Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Férfi alszik az ágyban fekve szürke ágyneműhuzatos paplannal és párnával

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

A JYSK-nél fekvőbetétek széles választékát kínáljuk, így biztosan megtalálod a személyes igényeidnek és költségvetésednek megfelelő modellt.

Ebben a cikkben a különféle anyagok jellemzőitől kezdve az elérhető méreteken át az előnyökig és hátrányokig megosztunk minden olyan fontos információt és szempontot, amire szükséged lehet egy fekvőbetét vásárlását megelőzően.
Érdemes elolvasni az elejétől a végéig, de az alábbi tartalomjegyzék segítségével rögtön a fekvőbetét útmutató számodra legérdekesebb részére is ugorhatsz.

  1. Mi az a fekvőbetét és mire jó? 

  A fekvőbetét a matrac vagy kanapéágy tetején használható kiegészítő. Arra szolgál, hogy a fekvőfelület keménységét és kényelmét befolyásold és javítsd. Fekvőbetéteink különféle méretekben és árkategóriákban érhetőek el, több különböző anyagból készülnek és eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, de a célja mindegyiknek ugyanaz: 

  Hozzáigazítani az ágyad fekvőfelületét a személyes igényeidhez és javítani az alvásod minőségén.

  Egy fekvőbetét egy régi és egy új ágynak is hasznos kiegészítője, mert nem csak javít az ágy kényelmén, de segít megvédeni az alatta lévő matracot vagy kanapét az idő előtti elhasználódástól, illetve meghosszabbíthatja az élettartamát.

  2. A fekvőbetét előnyei 

  • Nagyobb kényelem: Fekvőbetéttel könnyedén felújíthatod régi matracod vagy kanapéágyad, ha a fekvőfelülete kissé egyenetlenné vált, vagy veszített a ruganyosságából. Ezen felül ha régi vagy új matracod túl kemény vagy túl puha, egy fekvőbetéttel egyszerűen tudsz módosítani a keménységén.
  • Hosszabb élettartam: A fekvőbetét megvédi az alatta lévő matracot vagy kanapéágyat a nedvességtől, izzadságtól, foltoktól, és segíthet megakadályozni, hogy mélyedések keletkezzenek a felületén, tehát lényegében meghosszabbíthatja az ágyad élettartamát.  
  • Jobb alátámasztás: Egy memory habszivacs vagy latex fekvőbetét stabilabb és jobb alátámasztást biztosíthat. Ez különösen nagy segítség lehet a hát-, váll- és derékfájdalmakkal küzdő embereknek.
  • Kevesebb zaj és mozgás: Ha zavar a rugós matracodból kiszűrődő nyikorgás, egy fekvőbetét segíthet tompítani a zajt, illetve elnyelheti a melletted fekvő ember mocorgásából és forgolódásából eredő rugózást.
  • Pénztárcabarát megoldás: Ha régi matracod vagy kanapéágyad még nem szeretnéd, vagy nem áll módodban lecserélni, egy fekvőbetét vásárlása lényegesen olcsóbb megoldást jelenthet. 
  • Jobb nyomáskiegyenlítés: Alvás közben a fekvési pozíciódtól függően a tested különböző pontjait folyamatos nyomás éri. Amennyiben a matracod vagy kanapéágyad nem egyenlíti ki ezt a nyomást megfelelően, az rossz minőségű alváshoz és esetleges fájdalmakhoz vezethet. Egy minőségi fekvőbetét segíthet kiegyenlíteni a nyomást a derék, a váll és a csípő kritikus területein.
  • Hűsítő segítség: Ha gyakran van meleged vagy izzadsz elalvás előtt és után, egy latex vagy hűsítő zselé tartalmú fekvőbetét segíthet a problémán.

