Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
4-személyes tölgy színű étkezőasztal 4 tölgy színű párnázott székkel egy nappaliban

Útmutató: A megfelelő méretű étkezőasztal kiválasztása

Új étkezőasztalt szeretnél vásárolni, de nem vagy benne biztos, hogy milyen méretű asztal illene az otthonodba, ami megfelel minden elvárásodnak? A jó méretű étkezőasztal kiválasztása gyakran jelent kihívást. Ha valaha is felmerült benned a kérdés, hogy "Mekkora asztalra van szükségem?" – nem vagy egyedül. Ebben az útmutatóban jól érthető és áttekinthető információkat találsz az étkezőasztalok méreteiről és a többi fontos szempontról, így felkészülten és minden szükséges információ birtokában választhatod ki a számodra tökéletes étkezőasztalt.

  Mekkora étkezőasztal a megfelelő nekem?

  “Melyik étkezőasztalt válasszam?” Na ez egy jó kérdés. Valószínűleg van már elképzelésed arról, hogy mi tetszik – a preferált stílus, forma, férőhelyek száma és a többi. Az elképzeléseid jó kiindulópontot jelenthetnek, de hogyan lehetsz biztos benne, hogy olyan asztalt választasz, ami nem csak az elképzeléseidnek, hanem a valódi szükségleteidnek is megfelel? Nézzük át a legfontosabb szempontokat amelyeket ajánlott figyelembe venned az új étkezasztalod megvásárlása előtt.

  Szempont 1: Hány embert szeretnél leültetni?

  Új étkezőasztal vásárlása esetén az első, amit meg kell kérdezned magadtól, hogy “Hány embert szeretnék leültetni az asztalhoz?” 2-személyes étkezőasztal, 4-személyes étkezőasztal, 6-személyes étkezőasztal, 8-személyes étkezőasztal, vagy esetleg egy 10-személyes étkezőasztal az ideális számotokra? A legjobb kezdés, ha összeszámolod hány férőhelyre van szükség a mindennapok során – egy étkezőasztal akkor funkcionális, ha a háztartás minden tagja kényelmesen le tud ülni, mert mégis mi értelme olyan asztalt vásárolnod, ami ugyan jól néz ki, de nem fér el körülötte mindenki?
   

  Általános szabály: 60 cm személyenként

  Ülőhelyek esetén általános szabály, hogy minden embernek minimum 60 cm széles helyet biztosíts. 60 cm széles hely a legtöbb ember számára elegendő a kényelmes étkezéshez és karmozgáshoz. Ettől függetlenül érdemes figyelembe venni, hogy a több hely előnyösebb, különösen akkor, ha az asztalt rendszeresen használó személyek az átlagosnál szélesebb vállakkal rendelkeznek. Mindazonáltal a 60 cm per ülőhely szabály megfelelő kiindulópont annak a megállapítására, hogy hány embert tudsz majd leültetni egy adott asztalhoz.

  Szempont 2: Az étkezőasztal formája

  A következő kérdés amit át kell gondolnod, hogy “Milyen alakú étkezőasztalt válasszak?” Az étkezőasztal formája határozza meg a legnagyobb mértékben a megjelenését, és azt, hogy hogyan tudod elhelyezni az étkeződben. A leggyakrabban előforduló étkezőasztal forma a téglalap alakú és a kerek, míg a négyzet alakú és az ovális jóval ritkább. Pusztán kinézet alapján már biztosan van valamilyen személyes preferenciád az asztal formáját illetően, így leginkább csak a saját ízléseden múlik, hogy az otthonodba legjobban illő formavilágú étkezőasztalt válaszd – nem csak esztétikai szempontokat figyelembe véve, hanem az otthonodban rendelkezésre álló fizikai helyre való tekintettel is. Az útmutató további részeiben bővebben is tájékozódhatsz majd a különféle étkezőasztal méretekről és formákról.

  Kinyitható tömör tölgy étkezőasztal és tömör tölgy étkezőszékek
  Étkezőasztal MARSTRUP 95x190/280 tölgy
  200000 Ft/db
  279900 /db
  Megtakarítás 28%
  Csak online
  Étkezőszék GUDERUP tölgy/natúr
  42500 Ft/db
  54900 /db
  Megtakarítás 22%
  Csak online
  Kerek étkezőasztal tömör tölgyből és tölgy furnérból és tölgy furnér étkezőszékek szürke szövet ülőpárnával
  Étkezőasztal SKIBET ÁTM120 világos tölgy
  165000 Ft/db
  209900 /db
  Megtakarítás 21%
  Csak online
  Étkezőszék HVIDOVRE tölgy/világosszürke
  30000 Ft/db
  44900 /db
  Megtakarítás 33%
  Csak online

  Szögletes és kerek étkezőasztal között választani nehéz, mert mindkettő más és más esztétikai és funkcionális tulajdonságokkal és bővítési lehetőségekkel rendelkezik, illetve másképp befolyásolják az étkezőben rendelkezésre álló teret. 

