Napernyők és napvitorlák a kintlét meghosszabbítására

Egy napernyő, napvitorla vagy árnyékoló segítségével hosszabb ideig pihenhetünk és szórakozhatunk odakint; nem csupán hűsítő árnyat adnak a tűző napsütésben, hanem a gyenge esőtől és az esti ködszitálástól is megvédenek. A nyár sokunk számára egyet jelent a szabadban folytatott élettel, így különösen fontos, hogy a déli napsütésben, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, árnyékba húzódjunk. Ha nincs elég hely a kertjében vagy teraszán egy napernyő és egy napernyőtalp számára, egy kifeszített napvitorla már megfelelő árnyékot biztosíthat.

A JYSK számos különféle típusú napernyőt kínál a hagyományos, dönthető, leszúrható vagy kitekerhető modellektől kezdve a függő napernyőkön át az erkélyre tervezett féloldalas napernyőkig. A modell- és színválaszték széles skálájának köszönhetően könnyen megtalálhatja az otthonába illő, stílusának megfelelő darabot. Természetesen minden típusú napernyőhöz talál nálunk gránitból vagy műanyagból készült napernyőtalpat is.

A megfelelő napernyő kiválasztása

Többféle típusú és kialakítású napernyő és árnyékoló létezik - az, hogy az Ön számára melyik a megfelelő, elsősorban a kert és terasz vagy erkély méretétől függ.

  • Függő napernyő: Ennek a fajtának az előnye, hogy nagy - általában 3 méter átmérőjű - viszont oldalra helyezhető, így nincs útban, és rengeteg hely marad alatta a kerti bútorok számára. Ehhez a típushoz nehezebb súlyú napernyőtalpat szükséges vásárolni, de a JYSK-nél kapható függő napernyők gyárilag a hozzájuk való talppal érkeznek. Különösen kerti ülőgarnitúrák mellé remek választás.
  • Kisméretű hagyományos napernyő: A legegyszerűbb és legkisebb típus, amelyet a strandra is magával vihet, vagy az erkélyén is kényelmesen elfér. Általában 2 - 2,5 méter átmérőjű, és leszúrható a földbe, vagy egy könnyebb műanyag talpba helyezve használható. Általában rendelkezik dönthető vagy buktatható funkcióval.
  • Nagyméretű hagyományos napernyő: Nagyobb, általában 3 méter átmérőjű napernyő, amelyet nehéz gránit talpba kell helyezni, és jól illik minden teraszra, kerti étkezőasztal közepébe, vagy nagyobb erkélyre. Általában csigás tekerőszerkezettel lehet kinyitni és bezárni, és rendelkezik dönthető vagy buktatható funkcióval.
  • Napvitorla: A vászon napvitorla nagyszerű alternatívája a napernyőnek, és használható a teraszon, a kertben, az erkélyen vagy akár kisgyermekek játszótere felett is. Felszereléséhez egyszerűen csak olyan felületekre van szükség, amelyekhez erősítve kifeszíthető a napvitorla, például falra, fára, ereszcsatornára, kerítésre.

Napernyőtalp a stabilitásért

A napernyőtalp stabilitást ad a napernyőnek, és biztosítja, hogy az enyhén szeles időben se boruljon fel. Kisméretű napernyők esetében is ajánlott talp használata, nagyobb méretűek esetében pedig általában elengedhetetlen kiegészítő.
A JYSK választékában számos különböző műanyag, cement vagy gránit napernyőtalp található, akár fogantyúkkal felszerelt gurulós vagy görgethető változat is, amely nagyban megkönnyíti a napernyő mozgatását a teraszon. Többféle méretű kerek és szögletes talp közül választhat.

A napernyő védelme

A JYSK-nél kapható napernyők általában vízlepergető, UV-védett poliészter ernyővel és alumínium rúddal rendelkeznek, így színük nehezen fakul és strapabíróak. Néhány szabály betartásával megóvhatjuk napernyőnket az esetleges sérülésektől és meghosszabbíthatjuk élettartamát:

  • Nagy szélben csukja össze: Viharos szélben sajnos még egy nehéz talpban elhelyezett napernyő is felborulhat, meggörbülhet, eltörhet vagy elszakadhat, amely nem csak a napernyőt teszi tönkre, de a közvetlen környezetében található emberekre és üveg ablakokra is veszélyt jelenthet. Viharban vagy nagy szélben mindenképpen csukja össze a napernyőt, és kötéllel biztosítsa, hogy a szél se tudja újra felnyitni!
  • Napernyőhuzat használata: Van olyan napernyőnk, amely saját védőhuzattal kapható, azonban minden darabhoz érdemes beszerezni napernyőhuzatot, így használaton kívül meg tudja védeni az időjárási viszontagságoktól, amellyel meghosszabbíthatja az élettartamát.
  • Tisztítás: Mint minden bútort, a napernyőt is szükséges időről időre megtisztítani a rárakódott szennyeződésektől és portól. Enyhén szappanos vízzel és ronggyal takarítsa le az ernyővásznat és a rudat is, majd alaposan szárítsa meg. Ügyeljen rá, hogy ne használjon olyan tisztítószert, amely károsíthatja az ernyővászon anyagát vagy színét!