Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Két kerti ülőgarnitúra – az egyik rattanból, a másik fémből és fából

Az ideális kerti ülőgarnitúra kiválasztása

Miután véget ért a vacsora és az este gyönyörű és kellemesen meleg, miért mennél be a lakásba, ha még maradhatsz a teraszon is? Az olyan luxus kerti bútorokkal, mint az ülőgarnitúra, még többet hozhatsz ki a késő nyári estékből. Azonban nehéznek bizonyulhat megtalálni a tökéletesen hozzád illő ülőgarnitúrát: asztalok, székek és kanapék számos kombinációja kapható. Valamint figyelembe kell venned a minőséget és karbantartási igényeket is. Megmutatjuk neked, hogyan és milyen szempontok alapján válassz ülőgarnitúrát.

Mire használhatod a kerti ülőgarnitúrát?

Egy ülőgarnitúrát lehet a teraszon és a kertben is használni. Nyugalmas és különleges légkört teremt a kertedben. Nemcsak arra jó, hogy lazíts és élvezd a csendet, de a családdal és barátokkal is tölthetsz időt vele. Egy ülőgarnitúra lehet a kerted gyülekezőpontja. Lehet, hogy inkább kanapé összeállításnak gondolnád, de valójában szabadtéri étkezéshez is használhatod, mivel sok ülőgarnitúra tartalmaz állítható magasságú asztalt.

Először is, képzeld el, hol és mikor lazítanál nyáron az ülőgarnitúrán, és nézz utána a különböző lehetőségeknek. Elsősorban a fák árnyékában hűsölnél a laza napokon? Vagy a családi találkozókhoz jönne jól? Esetleg napozóágynak a teraszra? Vagy teljesen más jutott eszedbe? 

Kerti ülőgarnitúrák – mit kell keresned? 

Amikor új kerti ülőgarnitúrát keresel, úgy tűnhet, hogy a lehetőségek tárháza végtelen. Mi azt javasoljuk, hogy vedd figyelembe az ár, funkcionalitás és az igényeid közötti kapcsolatot. Ha összehasonlítod ezeket a szempontokat, meg fogod találni a legjobb ülőgarnitúrát. A JYSK-nél minden pénztárcához és igényhez van ülőgarnitúra ajánlatunk. Kiválasztottuk a választáshoz szükséges négy legfontosabb szempontot, hogy megkönnyítsük a dolgodat.

    1. Terek és méretek

    Az első dolog, amit figyelembe kell venned, a kültéri terület mérete. Erkélyed van vagy egy hatalmas teraszod? Bármelyikről is van szó, megtalálhatod a számodra megfelelő ülőgarnitúrát.

    A kis méretű területek esetében egy sarokkanapé nem jó ötlet, de egy garnitúra két székkel, egy asztallal és esetleg egy kétszemélyes kanapé már jó opció lehet. Keresd inkább a könnyen mozgatható bútorokat. Nézd meg a kis kültéri terekhez való választékunkat itt:

    Ha a kerted nagyobb, mint egy kis terasz vagy erkély, de nem túl nagy, akkor jó megoldás lehet egy kerti garnitúrát egy kis ülőgarnitúrával összekombinálni, vagy a közepes méretű ülőgarnitúráinkat keresni, amelyek egy háromszemélyes kanapéból, asztalból és két kerti székből vagy két kis fotelből és asztalból állnak:

    Ha a helyhiány nem probléma, akkor rengeteg lehetőséged van. Azonban ilyenkor abból lehet gond, hogy nem tudod “kitölteni” a sok helyet és egységessé tenni az összképet. Ilyenkor a jó választás egy nagy ülőgarnitúra lehet sarokkanapéval:

    Ha egészen konkrét elképzelésed van a kertedről, lehetőséged van arra is, hogy saját magadnak állíts össze egy garnitúrát kerti bútorokból, például kerti székekből és asztalokból. 

    Vagy összeállíthatsz egy testreszabott ülőgarnitúrát elemekből. Olvasd el a legjobb tippjeinket és trükkjeinket elemes ülőgarnitúra építéséhez az alábbi útmutatóban: Útmutató: Építs egyedi elemes kerti ülőgarnitúrát a teraszon

    2. Anyagok és karbantartás

    Sok embernek az alacsony karbantartási igényű kerti ülőgarnitúra felel meg, különösen azoknak, akiknek a nyár a hosszú, pihenéssel teli napokat jelenti, és nem szeretnék karbantartással tölteni az időt.

    A legtöbb ülőgarnitúra kerete műfából, keményfából, rattanból vagy az alumíniumhoz hasonló fémből készül, amelyek majdnem teljesen karbantartásmentes és időjárásálló anyagok, és egyszerű őket szappannal és vízzel tisztítani. Olvass többet a kerti bútorok anyagairól az átfogó útmutatónkban, vagy olvass tovább egy rövid áttekintésért.

    Fém, műfa és keményfa kerti ülőgarnitúrák

    Fából vagy fémből készült ülőgarnitúráknak sokszor modern és letisztult stílusa van. Ez a stílus nagyon jól illeszkedik újépítésű otthonokhoz. Azt viszont ne felejtsd el, hogy a különböző fák különböző előnyökkel és karbantartási igényekkel rendelkeznek. A legideálisabb keményfa kültéri használatra a teakfa. Erős, tartós és ellenáll mind az esőnek, mind a napnak a magas természetes olajtartalmának köszönhetően. Akár olajozod, akár nem, gyönyörűen öregszik.

    Ezzel ellentétesen az olyan fémek, mint az alumínium vagy a galvanizált acél évről évre változatlanul tartják pompájukat. Erősek, hosszú ideig ellenállnak a kopásnak és elég egy egyszerű portörlés a karbantartásukhoz.

    Rattan kerti ülőgarnitúrák

    A rattan ülőgarnitúrák kaphatóak többek között fekete, szürke és natúr színekben illetve különböző mintájú fonásokkal. A színek és az elemek összetétele is befolyásolja az összképet. A rattan ülőgarnitúrák a romantikus és nosztalgiázó lelkeknek készültek, és azoknak, akik jobban kedvelik a lakályos hangulatú teraszokat. A mesterséges verzió a polyrattan, ami időjárásálló és könnyű, így könnyen tudod mozgatni.

    Különböző típusú díszpárnák

    Az ülőgarnitúra párnák különféle színekben és minőségben kaphatóak. A segítségükkel be tudod állítani az ülőgarnitúra üléseinek magasságát, ráadásul stílusossá teszik a teraszodat.

    Néhány díszpárna nem bírja a vizet vagy a nedvességet, ezért télen vagy esős időben bent kell tárolni. Más díszpárnák gyorsan száradó anyagból készültek, ezért rövidebb ideig kint maradhatnak az esőben. Néhány óra alatt megszáradnak, de ez attól is függ, hogy fúj-e a szél vagy épp milyen meleg a hőmérséklet. És vannak olyan ülőgarnitúrák is, amelyek díszpárnái időjárásállóra lettek tervezve. Nem kell őket elrakni, még télen sem.

    Dedikált blogbejegyzésünkben még többet megtudhatsz a gyorsan száradó kerti ülőgarnitúrákról: Útmutató: gyorsan száradó és időjárásálló kerti bútorok

    3. A megfelelő stílus

    A kényelem nagyon fontos, de a stílus is sokat számít! Mi őszintén hisszük, hogy a kerti bútorok hozzáadnak az otthonodhoz. A lakásban is kényelmes kanapékon és székeken szeretünk ülni, ez a kertben sem lehet másképpen.

    A stílus az anyagoktól, formáktól, színektől és a te saját preferenciáidtól is függ. Ha a vintage hangulat tetszik, az UGILT kollekció kiváló választás lehet a számodra. Ha inkább a kortárs stílust kedveled, tekintsd meg a VONGE kollekciónkat. Esetleg romantikus vagy – vagy valami teljesen más? Biztosan fogsz az ízlésedhez illő ülőgarnitúrát találni.

    A stílus és kényelem egyénfüggő. Ha nem vagy biztos benne, milyen stílusú ülőgarnitúrát válassz, nézd meg, hogy beltérre milyen bútorokat választottál. Stílusossá és egységessé teszi az otthonodat, ha a beltér és a kültér stílusa megegyezik.

    4. Gyakorlati szempontok

    Ne felejtsd el azokat a kis részleteket, amik megkönnyítik a szabadtéri életet. Ha sokat mozgatod az ülőgarnitúrádat, ügyelj arra, hogy könnyű legyen. Ha az ülőgarnitúrád étkezéshez és pihenéshez is használod, arra figyelj, hogy állítható magasságú legyen az asztal. És ha könnyen szeretnél hozzáférni a párnákhoz, játékokhoz vagy lámpásokhoz, keress egy olyan ülőgarnitúrát, amiben tudsz hasonló tárgyakat tárolni.

    A kerti ülőgarnitúra kiválasztásához figyelembe kell venned a helyet, anyagokat és stílust, de a megfelelő választás jobbá teszi a szabadtéri kikapcsolódás élményét.

    Tudjon meg többet

    Útmutató: A megfelelő kerti tároló láda kiválasztása

    Útmutató: A megfelelő kerti tároló láda kiválasztása

    Útmutató: Hogyan válaszd ki a megfelelő kerti széket

    Útmutató: Hogyan válaszd ki a megfelelő kerti széket

    Útmutató: Építs egyedi elemes kerti ülőgarnitúrát a teraszon

    Útmutató: Építs egyedi elemes kerti ülőgarnitúrát a teraszon

    Átfogó útmutató a különféle kerti bútor anyagokról

    Átfogó útmutató a különféle kerti bútor anyagokról