Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Tömör akác és keményfa kerti asztal és műanyag ülőrésszel és acélvázas lábakkal rendelkező kerti szék

Átfogó útmutató a különféle kerti bútor anyagokról

Új kerti bútorokat szeretnél vásárolni? A stílus, méret és költségvetés mellett az adott kültéri bútor anyaga is fontos szerepet játszik a kiválasztási folyamat során. Akár a kertbe, a teraszra vagy az erkélyre keresel új bútorokat, elengedhetetlen olyan darabokat választanod, amelyek nem csak meglévő kültéri bútoraid stílusához illenek, hanem elég tartósak és strapabíróak az időjárási viszontagságok átvészeléséhez. Az elképzeléseid és a kerti bútor jellemzőinek összehangolása lehetővé teszi, hogy új kültéri garnitúrád hosszú éveken keresztül szép megjelenésű és kényelmes maradhasson.

A különböző anyagok jellemzőinek és karbantartási igényeinek megismerésével képes leszel arra, hogy megfelelő döntést hozz új bútoraid kiválasztásakor. Ebben az útmutatóban részletes leírást találsz a különféle népszerű és elterjedt kerti bútor alapanyagokról, amely segítségedre lesz a kiválasztási folyamat során. Olvasd végig az útmutatónkat a különböző anyagokról, amelyekről többet szeretnél megtudni.

  Melyik a legjobb kerti bútor alapanyag? 

  A rövid válasz: ez számos tényezőtől függ, beleértve a személyes preferenciákat, a költségvetést, a strapabírást és a stílust. Amikor a megfelelő anyagú kerti bútor kiválasztásáról van szó, vásárlás előtt érdemes figyelembe venned néhány szempontot: többek között a funkcionalitást, a tartósságot, az időjárási körülményeket, a megfizethetőséget, a kényelmet és a stílust – ezekről többet is megtudhatsz a továbbiakban.

  1. Funkcionalitás

  A praktikusság, funkcionalitás és a kényelem elsődleges szempontok a megfelelő kerti bútor kiválasztása során. Egyes anyagok praktikusabbak a többinél, ilyenek például a rakásolható vagy összecsukható műanyag kerti székek, vagy az elemes ülőgarnitúrák, amelyeket bármikor átrendezhetsz az aktuális igényeidnek megfelelően. Ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével hatékonyabban kihasználhatod otthonod külterét, főként, ha kisebb méretű erkélyre vagy teraszra keresel bútorokat. 

  2. Karbantartás

  A megfelelő anyagú kerti bútor kiválasztásakor a karbantartási igény kulcsfontosságú tényező. A megfelelő kezelés és karbantartás segít megőrizni az anyag tartósságát és szép megjelenését akár hosszú éveken keresztül.

  A természetes keményfa esetében a rendszeres karbantartás olajozást igényel, amely utána védőréteget képez a fán a korhadás, a rovarok és a repedezés ellen. Ezzel szemben az olyan fémek, mint például az alumínium, szinte nem is igényelnek karbantartást, mindössze egy időnkénti tisztítást egy nedves ronggyal, hogy megőrizzék a szépségüket.

  3. Strapabírás

  A karbantartáshoz szorosan kapcsolódik az anyag ellenálló és strapabírási képessége, ami szintén egy elsődleges szempont a kerti bútorok kiválasztása során. Bár a kültéri bútorok általában strapabíróra vannak tervezve, fontos felmérni, milyen karbantartási feladatok szükségesek ennek a tulajdonságnak a megőrzéséhez.

  Gondold végig, hogy inkább az olyan anyagokat preferálod, amelyek sokáig is tartósak maradnak mindenféle karbantartás nélkül - mint az alumínium - vagy pedig hajlandó vagy időt és energiát fektetni a rendszeres tisztításba és olajozásba, hogy megőrizd egy keményfa bútor szépségét és ellenálló képességét.

