Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Száradó ruhák vállfán és törölközők egymásra rakva

Hol szárítsunk ruhát télen?

A hideg és nyirkos téli hónapokban vagy esős időben kihívást jelenthet megszárítani a frissen mosott ruhát, ha nincs szárítógépünk. A szakértők ellenzik is a lakásban szárítást, de hideg és esős időben nincs sok más lehetőségünk.

Adunk pár tippet, hogyan szárítsd bent a ruháidat anélkül, hogy véletlenül mosókonyhát csinálnál az egész otthonodból.

Kerüld a nappaliban vagy hálószobában szárítást

Ha nincs más lehetőséged, mint hogy az otthonodban szárítsd a ruhákat, akkor figyelj oda arra, hogy megelőzd a penészedést. Lehetőleg ne olyan helyiségben szárítsd a ruhákat, ahol sokat tartózkodsz: például a nappaliban vagy a hálószobában.

Inkább tedd a ruhaszárítót a fürdőszobába, a konyhába vagy az előszobába. Ha van vendégszobád, vagy más olyan helyiség ahol keveset tartózkodsz, az is megfelelő.

Centrifugázd ki a ruhákat még egyszer

Az olyan vastagabb anyagok esetében, amik jobban magukba szívják a vizet, egy extra centrifugálás sokat segít. Mindenképpen figyelj oda arra, hogy az adott anyag bírja-e a nagy fordulatszámú centrifugálást. Az erősebb anyagok, mint a törölközők vagy farmerok általában kibírják, de a biztonság kedvéért mindig nézd meg a mosási utasításokat tartalmazó címkét.

Tipp: Egyszerű, de hatásos trükk, ha jól kirázod mosás után a ruhát. Különösen a kímélő programokon mosott ruhákon marad meg több víz.

Teregess ügyesen

Lehetőleg kisebb adagokat moss ki, hogy szellősen tudd kiteregetni ruhákat, mert egymáshoz közel egy túlzsúfolt szárítón sokkal nehezebben tud kipárologni a kiteregetett ruhákból a víz. Az is jó ötlet, ha száradás alatt átforgatod egyszer a ruhákat, hogy még egyenletesebben tudjanak száradni.
A ruhaszárítót érdemes közvetlenül az ablak mellé tenni, ahol a legjobban éri a nap a száradó holmit, vagy a radiátor közelébe.

A levegő minősége

A beltéri szárítás hátrányosan befolyásolja a helyiségek levegőjének minőségét, és több por keletkezik a lakásban. Ez azért van, mert a nem megfelelően centrifugált, nedves ruhák sok vizet tartalmaznak. A víz elpárolog a szobában, amitől a levegő nyirkos lesz, a mosószer maradványokból és a ruhákról lehulló egészen apró szöszökből pedig por keletkezik.
Ügyelj arra, hogy mindent centrifugázz ki rendesen, és ne használj túl sok mosószert. Utóbbi nem csak pazarlás, mert a szükségesnél több mosószertől nem lesznek tisztábbak a ruhák, viszont előfordulhat, hogy a mosószer nem kerül teljesen kiöblítésre a ruhákból, ami negatívan befolyásolja a minőségüket, és irritálhatja az érzékeny bőrűeket.

Szellőztess

A legegyszerűbb, ha kinyitod az ablakot és engeded, hogy a friss levegő szabadon áramoljon a szobában, mert ez megakadályozhatja a nyirkosság által okozott problémákat, és kellemesebb, frissebb beltéri légkört teremt otthonodban. Éppen ezért fontos, hogy még gyakrabban szellőztess, amikor nedves ruhát szárítasz. A szellőztetéssel felfrissül és kicserélődik az elhasznált levegő a lakásban, így egészségesebb és jobb klímát teremtesz.
Ha úgy látod, hogy a szellőztetés nem elég, vagy a nagy hideg miatt nem tudod huzamosabb ideig nyitva tartani az ablakot, akkor szerezz be egy páraelszívó készüléket, ami megköti a felesleges nedvességet.

 

Forrás:
http://home.bt.com/lifestyle/house-home/home-hacks/7-tips-for-drying-clothes-indoors-11364164594857
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951

Tudjon meg többet

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül