Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Fekete és natúr kerti asztal és 4 kerti szék a teraszon

Útmutató: Hogyan válaszd ki a tökéletes kerti asztalt

A kertektől a teraszokon át egészen az erkélyekig a kültéri szabadidős helyek szívében a kerti asztal áll – ez az a hely, ahol a szeretteinkkel élvezzük az ételek ízét, a frissítő üdítőket és egymás társaságát a természet és szabadtér ölelésében. Akár az életteli családi találkozókat, az intim hangulatú vacsora partikat vagy a reggeli lazulós kávézást szereted, a kerti asztal az a középpont, ami megalapozza a szabadtéri kikapcsolódást.

Kemény diónak bizonyulhat nem csak új kültéri asztalt venni, hanem a tökéletes kerti asztalt kiválasztani a családod és saját magad számára. Mivel számos lehetőség közül tudsz választani, a döntési folyamat megterhelőnek tűnhet. De ne aggódj – ebben az útmutatóban elmondunk mindent, amit tudnod kell a kerti asztalokról, hogy biztosan megtaláld a számodra megfelelő asztalt.

  Hogyan válaszd ki a megfelelő kerti asztalt? 

  A megfelelő kerti asztal kiválasztásakor rengeteg opció áll rendelkezésre, többek között formában, méretben, esztétikában, anyagban és szükséges karbantartási igényben. Minden egyes asztal különböző funkciókat és előnyöket kínál, ezért fontos, hogy figyelembe vedd a számodra legfontosabb szempontokat vásárlás előtt. A következő részekben többet fogsz tanulni ezekről a fő szempontokról, így képessé válsz majd meghozni egy megfelelően megalapozott döntést.

  Ahogy a fenti képeken is láthatod, a kerti asztalok sokfélék lehetnek. Csak néhány példát mutattunk a lehetőségekből, amelyek közül kiválaszthatod a tökéletes kerti asztalt az otthonod számára.

  1. Megfelel méretben és illik az életmódodhoz

  Az első és talán legfontosabb szempont egy kerti asztal kiválasztásánál a megfelelő méret. Megkérdezheted magadtól: “Hogyan válasszam ki a megfelelő méretű kerti asztalt?” Mindenfajta igényhez megfelelő asztalt megtalálsz a hangulatos erkélyhez ideális kisméretű kávézó asztaloktól a nagy, bővíthető kerti asztalokig, amelyek tökéletesek a nagy családi összejövetelekhez. Azonban ahhoz, hogy biztosan minden igény kielégüljön, fontos meghatározni, hogy mik is azok az igények.

  • Kisebb vagy korlátozott tér
   Ha csak kis kerti asztal fér el nálad, vagy egyszerűen csak a kisebbet preferálod, valamelyik kávézó asztalunk biztosan nagyszerűen fog illeni az elképzeléseidhez. Választhatsz olyan összecsukható asztalt is, mint az INDHOLT, amit hozzá lehet erősíteni az erkélykorláthoz, és rugalmasan el is lehet pakolni, amikor éppen nincsen használatban. 
  • Elegendő hely biztosítása
   Mielőtt egy kerti asztal mellett döntesz, ügyelj arra, hogy elég hely legyen az asztal körül neked, a családodnak és a vendégeidnek. Valamint azt se felejtsd el, hogy elég hely legyen a székeknél ahhoz, hogy az ülők könnyedén le tudjanak ülni vagy fel tudjanak állni.
  • Válaszd ki az életstílusodhoz illő asztalt
   Alkalmi vendéglátó vagy? Gondolkodj el egy olyan bővíthető asztalon, mint a VATTRUP, ami egyszerre lehet mindennapi asztal neked és a családodnak és egy nagy kerti partihoz is megfelelő lehet. Egy családközpontú, problémamentes opciót keresel? Fontolj meg egy alacsony karbantartási igényű asztalt, hogy ne kelljen gyakran foglalkoznod az ápolásával.

  Az asztalméretekhez viszonyuló ülőalkalmatosságok részletes felfedezéséhez elolvashatod az igényeidnek megfelelő méretű étkezőasztal kiválasztásáról szóló útmutatónkat. Bár az útmutató elsősorban a beltéri étkezőasztalokról szól, a tanács ugyanúgy hasznos a kerti asztalainknál is.

  2. A megfelelő forma kiválasztása

  A második legfontosabb szempont a kerti asztal kiválasztásánál a forma és a forma hatása a térre és a funkcionalitásra. Akár a négyzet-, téglalap alakú vagy a kerek kerti asztalok felé hajlasz, mindegyiknek megvannak a saját előnyei.

  • Négyzet alakú asztalok
   A négyzet alakú kerti asztalok, mint például a kávézó asztalok, nagyszerűek az erkélyekre vagy meghitt sarkokba. Kis helyen is elférnek, kényelmesek és a falhoz lehet tolni őket, amivel értékes helyet takaríthatsz meg. A kisebb méretük miatt általában könnyűek és egyszerűen mozgathatók.
  • Téglalap alakú kerti asztalok
   Ha több hely kell sok vendéghez, általában a téglalap alakú kerti asztalhoz lehet a legtöbb széket elhelyezni, így kiválóan alkalmas nagyobb számú ember leültetésére. Néhány téglalap alakú asztal bővíthető, ami lehetőséget ad még több ember leültetésére.
  • Kerek kerti asztalok
   Kisebb helyekre nagyszerű megoldás lehet egy kerek kerti asztal, mivel szabadabb mozgást tesz lehetővé az asztal körül. A kerek asztaloknál általában arra is van lehetőséged, hogy még egy extra széket beszoríts, ha helyhiány merülne fel.