  3. A fekvőbetét hátrányai

  • Vastagabb ágy: A fekvőbetét vastagabbá fogja tenni a matracod, mivel egy legalább 4 centiméter vastag extra réteget ad hozzá. Habár a legtöbb gumis lepedő úgy lett tervezve, hogy vastagabb matracokra is illeszkedjen, egy extra fekvőbetét befolyásolhatja a meglévő lepedőid illeszkedését.
  • Kibontás utáni várakozás és kezdeti szag: Mivel a szállítás könnyítése érdekében minden fekvőbetétünk feltekerve és vákumcsomagolva vihető haza, ezért kibontás után minden esetben várni kell legalább 48-72 órát, hogy a fekvőbetét megszívja magát levegővel és felvegye rendes formáját. Ezen kívül a gyártási folyamatból eredően a memory habszivacsból készült fekvőbetéteknek kibontás után néhány napig sajátos szaguk lehet. Természetesen ez a szag néhány hét alatt fokozatosan megszűnik, de érdemes a fekvőbetétet a használatbavétel előtt néhány napig jól szellőző, de védett helyre rakni, így a szag nagyrészt elillanhat.
  • Tisztítás: A JYSK-nél kapható fekvőbetétek túlnyomó többsége cipzáros levehető huzattal rendelkezik, amely mosógépben mosható. Mivel azonban egy nagyobb méretű fekvőbetétről nehézkes lehet leszedni a huzatot, és nem minden mosógépbe fér be, ezért mindenképpen érdemes beszerezni egy matracvédőt, amely könnyebben kezelhető és mosható. Bármely termék mosása előtt mindig alaposan olvasd el a termék címkéjén található mosási instrukciókat!

  4. Milyen szempontok alapján válassz fekvőbetétet? 

  Fekvőbetét választásakor a legfontosabb, hogy olyan modellt találj, ami számodra kényelmes, és biztosítja a testednek szükséges ergonómikus alátámasztást. Amennyiben van lehetőséged, látogass el egy JYSK áruházba, ahol számos fekvőbetétet kipróbálhatsz, és segítséget kérhetsz szakképzett munkatársainktól is - vagy olvass tovább. 

  5. Személyes, egyedi igények 

  Először is azt gondold át, hogy puhább vagy keményebb ágyon szeretsz-e aludni: 

  • Ha szeretsz belesüppedni egy pihe-puha ágyba, akkor az alábbi anyagokból készült fekvőbetétek közül válassz: memory habszivacs, AIR memory habszivacs, vagy Comfort+ habszivacs.  
  • Ha inkább egy keményebb, stabil ágyon szeretsz aludni, akkor az alábbi anyagokból készült fekvőbetétek közül válassz: poliuretán habszivacs, vagy latex.

  "Az, hogy kinek melyik a legjobb fekvőbetét, lényegében az egyén személyes preferenciáitól függ."
  - Peter, Kategória Menedzser a JYSK-nél. 

  6. Fekvőbetét típusok és alapanyagok

  A fekvőbetét tulajdonságai nagyrészt a magját alkotó szivacs típusától függnek. A matracoktól eltérően a fekvőbetét általában csak egy típusú szivacsból épül fel.

  A JYSK által forgalmazott fekvőbetétek az alábbi szivacstípusokból készülhetnek:

  • Poliuretán habszivacs
  • Comfort+ habszivacs
  • Memory habszivacs és AIR memory habszivacs (memóriahab)
  • Latex

  Poliuretán habszivacs 

  • A legszélesebb körben felhasznált habszivacs típus, más néven PU habszivacs vagy PUR habszivacs.
  • Különféle keménységű, olcsó fekvőbetétek készülnek belőle.
  • Általánosságban igaz, hogy a poliuretán habszivacsból készült fekvőbetét nem sokat módosít az alap matrac vagy kanapéágy kényelmén, elsődleges funkciója inkább az alatta lévő réteg védelme.

  Comfort+ habszivacs 

  • A poliuretán habszivacshoz hasonló, azonban annál valamivel puhább, ruganyosabb anyag.
  • Megfizethető, széles körben használt habszivacs.
  • Azáltal nyújt extra kényelmet, hogy mélyebb süppedést tesz lehetővé, így jobban tud alkalmazkodni a test egyedi formájához.

  Memory habszivacs és AIR memory habszivacs  

  • A legnépszerűbb fekvőbetét alapanyag, mert nagy mértékben módosítja az eredeti fekvőfelület keménységét és komfortját.
  • Gyorsan és precízen alkalmazkodik a test egyedi formájához, így bármilyen alvási pozícióban segít megfelelő alátámasztást nyújtani.
  • Nyomáskiegyenlítő hatású, ezért segítheti az egészséges vérkeringés fenntartását és enyhítheti az izmokra és ízületekre ható terhelést.
  • Kellemesen puha, pihentető érzést nyújt.
  • Mivel más szivacs típusokhoz képest kevésbé jó a hőelvezető képessége, és jobban bele lehet süppedni, ezért amennyiben gyakran van meleged alvás közben, akkor mindenképpen egy hűsítő zselével kombinált memóriahabos fekvőbetétet válassz, vagy inkább egy másik típusú szivacsból készültet.

