Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Különféle poliészter töltetű és memóriahabos párnák

Párna kalauz

A tökéletes párna úgy támasztja alá a nyakát, hogy a nyakcsigolyák a gerince természetes vonalát követve tökéletesen meg tudjanak pihenni. Egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi párnája ezt biztosítani tudja önnek, bármennyire is szereti. A megszokásnak nagy hatalma van, ezért előfordulhat, hogy már hozzászokott, hogy egy vastag tollpárnán alszik, annak ellenére, hogy az nem biztosítja önnek a megfelelő alátámasztást. Nehéz lehet átszokni egy bizonyos párnatípusról valami újra, ezért segíthet, ha átmenetileg vagy akár a későbbiekben is két párnával alszik, így váltogathatja őket az éjszaka folyamán.

Nézze meg videónkat a megfelelő párna kiválasztásáról:

A párna magassága

Egy megfelelő alátámasztást nyújtó párna kulcsfontosságú a minőségi alváshoz. A JYSK-ben több különböző magasságú párna típust talál: magas, közepes és alacsony. Amikor a párna magasságát figyelembe véve választ, gondoljon arra, hogy melyik az az alvás pozíció, amelyben a gerincoszlopa teljesen egyenes. Az ön által preferált alvás pozíciónak kell meghatároznia a párna magasságát.

Oldalt fekve alvás

Ha az oldalán fekve alszik, különösen fontos, hogy a megfelelő párnát válassza ki ahhoz, hogy a nyakcsigolyái ne legyenek természetellenes pozícióban. Amikor az oldalán alszik, a megfelelő párna óvja a hátát és a nyakát. Ez jó alvási pozíció lehet horkolás ellen, mivel ez a testhelyzet csökkenti az erre való hajlamot.

Az önnek megfelelő párna, ha az oldalán fekve szeret aludni:

 • Magas párna, amely kitölti a válla és a feje közötti részt, hogy a nyaka megfelelően alá legyen támasztva. 
 • Kemény párna, mivel a töltetnek a helyén kell maradnia, hogy a feje a megfelelő pozícióban maradjon.

Hanyatt fekve alvás

Háton fekve szeret aludni? Ebben az esetben valószínűleg egy közepesen magas párna lesz a megfelelő választás, amely megfelelően alátámasztja a nyakát és a fejét, de nem emeli meg annyira, hogy a gerince ferde legyen alvás közben.

Hason fekve alvás

Ha hason fekve szeret aludni, akkor az első tanácsunk, hogy próbáljon meg oldalt vagy hanyatt fekve aludni. Hason fekve a nyak gyakorlatilag természetellenesen visszahajlik. Ha azonban csakis hason fekve tud aludni, akkor minél puhább és alacsonyabb párnát válasszon, hogy a lehető legkisebb legyen a nyakára eső terhelés.

A párna töltete

A JYSK-nél három fő töltet kategória közül válogathat:

Természetes töltet

A természetes vagy natúr töltetű párnák elsősorban pehelyből és/vagy tollból készülnek, de előfordulhat még selyem vagy gyapjú töltet is. A természetes töltetű párna szinte utánozhatatlanul puha tapintású és könnyen formálható. Ez előnyt jelent, ha háton és oldalt fekve is szokott aludni és ezért igazítania kell a töltet elrendezésén.

Poliészter töltet

A szintetikus töltetű párnák több különféle típusú poliészter töltettel rendelkezhetnek, például spirálbolyhos üreges poliészter szál, vagy pehelyhatású szilikonizált poliészter pehely szál. A szintetikus töltet jellemzően rugalmasabb érzetet kelt, mint a természetes töltet. Elsősorban személyes preferencia kérdése, hogy természetes vagy poliészter töltetű párnát részesít-e előnyben, de poratka allergiások számára például kifejezetten ajánlott egy magas hőfokon is gyakran mosható szintetikus töltetű párna kiválasztása.

Memory habszivacs

A memory vagy memória habszivacs precízen igazodik a nyak, a váll és a fej formájához, amellyel biztosítja az ergonómiailag megfelelő alátámasztást, valamint csökkenti az ízületek és izmok feszültségét, így megelőzheti a nyak vagy a váll fájdalmát. A JYSK-nél sokféle méretű és formájú memory habszivacs párna érhető el.

 • Az aprított töltettel rendelkező párnáink hasonlítanak a hagyományos párnákra mind formájuk, mind pedig érzetük alapján. A töltelék apró darabokra vágott memóriahabból áll, aminek köszönhetően a párna egészen puha, és formázható is. Az ilyen párna magassága állítható a töltet egy részének eltávolításával, így bármilyen pozícióban alvóknak megfelelő lehet.
 • Az egy tömbből álló, vagy tömör memóriahab töltettel rendelkező párnáinkban a habszivacs egy lekerekített szélű téglalap formájában található meg. Az ilyen párnák nem hajlíthatóak és nem állítható a magasságuk, de több különböző magasságban érhetőek el, így hason, oldalt és hanyatt fekvők is találhatnak számukra megfelelő darabot.
 • Az ergonómikus kialakítású memóriahabos párnáink oldalról nézve "hullám" alakúak; a párna felső oldalán ahol ráfekszünk a nyakat alátámasztó rész magasabb, a fejet támasztó rész pedig alacsonyabb. Nyak- vagy vállfájdalommal küzdőknek kifejezetten jó választás, mert kiváló alátámasztást nyújt és tehermentesíti a nyakat és a vállat. Oldalt és hanyatt fekvők használhatják, hason fekvőknek azonban egyáltalán nem jó.

A párna mérete

Számos párnánk több különböző méretben is kapható, memóriahabos párnáink pedig speciális méretekben kaphatóak. A választott párna mérete felnőttek esetében elsősorban személyes preferencia kérdése, kisbabák és gyerekek számára pedig természetesen egy kisebb méretű párna az ideális választás.

 • 40x40 cm
  Klasszikus kispárna méret, általában egy másik, nagyobb méretű párnával együtt használják. Gyerekek, vagy olyan felnőttek számára, akik kifejezetten szeretnek csak egy kispárnával aludni, jó választás.
 • 50x70 cm
  Közepes méretű párna, ideális azoknak, akiknek a nagypárna túl sok, vagy nagyobb gyerekeknek.
 • 70x80 cm
  A klasszikus nagypárna, amit sokan szeretnek egy kisebb méretű párnával együtt használni.
 • Speciális méretek
  Memóriahabos WELLPUR párnáink különféle speciális méretekben kaphatóak, például 30x50x10/7 cm vagy 42x65x15 cm. Ezek a párnák saját levehető és mosható huzattal rendelkeznek.

Tudjon meg többet

Milyen párnát válassz? Teljes körű útmutató

Milyen párnát válassz? Teljes körű útmutató

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

Válassz paplant és párnát okosan!

Válassz paplant és párnát okosan!