Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Minőségi fehér paplan szürke kárpitos ágyra helyezve párnával

Hogyan gondoskodj a paplanodról

Fontos hangsúlyozni, hogy mint minden mással, a paplannal is foglalkozni kell. A paplanok karbantartása nem vesz igénybe sok időt és energiát, de hosszú távú hatása van, mert a megfelelő odafigyeléssel a paplan sokkal tovább használható, mint gondolnád.

Három tippet szedtünk össze Neked, hogy minél tovább megőrizhesd a paplanod minőségét. Ha megfelelő állapotban és tisztaságban tartod, akkor a paplan a törődést az éjszakai alvás során köszöni meg: egy higiénikus és jól karbantartott paplanba bugyolálva sokkal pihentetőbb és egészségesebb az éjszakai alvás.

1. A friss levegő fontossága 

Teljesen normális, ha izzadsz éjszaka, de pont ez jelzi azt, hogy mennyire fontos a szellőztetés. A higiénia elengedhetetlen tényezője egy hálószobának, főleg ha az izzadás is szerepet játszik esténként. Ideális esetben naponta háromszor kellene szellőztess, minimum 5-10 percig, így a paplanod is felfrissülhet egy kicsit.

Tipp: Ha van ágytakaród, nem árt, ha csak a felkelés után 2 órával teríted rá a paplanra, így van ideje rendesen kiszellőzni és el tud párologni belőle az éjszaka összegyűlt nedvesség. Takard ki oldalra a paplant, így egyúttal a matracod is szellőzik.

2. Őrizd meg a paplan töltetének állagát

Naponta rázd fel a paplant annak érdekében, hogy a töltet egyenletesen elrendeződjön és ne csomósodjon össze. Ha úgy gondolod, hogy a paplan nem annyira tömött, mint korábban, lehetséges, hogy túlságosan kilapult benne a töltet, vagy túl sok nedvességet szívott magába. 

Ha szeretnéd, hogy olyan legyen mint új korában, használj szárítólabdákat mosásnál és szárításnál! Nem nehéz: csak helyezz 2-3 darab labdát a paplan mellé a mosógépbe és a szárítógépbe. Így a poliészter vagy pehely töltet alaposan felrázódik és egyenletesen foglalja majd el a helyet a steppelt cellákban, így helyreáll a paplan tömöttsége és vastagsága is. 

3. Tartsd higiénikus körülmények között és mosd ki rendszeresen

A paplanodat a szennyeződésektől legjobban egy minőségi, vastag ágyneműhuzat garnitúrával védheted meg. A JYSK-nél számos szép és stílusos pamut, szatén, krepp, flanel és mikroszálas ágyneműhuzat közül válogathatsz kedvedre.
Az ágyneműhuzatot átlagosan hetente egyszer érdemes lecserélni, a csere pedig jó alkalom arra, hogy a paplant néhány órára egy szárítóra helyezve kitedd szellőzni a friss levegőre.

Ha külön paplant használsz télen és nyáron, akkor az éppen használaton kívüli paplant mosás és alapos szárítás után egy portól védett de jól szellőző helyen, lehetőség szerint egy paplantartó táskában tartsd.

Annak, aki nem allergiás a poratkára, általában elegendő a paplanját évente 2 alkalommal kimosni, mert a túl gyakori mosás felesleges, gyors elhasználódáshoz vezethet. A legtöbb paplanunk legalább 60 fokon mosható és ugyanennyi fokon szárítógépben szárítható, de mosás előtt mindenképpen nézd meg a megvásárolt paplanon található mosási instrukciókat!

Tudjon meg többet

Beszerzőnk kedvenc ágyneműi

Beszerzőnk kedvenc ágyneműi

Újítsd meg a hálószobád ágyneműhuzatokkal

Újítsd meg a hálószobád ágyneműhuzatokkal

Alakítsd át a hálószobád költséghatékonyan

Alakítsd át a hálószobád költséghatékonyan

Miért takarjuk le az ágyat? Érvek és ellenérvek

Miért takarjuk le az ágyat? Érvek és ellenérvek