Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Oldalán fekve alvó nő fehér huzatos paplannal és párnával

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Új matrac vásárlása előtt több szempontot is érdemes átgondolni. A matrac alapanyagától és árától kezdve a kedvenc alvópozíciódon keresztül a matrac keménységéig több dolog is befolyásolja, hogy melyik matracot érdemes kiválasztanod.

Ebben az útmutatóban összegyűjtöttük az összes olyan információt, ami segítségedre lesz a számodra megfelelő matrac kiválasztásában, és ezáltal a pihentető éjszakai alvás elérésében.

  1. A különféle típusú matracok jellemzői

  A különböző típusú matracoknak mind megvannak a maguk egyedi tulajdonságai, előnyei és hátrányai.

  Az alábbiakban áttekintünk minden matractípust előnyeikkel és hátrányaikkal együtt, és megadjuk a számodra megfelelő új matrac kiválasztásához elengedhetetlen információt és inspirációt.

  2. Rugós matracok

  Egy rugós matrac alapját a rugók alkotják, a rugókat pedig egy vagy több réteg egyéb anyaggal - leggyakrabban különféle típusú habszivacsokkal és kókusszal - kombinálják. Az így elkészült matracok rugalmasan tudnak alkalmazkodni a test formájához, így optimális alátámasztást és kényelmet biztosítanak.

  A rugók alkotják a rugós matrac magját. A JYSK által forgalmazott matracokban az alábbi rugótípusokkal találkozhatsz:

  • A táskarugók egymástól függetlenül, külön mozognak, így remekül tudnak alkalmazkodni a test egyedi formájához, és kiváló alátámasztást nyújtanak. Minden egyes táskarugó egy saját szövettáskában helyezkedik el, ami csökkenti a rugók kopását, illetve minimálisra redukálja a rugók zaját. Táskarugóból többféle átmérőjű létezik; az átlagos méretű mellett mini táskarugókat tartalmazó matracok is elérhetőek. Ezekben a mini táskarugók keskenyebb kialakításának köszönhetően még több rugó fér el, amely még precízebb alátámasztást biztosít.
  • A bonellrugók a táskarugóknál nagyobb átmérűjű, homokóra alakú rugók, amelyek össze vannak fűzve egymással, ezért együtt mozognak, tehát ha egy ponton nyomás éri a matracot, nagyobb területen süpped be. A bonellrugó előnye az alacsonyabb ár, azonban a rugók szerkezete miatt ez a típus sokkal kevésbé alkalmazkodik precízen a test egyedi formájához, valamint zajosabb és kisebb a teherbírása is.

  Rugós matracok előnyei

  • Ágyrácsra helyezve ágykeretben és kontinentális ágyban is használhatóak
  • A rugó és a habszivacs kombinációja kiváló alátámasztást nyújt, ami javít az alvásminőségen. Minél több az egy négyzetméterre eső rugók száma, annál precízebben tud alkalmazkodni a matrac a test formájához. A rugók száma db/m² mértékegységben minden rugós matrac leírásában megtalálható.
  • A táskarugós matracok kiváltképpen kényelmesek lehetnek az oldalt fekve alvóknak, mert a rugók jól tudnak alkalmazkodni a váll és a csípő szélességéhez. 
  • A legtöbb rugós matracunk megfordítható és két különböző keménységű oldallal rendelkezik, így lényegében két külön matrac egyben. Ez különösen hasznos az olyan párok számára, akik egy ágyban alszanak, de két különböző keménységű matracra lenne szükségük. 
  • A rugós matracok szerkezetüknek köszönhetően nagyon jól szellőznek. 

  Rugós matracok hátrányai

  • A rugós matracok mozgékonyabbak a habszivacs matracoknál, tehát még a mini táskarugókkal felszerelt modelleken is előfordulhat, hogy érezni fogod a partnered mocorgását vagy forgolódását. 
  • A bonellrugós matracok egy picit zajosak lehetnek. A táskarugós modellekben minden rugó külön szövettáskában helyezkedik el, így azok lényegében zajtalanok.

  3. Habszivacs matracok

  A habszivacs matracok több különböző típusú habszivacs rétegeiből épülnek fel, illetve egyes matracokban kókuszréteg is található. A sok különféle szivacs típusnak köszönhetően szinte bármilyen keménységű matrac kialakítható.