  Latex (természetes vagy szintetikus)

  • Habár már létezik szintetikus latex is, a természetes latex a kaucsukfa nedvéből készül. A fekvőbetétek általában a szintetikus és természetes latex keverékéből készülnek.
  • Hipoallergén anyag, ezért a benne megélni képes baktériumok száma minimális, és a poratka sem szeret megmaradni benne.
  • Nagyon jó hőelvezető képességgel rendelkezik, ezért jó választás, ha gyakran van meleged alvás közben. 
  • A 100% természetes latex többe kerül, mint bármely egyéb fekvőbetét alapanyag. Minél nagyobb a természetes latex aránya egy fekvőbetétben, annál drágább.

  7. A fekvőbetét vastagsága

  A fekvőbetétek vastagsága általában 2,5 centimétertől 10 centiig terjedhet. A legtöbb modell vastagsága - a magját alkotó réteg vastagsága - 3-5 cm. Minél vastagabb a fekvőbetét, annál nagyobb mértékben fogja módosítani a matrac vagy kanapéágy keménységét és komfortját. 

  Ha csak egy kicsit szeretnél módosítani a fekvőfelületen, akkor egy vékonyabb fekvőbetétet válassz, ami mindössze egy kissé keményebbé vagy puhábbá varázsolja az ágyad. 

  Ha viszont nagy mértékben szeretnéd befolyásolni az ágyad komfortját anélkül, hogy új matracot vagy kanapéágyat vásárolnál, akkor vastagabb fekvőbetétre lesz szükséged, amivel a kisebb egyenlőtlenségeket kompenzálhatod, illetve lényegesen keményebbé vagy puhábbá alakíthatod az ágyad. Vedd azonban figyelembe, hogy egy nagyon kényelmetlenné vált, besüppedt matracon vagy kanapén egy vastag fekvőbetét sem képes csodára; egy nagyon elöregedett és elhasználódott ágyat a saját egészséged érdekében érdemes lecserélni.

  8. A fekvőbetét mérete

  A fekvőbetét méretének az alatta lévő matrac vagy kanapéágy méretéhez kell igazodnia, ne legyen annál kisebb vagy nagyobb. Ezt elsősorban a kényelem érdekében kell betartani, de esztétikailag is szebb összképet eredményez a hálószobában. A fekvőbetét megvásárlása előtt a biztonság kedvéért mérd le az ágyadat, hogy biztosan a megfelelő méretet vidd haza.

  A legtöbb matracra vagy kanapéágyra az alábbi standard méretek egyike lesz a megfelelő választás:

  Fekvőbetét mérete 

  Amihez illik

  80x200 cm / 90x200 cm

  Nézd meg választékunkat

  Standard egyszemélyes ágy vagy heverő

  Széles egyszemélyes ágy vagy keskeny kanapéágy

  Kisméretű kétszemélyes ágy vagy normál kanapéágy

  Normál kétszemélyes ágy vagy széles kanapéágy

  Nagyméretű kétszemélyes ágy (franciaágy)

  Főleg kanapéágyak esetében előfordulhat, hogy az ágyad egyik fenti standard méretnek sem felel meg. Ebben az esetben egyedi méretű fekvőbetétre lehet szükséged - szerencsére már ilyet sem lehetetlen találni.

  9. A fekvőbetét keménysége

  A fekvőbetéttel puhábbá vagy keményebbé tudod tenni az ágyad; gondold át, hogy melyik a cél, és az alapján válassz. 

  • Ha túl puha az ágyad, akkor válassz egy keményebb fekvőbetétet poliuretán habszivacsból vagy latexből. 
  • Ha túl kemény az ágyad, akkor válassz egy puhább fekvőbetétet memory habszivacsból, vagy AIR memory habszivacsból.
  • A Comfort+ habszivacs se nem túl kemény se nem túl puha

  Választás előtt amennyiben lehetőséged nyílik rá, látogass el egy JYSK áruházba, ahol számos fekvőbetétet meg tudsz nézni és ki tudsz próbálni, így teljesebb képet kapsz arról, hogy a gyakorlatban melyik keménység mit is jelent.