  Szempont 3: Bővíthető vagy kinyitható étkezőasztalok

  Szeretsz baráti összejöveteleket, hangulatos vacsorapartikat, vagy közös családi ebédeket szervezni? Ebben az esetben nagy hasznodra válik, ha ilyen alkalmakkor lehetőséged van minden vendéget asztalhoz ültetni, különösen akkor, ha gyakran tartasz ilyen eseményeket. Egy átlagos házban vagy lakásban azonban hétköznap nem, vagy csak nagyon szűkösen férne el egy 8-személyes vagy 10-személyes étkezőasztal. Éppen ezért lettek kitalálva a kinyitható vagy bővíthető étkezőasztalok, amelyek sokoldalú, kényelmes és praktikus megoldást jelentenek az ilyen helyzetekre. Egy bővíthető, kihúzható vagy kinyitható étkezőasztal segítségével átmenetileg le tudsz ültetni sok vendéget úgy, hogy egyébként nem kell feláldoznod az otthonodból indokolatlanul nagy területet egy hatalmas asztal tartásához. Ha az otthonod kisebb, és limitált étkezőterület áll rendelkezésre, egy kisebb méretű bővíthető asztalt választva rögtön két előnyhöz is jutsz – elegendő mennyiségű szabad hely és szükség esetén több ember leültetésének a lehetősége.

  A legtöbb bővíthető étkezőasztal téglalap vagy négyzet alakú, de van néhány kerek és ovális bővíthető opció is. Bizonyos asztalok középen bővíthetőek, ami azt jelenti, hogy az asztal két végét szét kell húzni, és a középen keletkező résre helyezni a vendéglapot. Más asztalok a két végükön bővíthetőek, ami azt jelenti, hogy a vendéglapokat az asztal végeihez lehet hozzácsatolni. Mindig menj biztosra, és vásárlás előtt ellenőrizd, hogy milyen módon bővíthető az asztal.

  Szempont 4: Az étkezőszékeid magassága, mérete és formája

  Új étkezőasztal vásárlása esetén mindenképpen tartsd szem előtt, hogy az étkezőszékeid magasságához, méretéhez és formájához illeszkedő asztalt kell választanod. A legtöbb étkezőasztal magassága 75 cm, a legtöbb étkezőszék ülőfelülete pedig 45-48 cm magasan van, így a kettő közötti magasság eltérés miatt általában nem kell aggódni. Ettől függetlenül érdemes mindkettőt előre ellenőrizni, mert bármilyen eltérés akár az asztal, akár a szék méretében azt jelentheti, hogy nem fognak a várakozásaidnak megfelelően illeszkedni egymáshoz.

  Egy példa az ilyen jellegű kompatibilitási problémára egy olyan étkezőszék, aminek a karfája a szék támlájához közeledve egyre magasabb, ami miatt a széket nem biztos, hogy be tudod tolni az asztal alá.
  Egy másik példa egy olyan egyedi kialakítású étkezőasztal, amelynél a lábak elhelyezkedése miatt bizonyos helyeken nem fér oda rendesen az étkezőszék.

  Étkezőasztal méretek áttekintése

  A négy legfontosabb szempont ismertetése után itt az ideje, hogy áttekintsük az elérhető étkezőasztal méretek teljes skáláját.

  Mérettáblázat szögletes étkezőasztalokhoz

  A legtöbb szögletes étkezőasztal 80 cm vagy 90 cm széles és 160-180 cm hosszú. Természetesen van ennél rövidebb elérhető méret is, például 90 x 140 cm, vagy hosszabb is – például 190 x 200 és nagyobb. Az asztal szélessége is változhat; ez szinte sosem befolyásolja a férőhelyek számát, viszont az asztal közepére pakolható dekoráció, étel vagy poharak és egyebek mennyiségét meghatározza. Nézd meg szögletes étkezőasztalaink széles választékát.