  A JYSK által forgalmazott matracokban az alábbi habszivacs típusokkal találkozhatsz:

  • Poliéter habszivacs: Népszerű, széles körben elterjedt habszivacs típus, ami több féle keménységben és sűrűségben kapható. Olcsó, jól variálható és formázható szivacstípus.
  • Hideghab szivacs: A hideghab szivacs is poliéter habszivacsból készül, de kevesebb levegőt tartalmaz a szivacs anyaga, emiatt sűrűbb és nehezebb, így keményebb matracok készülnek belőle. A szerkezete miatt hosszú ideig megőrzi formáját.
  • Memory habszivacs: A memory vagy memória habszivacs egy innovatív szivacsfajta, amely precízen alkalmazkodik a test természetes körvonalához, aminek köszönhetően enyhíti az izmokra és ízületekre ható nyomást, így megelőzheti vagy enyhítheti a vérkeringési problémákat és az izom- és ízületi fájdalmakat. Egy 4-6 centiméter vastag memory habszivacs réteg már jelentősen puhítja a matrac felületét.
  • Comfort+ habszivacs: Különösen rugalmas habszivacs típus, amely az által nyújt extra kényelmet, hogy mélyebb süllyedést enged a matracba, és a sima poliéter habszivacsnál jobban alkalmazkodik a test formájához.

  Habszivacs matracok előnyei

  • A kókuszréteget nem tartalmazó habszivacs matracok hajlíthatóak, így állítható ágyon is használhatóak.
  • A memóriahabos matracok nagyon jól alkalmazkodnak a test formájához.
  • A rugós matracokkal ellentétben a habszivacs matrac egyik odalán nem érezni, ha a másik oldalán valaki megmozdul, így a párunk forgolódása vagy mocorgása nem fog minket megzavarni.
  • Sok habszivacs matracunk megfordítható és két különböző keménységű oldallal rendelkezik, így lényegében két külön matrac egyben. Ez különösen hasznos az olyan párok számára, akik egy ágyban alszanak, de két különböző keménységű matracra lenne szükségük.

  Habszivacs matracok hátrányai

  • A habszivacs matracok élettartama jellemzően rövidebb a rugós matracokénál. 
  • A habszivacs az évek során fokozatosan elöregedhet, ami miatt veszíthet a rugalmasságából.

  4. Latex matracok

  A latex matracok szerkezete a habszivacsra hasonlít és természetes vagy szintetikus latexből készülnek.

  A latex jól szellőzik és megfelelő alátámasztást nyújt, de nem alkalmazkodik olyan precízen a test egyedi formájához, mint például a memória habszivacs.

  A latex matracok relatíve kemények, mivel a latex szerkezete sűrű, és a habszivacsnál jóval kevesebb levegőt tartalmaz. Ennek köszönhetően kiváló alátámasztást nyújt a test legsúlyosabb részeinek - a vállnak és a csípőnek - és kevésbé süpped be. Ez a keményebb matracok kedvelőinek és a háton alvóknak kényelmesebb és ergonómikusabb fekvőfelületet eredményez.

  Latex matracok előnyei

  • A közönséges poratkák nem tudnak megélni egy latex matracban, ezért ha allergiás vagy a poratkára, számodra a legjobb választás a minőségi pihenéshez egy latex matrac. 
  • A latex egy természetes, jól szellőző anyag, így jó választás lehet azoknak is, akiknek gyakran van melegük az éjszaka folyamán.
  • A latexnek hosszabb az élettartama a sima habszivacsnál
  • Jó választás lehet háton alvóknak, mert stabil alátámasztást nyújt a hátnak és a deréknak

  Latex matracok hátrányai

  • Oldalt alvóknak a keménysége miatt kényelmetlen lehet.
  • A latex matracok jellemzően drágábbak a habszivacs és rugós matracoknál.

  5. Mire figyelj a matrac kiválasztásánál?

  Új matrac vásárlásakor a legfontosabb, hogy olyan matracot találj, ami kényelmes a számodra, és végig tudod rajta aludni az éjszakát.

  Ehhez a következőket kell figyelembe venned: a matrac keménysége és mérete, a saját testsúlyod, és hogy milyen fajta ágyhoz vásárolod a matracot.

  A következő részben átnézzük a fentiekben felsorolt szempontokat, hogy jól megalapozott, informált döntést hozhass az új matracod kiválasztásakor.