  Ugyanúgy, mint az asztal méretének kiválasztásánál, az étkezőasztalokról szóló útmutatónkból többet megtudhatsz arról is, hogyan befolyásolja a forma az ülőhelyek számát és lehetőségeket.

  3. Személyes esztétikai preferenciák

  Döntő szerepet játszanak a személyes preferenciák a döntéshozatalban, különös tekintettel arra, hogy milyen a kerti asztal megjelenése és mit fejez ki. Inkább a tradicionális anyagokból, például keményfából készült hagyományosabb kerti bútorok felé hajlasz, vagy a modern anyagokból, például fémből és rostcementből készült kortárs, minimalista hangulatot preferálod? Az az ideális, ha az új kerti asztalod tökéletesen beleillik abba a megszokott hangulatba, amit a többi kerti bútor már korábban megteremtett. 

  Az esztétikai választások gyakran összefonódnak a gyakorlati megfontolásokkal, ilyenkor egyszerre válik szebbé és hasznosabbá a tér. Például, ha hagyományos lábak helyett négyszögletes, fém vázas asztalt választasz, az nemcsak elegáns, könnyű megjelenést ad, hanem stabil alapot is biztosít, több ülőhellyel az asztal mindkét végén.

  A kerti asztalok esztétikájához nagyban hozzájárul, hogy milyen anyagból készültek, amibe részletesebben belemegyünk a következő szakaszban. 

  A kerti asztalok és székek megjelenésben nagyon eltérőek lehetnek az eltérő formák, stílusok és anyagok miatt. A RADSTRUP kávézó asztal edzett üvegből és acélból, a NABBEN szék pedig műanyagból készült, míg a FEDDET kerti asztal és EGELUND kerti székek teljesen tömör eukaliptuszfából készültek. 

  4. Mi a legjobb anyag a kerti asztalhoz?

  A kerti asztalodhoz leginkább megfelelő anyag kiválasztása szubjektív kérdés, amelyre nem tudunk végleges választ adni; ez teljesen a saját igényeidtől és preferenciáidtól függ. Az anyag kiválasztása sok tényezőre hatással van, leginkább az esztétikára és az elvárt karbantartási szintre.

  Például lehet, hogy vonz téged a fa természetes megjelenése. Valamelyik népszerű keményfát választanád, mint az eukaliptusz, akác vagy teakfa, annak ellenére is, hogy rendszeresen szükségük lehet ápolásra? Vagy inkább választanál műfát vagy kompozitfát, hogy ne legyen szükség karbantartásra? A döntés a te kezedben van és meghatározza mind a külcsínt, mind a karbantartási teendőket.

  Mindegyik fajta anyagnak számos előnye van, és sokat tudhatsz meg az adott kerti asztal anyagairól az online üzletünk termékinformációjából. Ha érdekel, az átfogó útmutatónk a különféle kerti bútor anyagokról sokkal több információt biztosít.

  A kerti bútorokhoz választott anyag nagy különbséget jelenthet mind esztétikában, mind praktikumban. Jobban tetszenek az egész kerti szettek mesterséges, karbantartást nem igénylő rattanból, vagy esetleg a rostcement asztallapú kerti asztalok?

  Döntés a kerti asztal mellett

  Kerti asztalaink széles választékában rengeteg modellből tudsz választani. Az ebben az útmutatóban felvázolt tényezők gondos megfontolásával felkészülten hozhatsz majd megalapozott döntést és választhatod ki az igényeidhez és vágyaidhoz szabott tökéletes kerti asztalt. Ha még bizonytalannak érzed magad bizonyos dolgokkal kapcsolatban és szeretnél további információt kapni, vagy van bármilyen kérdésed, természetesen mindig szívesen várunk bármelyik JYSK áruházban, ahol kollégáink szakértő tanácsokkal és útmutatással tudnak szolgálni.

  Kültéri étkező szettek kerti asztallal és székekkel

  A kerti étkező bútorok többsége elérhető kültéri étkező szettben is, amelyek egy kerti étkezőasztalból és 4 kerti székből állnak, és az asztal és a szék tökéletesen illenek egymáshoz. Ezek a szettek alacsonyabb, megfizethetőbb áron kaphatóak, mintha minden bútort külön vásárolnál, így biztos lehetsz benne, hogy jó ár-érték arányt kapsz a pénzedért.

  Tekintsd meg a kiválasztott kerti asztalokat lent, vagy fedezd fel a kerti étkezőszettjeink teljes kínálatát.

  Tudjon meg többet

  Útmutató: Az ideális napernyő kiválasztása

  Útmutató: Az ideális napernyő kiválasztása

  Az ideális kerti ülőgarnitúra kiválasztása

  Az ideális kerti ülőgarnitúra kiválasztása

  Útmutató: A megfelelő kerti tároló láda kiválasztása

  Útmutató: A megfelelő kerti tároló láda kiválasztása

  Útmutató: Hogyan válaszd ki a megfelelő kerti széket

  Útmutató: Hogyan válaszd ki a megfelelő kerti széket