Asztalterítő a stílusos terítékhez

Az asztalterítők kezelése és tisztítása

Egy szép pamutvászon vagy poliészter terítő sokáig a vacsora stílusos alapja lehet, ha jól kezeljük és tisztítjuk. Amennyiben a terítőre erősen elszínező hatású étel vagy ital kerül - például vörösbor, szósz, cékla, stb - akkor mihamarabb itassuk fel a foltot, és töröljük meg a helyét enyhén mosószeres szivaccsal, hogy a szennyeződés lehetőleg minél kevésbé tudja befészkelni magát a terítő szálaiba. Az így szennyezett asztalterítőt mihamarabb szedjük le, és mosás előtt kezeljük a foltot folttisztítóval - azonban ügyeljünk rá, hogy ne használjunk durva vegyszert, vagy fehérítő hatású szert a színes terítőkön, mert az valószínűleg maradandó nyomot hagy, és kifakítja a terítő színét. 

Mosáskor mindig nézzük meg a terítő címkéjén lévő utasításokat, nehogy a túl magas hőfok miatt összezsugorodjon a terítő, vagy károsodjon az anyaga. A legtöbb vászon asztalterítő 40-60°C fokon mosható, a kényesebb anyagúak csak kímélő programon. Mosás és szárítás után, az asztalra helyezés előtt a legtöbb terítőt alacsony hőfokon (a terítő anyagától függően max. 110ºC) érdemes kivasalni, hogy a terítő szép, sima és esztétikus megjelenésű legyen.