  6. Milyen kemény legyen a matrac?

  A számodra ideális matrac keménységet elsősorban a tested súlya és formája dönti el. Általánosságban igaz, hogy minél nehezebb vagy, annál keményebb matracra van szükséged. Sok matracunk rendelkezik komfortzónákkal, ami azt jelenti, hogy a matrac felső habszivacs rétege a váll, a hát, a derék és a csípő zónájában más és más sűrűségű és/vagy formájú, ami által az adott testrésznek megfelelelő alátámasztást tudja nyújtani. Például a derék alatti részen sűrűbb és keményebb a habszivacs, a fenék alatt pedig puhább. Ez a kialakítás különösen jó a szélesebb testalkatú embereknek, mert a válluk és a csípőjük rendesen be tud süppedni a matracba, a derekuk pedig stabil alátámasztást kap, és így egyenes marad a gerincük alvás közben.

  A matrac keménységének teszteléséhez további segítséget kaphatsz ide kattintva.

  Testsúly

  Matrac keménység

  75 kg alatt

  Ha 75 kilónál könnyebb vagy, akkor puhább vagy közepesen kemény matracot válassz

  75-95 kg

  Ha a súlyod 75 és 95 kiló között van, akkor egy keményebb matracot válassz

  95 kg felett

  Ha 95 kilónál nehezebb vagy, akkor egy kemény vagy extra kemény matracot válassz

  7. A matrac mérete is fontos

  A matrac méretének kiválasztásakor ez elsődleges szempont az, hogy egyszemélyes vagy kétszemélyes ágyba kerül-e, illetve hogy mekkora hely áll rendelkezésre. 

  Az alábbiakban áttekintjük a standard matrac méreteket:

  Méret

  Hová a legjobb?

  80x200 cm / 90x200 cm (Egyszemélyes)

  Az általános egyszemélyes ágyakban használt méretek.

  Ilyen méretű matracok megtekintése

  140x200 cm / 160x200 cm

  A legkisebb és a közepes méretű kétszemélyes ágy, jó választás keskeny hálószobába.

  Ilyen méretű matracok megtekintése

  180x200 cm (franciaágy)

  Nagy kétszemélyes ágyba való méret. Ideális azoknak, akiknek nagy a helyigényük alvás közben.

  Ilyen méretű matracok megtekintése

  85x195 m / 90x190 cm / 120x200 cm

  A három leggyakoribb speciális egyszemélyes ágy méret

  Ilyen méretű matracok megtekintése

  A magasságod is fontos szempont; általános szabály, hogy a magasságodnál legalább 20 centivel hosszabb matracot válassz.

  Ha túl rövid matracon alszol, a kialakított komfortzónák nem fognak illeszkedni a testedhez és nem fogják a megfelelő alátámasztást és kényelmet nyújtani. Ez a háton és az oldalt fekvőkre is vonatkozik.

  8. Az alvópozíciódhoz illeszkedő matracot válassz

  Amikor alvópozícióról beszélünk, akkor arra a testhelyzetre gondolunk, amiben el szoktál aludni. Ez az a pozíció, amiben el tudnak lazulni az izmaid és pihentető, mély alvásba tudsz szenderülni, amelyből reggel felébredve frissnek és kipihentnek érzed magad. Olyan matracot keress, amelyen a számodra kényelmes pozícióban fekve is egyenes marad a gerinced. Áruházainkban számos matracot ki tudsz próbálni, és szakképzett munkatársaink szívesen segítenek neked megtalálni a megfelelő alátámasztást nyújtó matracot.

  9. Melyik matrac milyen ágyba jó?

  A matracválasztást befolyásolhatja az ágy típusa is, amiben el szeretnéd helyezni.

  Az alábbi táblázatban összeszedtük, milyen matrac melyik típusú ágyba megfelelő: 

  Ágy típusa

  Rugós matrac

  Habszivacs matrac

  Latex matrac

  Hagyományos ágykeret

  Kontinentális ágy

  Vendégágy

  Emeletes ágy

  10. A legjobb matracok

  Valószínűleg észrevetted, hogy rengeteg féle matrac közül válogathatsz. Szóval hogyan állj neki az új matracod megvásárlásának?

  A JYSK-nél készséggel segítünk neked kiválasztani azt a matracot, ami megfelel minden személyes igényednek, illeszkedik az alvópozíciódhoz, és belefér a költségvetésedbe.

  Számos további útmutatót találsz oldalunkon, amelyek segítenek megteremteni a tökéletes alváskörnyezetet.

  Ne feledd, hogy a matracod mellé ajánlott fekvőbetétet és matracvédőt is vásárolnod. A fekvőbetét meghosszabbítja matracod élettartamát és extra kényelmet nyújt, a matracvédő pedig megvédi matracod a szennyeződésektől.

  Tudjon meg többet

  Ágy útmutató

  Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

  Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

  Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!