Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Egy nappali amiben látható TV-állvány, kanapé, dohányzóasztal és tálalószekrény

Találd meg a nappalidba illő TV-állványt

A tévé nem a nappali legszebb dísze, de a megfelelő TV-állvány - ami illik a többi bútorhoz, stílusos és tükrözi a saját ízlésed - feldobja az összképet.

Ha a falra szereled fel a tévédet, akkor is a nappalid praktikus bútordarabja lehet egy TV-szekrény, amin és amiben tárolhatod kedvenc multimédiás eszközeidet és kiegészítőiket. Egy fiókokkal és/vagy ajtókkal felszerelt, zárt TV-szekrény segít rendszerezni és elrejteni a kábeleket, valamint megfelelő helyet biztosít a távirányítók, játékkonzolok és egyéb kütyük számára.

Sok különféle méretű, stílusú és felépítésű TV-állvány kapható, ezért ebben az útmutatóban körüljárjuk azokat a kérdéseket, amiket új TV-állvány vásárlása előtt érdemes feltenned magadnak. 

Magasság, szélesség, mélység és teherbírás 

A két legalapvetőbb kérdéssel kezdjük: Mekkora hely áll rendelkezésre a TV-állvány elhelyezésére, valamint milyen nagy és mekkora súlyú a tévéd?

Természetesen fontos, hogy legyen elegendő hely a TV-szekrény számára, és amennyiben a tévét az állványra szeretnéd helyezni, akkor a kiválasztott darab elbírja a tévéd és az egyéb rápakolt holmik teljes súlyát. Az első lépés tehát az, hogy leméred a helyet ahová tenni szeretnéd a bútort, és leméred a tévéd méretét, és megnézed a súlyát is, így ezek után már le tudod szűkíteni az opciókat:

Szélesség: Általános szabály, hogy a TV-állvány legyen 20-30 centivel szélesebb, mint a tévé, így kellemes és kiegyensúlyozott lesz az összkép. Az ennél szélesebb TV-állványon elfér a tévé mellett hangfal, vagy akár dekoráció is.

Magasság: A TV-állvány magassága legalább olyan fontos szempont, mint a szélessége. A legtöbb TV-szekrény magassága 40-55 cm között mozog, ami magától értetődően befolyásolni fogja a tévéd magasságát, ha azt az állványra szeretnéd rakni. A tévé akkor van ideális magasságban, ha a kanapén vagy a kedvenc foteledben ülve körülbelül a tévé közepe van szemmagasságban, mert így nem kell hosszas felfelé vagy lefelé nézéssel megerőltetned a nyakad.

Mélység: Laposképernyős tévéd van, vagy a TV-állvány feletti falfelületre szeretnéd felerősíteni a tévédet? Ez esetben valószínűleg elegendő lesz egy 35-40 cm mélységű TV-szekrény. Ha viszont nagyobb mélységű tévéd van, vagy az állványon szeretnéd tartani, akkor érdemes egy kicsit méretesebb darabot választanod. 

Teherbírás: Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd a tévéd teljes súlyát, aminek kisebbnek kell lennie, mint a TV-állvány maximális teherbírása.

Extra tárolóhely a nappaliba 

A TV-állvány egyik óriási előnye az extra tárolóhely. Egy tárolós TV-állvány lehet polcos, fiókos, és/vagy ajtós, ami lehetővé teszi, hogy a tévé mellett játékkonzolt, kábeleket, elosztókat, magazinokat és egyéb holmikat is elrejts és tárolj.

Az ajtóknak, polcoknak és a fiókoknak megvannak a saját előnyeik és hátrányaik. Egy játékkonzolt kényelmesen tarthatsz a polcon vagy az egyik ajtó mögött, a fiók viszont ideálisabb használati útmutatók, távirányítók és hasonló apróságok tárolására. A tolóajtós modellek kinyitásához kevesebb helyre van szükség, mint a hagyományos ajtókkal és fiókokkal rendelkezők esetében.

Abban az esetben, ha a TV-állványon csak egy-két nyitott polc helyezkedik el, még mindig könnyedén rendezett összképet érhetsz el néhány dekoratív kosár használatával, amelyekben csoportosíthatod a különféle apróságokat, így azok nem hevernek majd szanaszét a nappalidban. Így nem csak könnyebben megtalálod a holmijaid, de egyedibbé is teheted a TV-állvány kinézetét a saját stílusodhoz illő kosarak kiválasztásával.

Még több stílusos tárolóhelyre lenne szükséged a nappaliban vagy az étkezőben? Olvasd el vitrin útmutatónkat ide kattintva.

Szín, anyag és stílus 

A nappalid stílusa és megjelenése fontos faktor az ideális TV-állvány kiválasztásakor. El kell döntened, hogy milyen stílus tetszik neked, és mi az, ami illik a már meglévő bútoraidhoz. Egy világos színű TV-állványtól nagyobbnak tűnhet a nappalid, és könnyedebb lesz az összkép, egy sötét színű, határozott megjelenésű darab viszont felkelti a figyelmet és a nappali központi elemévé válhat. Mérlegeld azt is, hogy olyan TV-szekrényt szeretnél, ami szépen kiegészíti a többi bútort, vagy inkább olyat, ami dinamikus kontrasztban áll a meglévő darabokkal.

Egy lábakon álló TV-állvány általában könnyebb és magasabb, valamint szükség esetén tárolhatsz alatta is holmikat dobozban. Egy láb nélküli TV-állvány tömörebb és alacsonyabb, azonban általában nagyobb saját tárolókapacitással rendelkezik, mint egy lábakon álló modell.

Végezetül szeretnénk kiemelni, hogy a TV-állvány nem csak tévé tárolására alkalmas, hanem egy sokoldalú és praktikus bútordarab, ami nappali tárolóbútor és stílusos kiegészítő is lehet. A pakoló felületek fontosságáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni a nappali berendezésekor, míg nem egy nap arra eszmélünk, hogy a különféle holmik és kacatok összevissza hevernek a kanapén, dohányzóasztalon vagy földön. Egy TV-állvány nem csak megfelelő helyet biztosíthat rengeteg apróságnak, de a kedvenc dekorációidnak is helyet teremt, amivel egyedivé teheted a nappali hangulatát.

Tudjon meg többet

A függönyök segíthetnek kívül tartani a zajt, a hőséget és a hideget is

A függönyök segíthetnek kívül tartani a zajt, a hőséget és a hideget is

10 módszer amivel világosabbá tehetsz egy sötét szobát

10 módszer amivel világosabbá tehetsz egy sötét szobát

Ismerd meg a Japandi stílust a SOLLERUP kollekción keresztül

Ismerd meg a Japandi stílust a SOLLERUP kollekción keresztül

Reflektorfényben: az EGEDAL kollekció

Reflektorfényben: az EGEDAL kollekció