Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Száradó ruha ruhaállványon szennyeskosarakkal

7 hasznos mosási tipp és trükk

A mosás talán nem a legizgalmasabb tevékenység, de mindenkinek muszáj időről időre túlesni rajta. Ebben az útmutatóban a kezdőknek és a tapasztaltabbaknak is kínálunk tippeket és trükköket.

A mosáskor rendkívül fontos, hogy ne kövessünk el túl nagy hibákat - máskülönben könyedén megeshet, hogy az egykor fehér ingünk rózsaszín lesz, vagy a nagy, kényelmes gyapjúpulóver egy hatéves vagy karcsúbb nyolcéves gyerek méretére zsugorodik. Ezek a tippek neked is segíthetnek elkerülni a kellemetlen hibákat.

1. Figyelj oda a címkéken lévő szimbólumokra

Mindig nézd meg a címkéken lévő mosási instrukciókat. A nyaki vagy az oldalvarrásban lévő címkén a szimbólumok nem csak dísznek vannak: ha követed ezeket az utasításokat, a ruháid tovább megőrzik eredeti színüket és formájukat. ezért fontos, hogy mindig megnézd ezeket mosás előtt.

2. A foltokat mosás előtt tisztítsd ki

Sokan azt gondolják, hogy a foltos ruhákat elegendő mosógéppel kimosni, hogy mindig újra tiszták legyenek. Ez nem igaz. A foltos részt általában hígítatlan mosószerbe kell áztatni 5-6 órára, vagy addig, amíg a foltok el nem halványulnak, aztán szappanos vízzel átöblíteni és a mosási instrukcióknak megfelően kimosni a ruhadarabot.

3. A kényes ruhákat mosd kézzel

A kézzel mosás nem nehéz: először válaszd szét a sötét és a világos ruhákat ugyanúgy, mint a gépi mosásnál, aztán töltsd meg a kádat vagy egy lavórt meleg vízzel és önts bele egy kis mosószert. Ezután tedd a ruhákat a víz alá és kézzel forgasd meg őket néhányszor a vízben. íegy másik edényben tiszta vízzel öblítsd ki őket. 

4. Takarékos és környezetbarát mosás

Ha szeretnéd takarékosan és környezetkímélően intézni a mosást, érdemes minden egyes alkalommal megtölteni a mosógépet. Továbbá, használj mosózsákokat és figyelj oda a mosószer mennyiségére: talán nem kell olyan sokat használni, mint gondolod. Próbálj környezetbarát és allergiabarát mosószert beszerezni.

5. Próbáld nem túl sokat mosni a ruhákat

A mosás híresen megterhelő folyamat a ruhák számára. Ha a külső ruházatod nem láthatóan piszkos, nem szükséges minden egyes viselés után kimosni őket. Ha csak minden második vagy harmadik alkalommal kerülnek a szennyeskosárba, tovább megőrzik a minőségüket.

6. Kerüld a gépi szárítást

A szárítógépben való forgás megfakíthatja, felbolyhosíthatja és kinyújthatja a ruhákat. Ha nincsen elég helyed minden egyes textilt levegőn szárítani, a gépi szárítást a lepedők, törülközők, konyhauhák, farmernadrágok, zoknik és pamutszövetek bírják a legjobban. A mosási instrukciók itt is fontosak!

7. A sötét ruhákat fordítsd ki mosás előtt

A sötét farmernadrágok, fekete blúzok és más sötétebb ruhák a mosásban gyorsan megfakulhatnak, amiközben más ruhákhoz súrlódnak. A sötét ruhákat ezért fontos kifordítva mosni, hogy a színük hosszabb ideig megmaradjon.
 


Neked milyen mosási tippkeid vannak? Mondd el nekünk egy hozzászólásban!

 

Tudjon meg többet

A törölköző kiválasztása: Teljeskörű útmutató

A törölköző kiválasztása: Teljeskörű útmutató

A beszerző kedvenc fürdőszobai kiegészítői

A beszerző kedvenc fürdőszobai kiegészítői

Karácsonyi ajándék ötletek mindenkinek

Karácsonyi ajándék ötletek mindenkinek

Reflektorfényben: törölköző szettek

Reflektorfényben: törölköző szettek