  Kemény fekvőbetét tulajdonságai:

  • Kevésbé rugalmas, kisebb süppedést enged
  • Kevésbé alkalmazkodik a test egyedi formájához
  • Példa: 5 cm vastag poliuretán habszivacs vagy latex fekvőbetét

  Közepesen kemény fekvőbetét tulajdonságai:

  • Közepesen rugalmas, valamennyi süppedést enged
  • Valamelyest alkalmazkodik a test formájához
  • Példa: 3 cm vastag memory habszivacs vagy 5 cm vastag Comfort+ habszivacs fekvőbetét

  Puha fekvőbetét tulajdonságai: 

  • Nagyon rugalmas, nagyobb mértékű süppedést enged
  • Jól alkalmazkodik a test formájához
  • Példa: 5 cm vagy annál vastagabb memory habszivacs vagy AIR memory habszivacs fekvőbetét

  10. Melyik fekvőbetét illik az alvópozíciódhoz? 

  A tested alvás közbeni helyzete nagy mértékben meghatározza, hogy milyen típusú és keménységű fekvőbetét a megfelelő számodra. A különböző alvópozíciók különböző alátámasztást igényelnek, ezért minden alapanyag más és más igényt szolgál ki. Természetesen a fekvőbetét alatti matrac a legmeghatározóbb faktor, de általánosságban igaz, hogy:

  • A legtöbb háton alvó embernek egy vékonyabb és keményebb fekvőbetét a megfelelő választás, például egy 3 centis memóriahabos, vagy egy vastagabb poliuretán habszivacsból vagy latexből készült modell.
  • Az oldalukon alvóknak vastagabb és puhább fekvőbetétre lesz szükségük, hogy legyen elég hely a válluknak és a csípőjüknek belesüppedni az ágyba, amit egy 5 centis, vagy annál vastagabb memory habszivacs modell már biztosít.
  • A hason fekve alvóknak a testük formájától függően keményebb vagy puhább fekvőbetét is jó lehet. 

  11. Fekvőbetét vagy matracvédő?

  A kettő nem összekeverendő: míg a fekvőbetétnek elsődlegesen az a funkciója, hogy módosítsa az ágy keménységét és növelje a komfortját, addig a matracvédő egy higiéniai funkcióval rendelkező vékony, steppelt takaró.

  A matracvédőt a négy sarkán található gumis pánt segítségével a matrac és fekvőbetét tetejére kell rögzíteni, hogy megvédhesse az alatta lévő rétegeket a kosztól és a nedvességtől. Minden általunk forgalmazott matracvédő legalább 40°C-on mosható.

  Vásárolj fekvőbetétet, ha: 

  • Módosítani akarod az ágyad keménységét. Fekvőbetét hozzáadásával puhábbá vagy keményebbé tudod változtatni az ágyad. 
  • Egy kissé elöregedett a matracod vagy kanapéágyad és már nem olyan kényelmes, mint régebben. Egy fekvőbetéttel visszaállíthatod az ágyad eredeti komfortját. 
  • Váll-, hát- vagy derékfájdalommal küzdesz és emiatt nem tudsz jól aludni. Egy fekvőbetét megadhatja a szükséges alátámasztást. 
  • Meg szeretnéd hosszabbítani az ágyad élettartamát hogy pénzt spórolj hosszútávon. 

  Vásárolj matracvédőt, ha: 

  • Meg akarod hosszabbítani a matracod élettartamát azzal, hogy megvéded a nedvességtől és a szennyeződésektől. 
  • Egyszerűbbé szeretnéd tenni az ágyad tisztán tartását. A fekvőbetétekkel ellentétben a matracvédők teljes egészében moshatóak.

  Vásárolj fekvőbetétet és matracvédőt is, ha: 

  • Változtatni szeretnél az ágyad keménységén és komfortján, és meg szeretnéd védeni a matracod és a fekvőbetéted is a nedvességtől és a szennyeződésektől.
  • Meg szeretnéd hosszabbítani a matracod és a fekvőbetéted élettartamát is, hogy pénzt spórolj hosszútávon.
  • Higiénikus és könnyen karbantartható ágyat szeretnél. Matracvédő használata mellett lényegesen ritkábban szükséges kimosni a matrac és a fekvőbetét huzatát, mert elegendő csak a matracvédőt kimosni gyakrabban.