  4. Időjárásállóság 

  Egy másik fontos szempont az időjárási viszontagságokkal szembeni ellenállóképesség, mert a kerti bútorokat gyakran éri erős napfény, eső, szél, és ki vannak téve a hőmérséklet ingadozásának. Míg a teakfa, polyrattan és az alumínium kiváló időjárásállósággal és UV-védelemmel rendelkezik, a kezeletlen fa és egyéb anyagok több karbantartást igényelhetnek, hogy hatékonyan ellenállhassanak a különböző időjárási körülményeknek. Egyes kerti bútorok, mint például az időjárásálló és gyorsan száradó kerti kanapék kifejezetten arra lettek tervezve, hogy szinte minden viszontagságnak ellenálljanak.

  5. Megfizethetőség

  Kültéri bútorok vásárlásakor természetesen a költségvetés is egy fontos tényező: az elterjedtebb és széles körben elérhető anyagok, mint például a műanyag, olcsóbb választást jelentenek, sőt általában rendkívül tartósak és jól ellenállnak az időjárási viszontagságoknak is. Ennek köszönhetően rendkívül pénztárcabarát megoldást jelentenek a költségtudatos vásárlók számára.

  A mérleg másik oldalán a nehezebben beszerezhető anyagok állnak, mint a keményfa és a teakfa, amelyek ennek következtében általában drágábbak. Új kerti bútoraid kiválasztásakor elengedhetetlen mérlegelni az egyes anyagok költségét azok élettartamával és karbantartási igényeivel szemben.

  6. Kényelem és stílus

  A praktikus jellemzők felmérése mellett a stílus és a kényelem is elsőszámú szempont kerti bútorok vásárlásakor. Természetesen olyan anyagú bútort érdemes választanod, aminek tetszik a megjelenése. Egyeseket vonz a keményfák (mint a teakfa, eukaliptusz vagy akác) meleg színe és természetes szépsége, míg mások inkább az elegáns és modern megjelenésű fém, például alumínium és rozsdamentes acél bútorokat részesítik előnyben.

  Azt is érdemes figyelembe venned, hogy a különféle anyagok különböző szintű kényelmet biztosítanak. A textíliák és egyéb anyagok, mint például a kötél, puhábbak és hívogatóbbak a keményebb anyagokkal, például a fával vagy fémmel szemben - utóbbiak esetében persze vásárolhatsz néhány ülőpárnát a maximális kényelemért. Végső soron a kényelem, a megjelenés és a szükséges karbantartás közötti egyensúly megtalálásával kiválaszthatod azt a kerti bútort, amely nem csak gyönyörű, de még hosszú évekig kényelmes és tartós darabja lesz otthonod külterének. 

  Számos kerti bútor, mint például a RISVEDEN ülőgarnitúra több különböző anyagból készül. A továbbiakban részletesen átnézzük a leggyakoribb kerti bútor alapanyagok jellemzőit. Ha megtetszik az egyik kültéri bútor a választékunkban, a pontos anyagösszetételét megtekintheted a termék oldalán a Termékinformáció alatt.

  Keményfa

  A keményfa időtlen, klasszikus és rendkívül népszerű opció, ha kerti bútorról van szó. A JYSK-nél keményfa bútorok széles kínálatából válogathatsz, amelyek mindegyike egyedi és gyönyörű módon járul hozzá a kert szépségéhez:

  • Teakfa
   A teakfa hosszú ideje kedvelt anyagnak számít, és nem véletlenül: a teakfa gyönyörű, meleg és gazdag megjelenése az idő múlásával ezüstszürkés patinát képez, amennyiben kezeletlen marad. Magas olajtartalmának köszönhetően ez a keményfa rendkívül tartós és természetes módon ellenáll a korhadásnak, a rovaroknak és az időjárási viszontagságoknak. A megjelenésének és tartósságának megőrzése érdekében gyakori karbantartást igényel.
  • Eukaliptusz
   Az eukaliptusz megjelenése a teakfáéhoz hasonló, és az ellenállóságáról és erős anyagáról közismert, amelyeknek köszönhetően ideális kültéri használatra. A teakfával ellentétben az eukaliptusz meleg vörösesbarna megjelenésű, és általában megfizethetőbb választást kínál anélkül, hogy az cserébe az esztétika vagy a tartósság rovására menne. Mint más keményfák, az eukaliptusz is rendszeres karbantartást igényel a tartóssága és megjelenése megőrzése érdekében.
  • Akác
   Az akácfa egy rendkívül népszerű választás, ha kerti bútorokról van szó, a kiemelkedő strapabíró képességének és természetes ellenállóképességének köszönhetően, legyen szó korhadásról vagy szélsőséges időjárási körülményekről. Az eukaliptuszhoz hasonlóan az akácfa is vonzó választás lehet azok számára, akik magas minőségű kültéri bútorokat szeretnének vásárolni elérhető áron. A rendszeres, enyhén szappanos vízzel történő tisztítás és az időnkénti olajjal kezelés meghosszabbítja az akácfa élettartamát és megőrzi szépségét.
  • Bükk
   A tömör bükk sokoldalú és tartós kültéri bútor anyag, amely közismert a strapabíró képességéről és a természetes szépségéről. A kiváló szilárdságának és elhajlás-ellenállóságának köszönhetően a bükk nem csak bútorgyártáskor ideális alapanyag, hanem a kerti napernyők készítése során is. Bár időnkénti karbantartás szükséges a megjelenésének megőrzése érdekében, a tartóssága és időtlen vonzereje egy igazán népszerű opcióvá teszi a kerti bútorok között.

  Összességében a keményfa a természetes és vonzó megjelenése miatt kedvelt anyag, és minden keményfából készült kerti bútor szépen belesimul a kert, terasz vagy erkély összképébe. Ha nem okoz gondot a rendszeres karbantartás, a keményfa nagyszerű és tartós választás. 

  A JYSK keményfa kerti bútor választékának 100%-a rendelkezik FSC® tanúsítvánnyal, amely biztosítja, hogy a kerti bútor vagy kiegészítő megvásárlásával nem járulsz hozzá az erdők egészségének és fennmaradásának hosszútávú veszélyeztetéséhez. (FSC® N001715). Ide kattintva többet is megtudhatsz az FSC®, azaz a Forest Stewardship Council® jelentőségéről.

  Műfa

  A műfa, vagy más néven artwood, egy széles körben használt, népszerű és sokoldalú kerti bútor alapanyag. Kínálatunkban számos műfából készült kerti bútort és kiegészítőt találsz. Ezt a strapabíró anyagot elsősorban polisztirénből készítik, és úgy tervezték, hogy a természetes fa megjelenését és textúráját utánozza.

  A műfa általában UV-védett, ami biztosítja, hogy a bútor folyamatos napsugárzásnak kitéve is hosszú ideig megőrzi a színét. Új kerti bútor vásárlásakor a műfa egy remek opció, mert tartós és könnyen kezelhető anyag, mivel nem igényel rendszeres karbantartást.

  Kompozit fa

  A kompozit fa egy sokoldalú anyag, amit széles körben használnak nem csak kerti bútorok, hanem teraszok, hajópadló és kerítések gyártására is. Farost vagy fa szemcsék és műanyag kombinálásával gyártják, amelynek eredményeképpen a kompozit fa a hagyományos keményfa strapabíróbb, keményebb és jobb ellenálló képességű változata. A kompozit fa utánozza a természetes fa megjelenését, ugyanakkor jobban ellenáll a nedvességnek, elhasználódásnak, rovaroknak és az időjárási viszontagságoknak, ezért ideális választás kültéri használatra. Ha minimális karbantartási igényű és strapabíró kerti bútort szeretnél, akkor a kompozit fa megfelelő választás lehet számodra.

  Egyes kerti bútoraink DURAWOOD® felhasználásával készültek, amely egy FSC-tanúsított keményfa rostokból és polipropilénből készült kompozit fa típus.

  Kerti asztal kompozit fa asztallappal és műanyag kerti székek
  Kerti asztal KOPERVIK SZ100xH215 szürke
  165000 Ft/db
  219900 /db
  Megtakarítás 24%
  Kerti szék SANDVED fekete
  Kerti szék SANDVED fekete
  Megtakarítás 24%
  16500 Ft/db
  21900 /db
  Megtakarítás 24%

  Rattan

  A rattanból készült bútorok nagyon népszerűek, beltéri, és átmenetileg kültéri használatra is alkalmasak. Ez a természetes anyag szépsége és egyedi kinézete miatt kedvelt, amellyel otthonos és hívogató atmoszférát teremt. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a rattan bútorok általában nem tűrik jól a nedvességet és az esőt, és úgy általánosságban hosszútávon nem viselik jól a kültéri körülményeket.