  A lenti illusztráció bemutatja a leggyakoribb szögletes étkezőasztal méreteket. A félkörök jelzik a szék férőhelyeket, a szaggatott vonallal rajzolt félkörök pedig az asztal végén lévő ültetési opciókat. Az ülőhelyek meghatározásakor a minimum 60 cm / személy alapszabályt vettük figyelembe.

  Illustration of rectangular dining table sizes with four examples: 80x140, 90x160, 90x180, and 90x200

  Ülőhelyek száma

  Asztal méretek

  Méretvariációk

  4-6

  90 x 120 cm 

  80-90  x 130 cm 

  4-6

  90 x 140 cm 

  80-90 x 140-150 cm 

  4-6

  90 x 160 cm 

  80-90 x 150-160 cm 

  4-8

  90 x 180 cm 

  90-95 x 180-190 cm 

  6-8

  90 x 200 cm 

  90-95 x 190-200 cm 

  6-8

  90 x 230 cm 

  90 x 220 cm 

  8-10

  90 x 250 cm 

  90-95 x 250-280 cm 

  Mérettáblázat szögletes étkezőasztalokhoz

  Kerek étkezőasztalok esetében nehéz lehet elképzelni a mérethez tartozó ülőhelyek számát. Ugyancsak a 60 cm / személy szabályt figyelembe véve az alábbi illusztrációk bemutatják a leggyakrabban előforduló étkezőasztal méreteket és a férőhelyeket. Az ovális étkezőasztalok köré általában ugyanannyi ember tud leülni, mint egy hasonló méretű szögletes asztal köré – habár a két végére valószínűleg nem csak egy, hanem két embert is le tudsz ültetni. Nézd meg ovális és kerek étkezőasztalaink széles választékát.

  A “Ø” szimbólum az étkezőasztal átmérőjét jelzi – az asztal mértani közepén keresztbe futó vonal hosszúságát jelenti.

  Illustration of round dining table sizes with four examples: 90x190, Ø105, Ø120, and Ø130

  Ülőhelyek száma

  Asztal méretek

  4-5

  Ø 100 cm

  4-5

  Ø 105 cm 

  4-5

  Ø 110 cm

  5-6 

  Ø 120 cm 

  5-6

  Ø 130 cm 

  Mérettáblázat kinyitható vagy bővíthető étkezőasztalokhoz 

  Amikor új étkezőasztalod méretét és az azzal járó ülőhelyek számát latolgatod, tartsd észben, hogy kinyitható vagy bővíthető asztaloknál mindkettő rugalmasan változtatható. Például ha alkalmanként hat embert szeretnél vendégül látni, akkor nem kell rögtön 6-személyes étkezőasztalt vásárolnod – helyette vehetsz egy 4-személyes bővíthető étkezőasztalt. Vásárlás előtt mindenképpen nézd át az asztal bővíthetőségére vonatkozó információkat.

  A lenti illusztrációk bemutatnak egy kerek és egy szögletes étkezőasztalt alap és kibővített állapotban.

  Illustration of extendable dining table sizes with round table example and rectangular table example

  Asztal formája

  Alap méretek

  Alap ülőhelyek száma

  Kibővített méretek

  Kibővített ülőhelyek száma

  Szögletes

  80 x 80 cm

  2-4

  80 x 160 cm 

  4-6

  Szögletes

  90 x 130 cm 

  4-6

  90 x 220 cm 

  6-8

  Szögletes

  90 x 160 cm

  4-6

  90 x 250 cm 

  8-10

  Szögletes

  90 x 180 cm

  4-8

  90 x 270 cm 

  8-10

  Szögletes

  90 x 190 cm 

  6-8

  90 x 280 cm 

  8-10

  Kerek

  Ø 110 cm

  4-5

  110 x 200 cm 

  6-8

  További útmutatást kaphatsz a JYSK áruházaiban

  Ha további információra lenne szükséged új étkezőasztalod vásárlása előtt, vagy szívesen megnéznél és kipróbálnál néhány darabot, akkor látogass el bármelyik JYSK áruházba, ahol munkatársaink készségesen segítenek kíválasztani azt az étkezőasztalt, amely minden igényednek és a költségvetésednek is megfelel.
  Ha további étkezőbútorokkal kapcsolatos inspirációt keresel, olvasd el hogyan dobhatod fel az étkeződ hangulatát színes étkezőszékekkel.

  Tudjon meg többet

  Hogyan válasszunk étkezőszéket?

  Színes étkezőszékek modern otthonokba

  Dobd fel a konyhádat

  Új Nordic Mood kollekció: színes és derűs