  12. Élettartam és garancia 

  Érdemes 5-10 évente kiértékelned az ágyad állapotát, mert a tested annyi idő alatt áteshet jelentős fizikai változásokon. Ha nagyobb mértékben változott a súlyod az ágyad megvásárlása óta, akkor könnyen megeshet, hogy már nem azt az alátámasztást nyújtja, amire valójában szükséged van.

  "Körülbelül öt - tíz évente vizsgáld meg az ágyad kényelmét. Fáj valamid a reggeli ébredéskor? Ha így van, lehet hogy segítene egy fekvőbetét. Ha jelentős változásra lenne szükség, például be van süppedve a matracod, vagy sokkal keményebb fekvőfelületre lenne szükséged, akkor valószínűleg inkább egy új matracra van szükséged fekvőbetét helyett."
  – Peter, Kategória Menedzser a JYSK-nél. 

  Élettartam

  A fekvőbetét élettartama függ az anyagától, és az anyagának sűrűségétől, amelynek mértékegysége a kg/m3. Minél nagyobb az anyag sűrűsége, annál jobban ellen tud majd állni a rajta lévő tömeg lefelé ható nyomásának a fekvőbetét a teljes élettartama alatt.

  A legtöbben nem érezzük a különbséget egy átlagosnál sűrűbb habszivacsból készült fekvőbetét esetén sem, ezért általában elegendő, ha a fekvőbetét megfelel a minimum elvárt sűrűségi értékeknek:

  • 65 kg/m3 latex esetén
  • 30 kg/m³ memory habszivacs esetén
  • 25 kg/m³ for poliéter habszivacs esetén

  A különféle anyagok élettartama és tartóssága

  A fekvőbetét élettartama és strapabírása függ az anyagától is. A drágább anyagból készült fekvőbetétek - mint például a latex vagy a memória habszivacs - hosszabb távon tartósabbak, mint az olcsóbb anyagok, mint például a poliéter habszivacs.
  Az egyes anyagok tartóssága és strapabírása csökkenő sorrendben:

  1. Latex 
  2. Memory habszivacs és AIR memory habszivacs
  3. Comfort+ habszivacs
  4. Poliuretán habszivacs

  13. Tisztítás és allergiák

  Ideális esetben az ágyadat nem nehéz tisztán tartanod. A higiéniai szempontokat figyelembe véve a legjobb, ha használsz matracvédőt, mivel könnyen és gyorsan ki lehet mosni mosógépben legalább 40°C fokon, és így az alatta lévő fekvőbetét és matrac huzatát lényegesen ritkábban szükséges kimosnod. 

  Amennyiben esetleg allergiás vagy a poratkára, mindenképpen olyan matracot és fekvőbetétet válassz, amelyeknek levehető és mosható a huzata. 

  Létezik antiallergén fekvőbetét? 

  Ha olyan fekvőbetétet szeretnél, ami kifejezetten jó allergiások számára is, jó ötlet latexből készültet választani. A latex egy természetes, sűrű anyag, amiben a poratkák csak nehezen élik túl, és nem szeretnek benne megtelepedni. Sajnos azonban még egy latex fekvőbetét esetén sem garantált a teljes poratka-mentesség.

  Poratka allergiások számára a legjobb, ha olyan levehető huzattal rendelkező matracot, fekvőbetétet és matracvédőt használnak, amely jól bírja a 60°C fokon történő rendszeres mosást, mert ezen a hőmérsékleten a poratka és a petéi is elpusztulnak.

  14. A legjobb fekvőbetétek és matracvédők

  Fekvőbetét vagy matracvédő vásárlása előtt előfordulhat, hogy úgy érzed, túl sok az opció, és nehéz megtalálni a számodra tényleg megfelelő darabot. A JYSK-nél készséggel segítünk neked kiválasztani azt a fekvőbetétet és matracvédőt, ami megfelel az egyéni igényeidnek, illeszkedik az alvópozíciódhoz, és belefér a költségvetésedbe. 

  Ide kattintva megtalálod teljes fekvőbetét és matracvédő kínálatunkat.

  Számos egyéb cikkünk és blogbejegyzésünk van még, amely segít neked a pihentető, minőségi alvás elérésében. 

  Ha pedig úgy döntesz, hogy ideje új matracot vásárolnod, akkor teljes körű matrac útmutatónk biztosan a segítségedre lesz.

  Tudjon meg többet

  Ágy útmutató

  Ágy útmutató

  Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

  Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

  Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

  Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

  Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!

  Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!