töltet a legjobb szigetelő.

 

Pehely, toll és töltőerő

Általában liba- vagy kacsapehely/toll töltet a jellemző. A töltőerő a pehely puhaságának „mérőszáma”, ami kapcsolatban van a pehely szigetelő képességével. A töltőerő a toll és a pehely legfontosabb minőségmérője. Minél magasabb a töltőerő, annál több levegő tud a pelyhek közé kerülni, és ezért jobb lesz a szigetelő képesség is.

A nagy töltőerejű pelyhek könnyű és vaskos paplant eredményeznek a lehető legjobb hőszigetelő képességgel. Minél több tollat keverünk a pelyhek közé, annál alacsonyabb lesz a töltőerő, és nehezebb a töltet. Ezért kizárólag a paplan súlyából nem lehet megítélni, milyen a hőszigetelése.


Olvasd el Útmutatónkat a paplanok és párnák karbantartásáról
 

Tudjon meg többet

Párna kalauz

Párna kalauz

Paplan útmutató

Paplan útmutató

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban