Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Száradó ruhák

Hol szárítsunk ruhát télen?

A hideg, nyirkos téli hónapokban kihívás lehet megszárítani a frissen mosott ruhát. A szakértők ellenzik is a lakásban szárítást, de télen nincs sok más lehetőségünk.

Adunk hát pár tippet, hogyan szárítsd a lakásban a ruháidat, anélkül hogy bepárásítanád az otthonod.

Kerüld a nappaliban vagy hálószobában szárítást

Ha nincs más lehetőséged, mint hogy az otthonodban szárítsd a ruhákat, akkor figyelj oda arra, hogy megelőzd a penészedést. Ajánlatos, hogy ne olyan helyiségben szárítsd a ruhákat, ahol sokat tartózkodsz: például a nappaliban vagy a hálószobában.

Inkább tedd a ruhaszárítót a fürdőszobába, a konyhába vagy az előszobába. Ha van vendégszobád, vagy más olyan helyiség ahol keveset tartózkodsz, az is megfelelő. A fregoli is jó megoldás lehet, nem foglal el helyet a földön.
 

Centrifugálj még egyszer

Az olyan vastagabb anyagok esetében amik jobban magukba szívják a vizet egy extra centrifugálás sokat segít. Mindenképpen figyelj oda arra, hogy az adott anyag bírja-e a nagy fordulatszámú centrifugálást. Az erősebb anyagok, mint a törölközők vagy farmerok általában kibírják. De a biztonság kedvéért mindig nézd meg a mosási utasításokat tartalmazó cimkét.

Tipp: Egyszerű trükk de hatásos, ha jól kirázod mosás után a ruhát. Különösen a kímélő programokon mosott ruhákon marad meg több víz.
 

Tedd a ruhaszárítót meleg helyre

Az is fontos, hogy hova helyezed el a ruhaszárítódat. Jó ötlet ha találsz egy meleg helyet. Ez lehet közvetlenül az ablaknál, ahol a legjobban éri a nap a száradó ruhát, vagy radiátor közelében. És az is jó ha száradás alatt átforgatod a ruhákat, hogy egyenletesen tudjanak száradni.
 

A levegő minősége

A beltéri szárítás hátrányosan befolyásolja a helyiségek levegőjének minőségét, és több por keletkezik a lakásban. Ez azért van, mert a nem megfelelően centrifugált, nedves ruhák több liter vizet tartalmaznak. A víz elpárolog a szobában, amitől a levegő nyirkos lesz a mosószer maradványokból pedig por keletkezik.
 

Szellőztess

A legegyszerűbb ha kinyitod az ablakot és engeded hogy a friss levegő szabadon áramoljon a szobában. A friss levegő megakadályozhatja a nyirkosság által okozott problémákat, és kellemesebb, frissebb beltéri légkört teremt otthonodban. Éppen ezért fontos, hogy még gyakrabban szellőztesd otthonod, amikor nedves ruhát szárítasz. A szellőztetéssel felfrissül és kicserélődik az elhasznált levegő a lakásban, így egészségesebb és jobb klímát teremtesz.
 

 

Forrás:
http://home.bt.com/lifestyle/house-home/home-hacks/7-tips-for-drying-clothes-indoors-11364164594857
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951
 

Tudjon meg többet

Újítsd meg az otthonod függönyökkel

6 egyszerű ötlet kis lakások berendezéséhez

Nordic Mood: nagy hatású kisbútorok

Reflektorfényben: a TRAPPEDAL kollekció