  Rattanból készült LISELEJE kollekciónk használható zárt helyeken és fedett teraszokon, azonban csapadéknak kitett, fedetlen helyen nem ajánlott elhelyezni. Rattanból gyakran készítenek olyan kültéri termékeket, mint például virágkaspókat, amelyek kezeléstől függően időjárás- és fagyállóak is lehetnek. Azok számára, akik a természetes rattan esztétikus megjelenésére vágynak, de időjárásálló formában, azoknak a polyrattan vagy műrattan egy ideális alternatíva. A polyrattanról a következő szekcióban tudhatsz meg többet.

  Polyrattan (műrattan)

  A polyrattan, más nevén műrattan vagy műanyag rattan, egy igazán népszerű kerti bútor alapanyag, mert strapabíró és ellenáll az időjárási elemeknek. A polyrattan szintetikus alapanyagokból, például polietilénből készül, így a természetes rattan megjelenését és textúráját utánozza, miközben időjárásálló.

  A természetes rattannal ellentétben a polyrattanból készült kerti bútorok jól ellenállnak a párának, esőnek, és az UV-sugárzásnak, így alkalmasak a hosszútávú kültéri használatra. A polyrattan egy másik előnye a minimális karbantartási igény; könnyedén tisztítható enyhén szappanos vízzel. 

  A polyrattan remek választás azok számára, akik strapabíró és alacsony karbantartási igényű kerti bútort keresnek, amely ellenáll a kültéri elemeknek. Fedezd fel polyrattan kerti bútoraink és kiegészítőink széles választékát, és találj rá a kertedbe illő tökéletes darabra.

  Polyrattan kerti bútorok, natúr színű polyrattan kerti asztal és kerti székek
  Kávézó asztal THY SZ60xH60 natúr
  40000 Ft/db
  59900 /db
  Nagyszerű ajánlat
  Megtakarítás 33%
  Műanyag rattan kerti fotel ülőpárnával és árnyékolóval
  Kerti fotel HALVREBENE natúr
  110000 Ft/db
  144900 /db
  Megtakarítás 24%

  Műanyag (polipropilén és polietilén)

  A műanyag, amelynek alapanyaga lehet például polipropilén vagy polietilén, az egyik legszélesebb körben és legtöbb módon felhasznált anyag, mert erős, strapabíró, rugalmas, időjárásálló és megfizethető. Ennek eredményeképpen a műanyag népszerű kerti bútor alapanyag, és felhasználják székek, asztallapok, karfák és alumínium vázak bevonatának gyártásához is. Ezen felül a műanyag bútorok általában könnyűek és emiatt egyszerűen mozgathatóak, így szükség esetén különösebb erőfeszítés nélkül megváltoztathatja kerti szettjének elrendezését.

  Kerti termék választékunkban számos műanyagból készült terméket találsz, és ha kíváncsi vagy arra, hogy egy bizonyos termék különböző részei milyen fajta műanyagból készültek, akkor honlapunkon meg tudod nézni a termékinformáció alatt.

  Polyrattan kerti függőfotel natúr színben
  Függőfotel GJERN SZ118xMA184xMÉ106 natúr
  79500 Ft/db
  169900 /db
  Nagyszerű ajánlat
  Megtakarítás 53%

  Alumínium és acél

  Számos kerti bútor teljes váza vagy lábazata fémből készül, például alumíniumból vagy acélból, ami stabil és erős alapot ad a bútornak, amely ezáltal hosszútávon is strapabíró lesz.

  Ha a bútor vázán kívül a külső borításhoz is valamilyen fémet használnak, akkor az eredmény modern, minimalista és letisztult megjelenésű lesz. Az alumínium különösen jól ellenáll a rozsdásodásnak és az időjárásnak, ezért ideális a folyamatos kültéri használatra, mivel hosszútávon is megőrzi eredeti megjelenését és integritását.

  Rostcement

  Az utóbbi időben a rostcement egyre népszerűbb kerti bútor alapanyaggá vált, legfőképpen kültéri étkezőasztalok asztallapjához és kisasztalokhoz használják. Általában cement, cellulóz rost és egyéb adalékanyagok felhasználásával készül, így a rostcement egy karbantartást nem igénylő, tartós, minimalista és elegáns megjelenésű anyag. A gyártási technológiájának köszönhetően szinte bármilyen alakú és stílusú bútor készíthető belőle, így sokoldalúan felhasználható. Fedezd fel rostcement felhasználásával készült kerti bútoraink és kiegészítőink választékát ide kattintva.

  Textíliák és szövetek

  A különféle textíliák és szövetek sokféle kerti bútor és kiegészítő fontos részét képezik. Többnyire pamut, poliészter vagy polietilén keverékéből készülnek, és többek között ülőpárnák, bútorhuzatok és napernyők gyártásakor is felhasználásra kerülnek. A kültéri használatra tervezett szövetek összetételüktől függetlenül specifikusan úgy lettek tervezve, hogy kényelmesek és stílusosak, de ugyanakkor minél strapabíróbbak és időjárásállóbbak legyenek.

  Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy egy bizonyos kerti termék pontosan milyen szövetből készült, akkor honlapunkon a termék oldalán a termékinformációk alatt a leírásban megtalálod.

  Kerti hintaszék kötélsodrony háttámlával és párnákkal
  Hintaszék DANNEMARE szürke
  85000 Ft/db
  119900 /db
  Megtakarítás 29%
  Csak online

  Kozmetikai bevonatok (fémfólia, stb.)

  Kerti bútorok esetében a kozmetikai bevonatok esztétikai és funkcionális célt is szolgálnak. A bevonatok segítségével el tudják rejteni a bútor vázát alkotó anyagot, és valamilyen egyéb anyag textúráját imitálják vele, így például létrehozhatnak fának kinéző, de mégis időjárásálló bútorokat. Például az IBSTED napernyő alumínium rúdját olyan fóliával vonták be, amelytől a rúd fának tűnik, sok más kerti bútor esetében pedig polyrattan bevonattal rejtik el a belső fém vázat.

  Ezek a megoldások azért születtek, hogy te egy esztétikus és stílusos terméket kapj, amely ugyanakkor az alapanyagának köszönhetően strapabíró és általában nem igényel különösebb karbantartást.

  Ahogy az ebből az útmutatóból is látszik, új kerti bútorod alapanyagának kiválasztásakor számos fontos tényezőt kell figyelembe venned. Minden egyes anyag egyedi jellemzőkkel és előnyökkel rendelkezik, és különbözik a felhasználási területük, karbantartási igényük, strapabírásuk, időjárásállóságuk, árfekvésük, komfortjuk és megjelenésük. Ezen szempontok végiggondolásával jól megalapozott és informált döntést hozhatsz, és az igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelő bútort választhatod ki.

  Nézd meg teljes kerti bútor kínálatunkat 

  Ha további információkat szeretnél megtudni a különféle kerti bútor anyagokról, akkor nézelődj honlapunkon, vagy érdeklődj munkatársainknál bármelyik JYSK áruházban. Vevőszolgálati felületünkön akár online chat beszélgetést is indíthatsz velünk. Az alábbiakban kiemeltünk néhány népszerű kerti bútort.

  Tudjon meg többet

  Útmutató: A megfelelő kerti tároló láda kiválasztása

  Útmutató: A megfelelő kerti tároló láda kiválasztása

  Útmutató: Hogyan válaszd ki a megfelelő kerti széket

  Útmutató: Hogyan válaszd ki a megfelelő kerti széket

  Útmutató: Építs egyedi elemes kerti ülőgarnitúrát a teraszon

  Útmutató: Építs egyedi elemes kerti ülőgarnitúrát a teraszon

  Az FSC® tanúsítvány a felelősségteljes forrásból származó fa biztosítéka

  Az FSC® tanúsítvány a felelősségteljes forrásból származó fa biztosítéka