Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Kutyával alvás: jó ötlet vagy sem?

Kutyával alvás: jó ötlet vagy sem?

Jó ötlet beengedni a kutyát az ágyba?

Amikor arról beszélünk, hogy engedjük-e a kutyánkat velünk egy ágyban aludni, akkor nehéz közös nevezőre jutni. Az ellenzők és a támogatók tábora is tele van érvekkel.

Pro és kontra, hogy Fifi velünk aludjon-e

A kutyával alvók biztosak benne, hogy sokkal több előnye van ha kedvencük mellettük van az ágyban, mint hátránya, és ez természetesen megfordítva a másik oldalra is igaz. Olvasd el milyen előnyöket és hátrányokat találtunk, és döntsd el magad.

A kutyával alvás előnyei:

  • Kényelmes és jobbá teheti az alvást
  • Csökkentheti a stresszt
  • Jobb, mint egyedül aludni
  • Puha, meleg
  • A kutyád imádni fog érte

A kutyával alvás hátrányai:

  • Zavarhatja a nyugodt alvást
  • Betegséget okozhat a baktériumok miatt
  • Több szennyeződés, szőr az ágyban
  • Elősegíti a poratkák fejlődését, növeli az allergia veszélyt
  • Többet kell tisztítani az ágyat

A kutatások szerint

Nem meglepő, ha ezek alapján még nem tudod eldönteni jó ötlet-e kedvenceddel megosztani az ágyat. Igazság szerint sok kutatást végeztek már a kérdés eldöntésére, de ugyanígy vegyes eredményeket hoztak.

Jobban vagy rosszabbul alszunk?

A kutyáknak más alvási szokásaik vannak, mint az embernek. Éjszaka többször is felébrednek. Így ha nem vagy mély alvó, akkor a kutyád forgolódása, mozgása zavaró lehet. Mellette szól azonban, hogy a kutya jelenléte az ágyban kölcsönös biztonságérzetet teremthet, ami jobb alváshoz vezethet.

Kényelmes, de egészségtelen hálótárs

Kényelmes, de kissé egészségtelen is a kutyánkkal aludni. Kedvencünk mellett aludni csökkentheti a stresszt, a kutya jelenléte egyben felszabadít egy oxytocin nevű hormont is. Ez pedig segít csökkenteni a vérnyomást, ami így sok ember számára jótékonnyá teszi a kutyával alvást.

Azonban a kutyánkkal nem csak egy puha hálótársat kapunk. A kutyák és más kedvencek magukkal hozhatnak az ágyba bolhát, kullancsot és ritka esetekben patogén baktériumokat is, mint a sömör, galandféreg, campylobacter, valamint parazitákat és egyéb baktériumokat, ami a vizeletükből és az ürülékükből a szőrükre tapad.

A poratkának kifejezetten jó, ha a kutyánkkal alszunk. Mivel emberek és állatok elhalt hámsejtjeivel és szőreivel táplálkoznak, így egy kutya az ágyban csak több élelmet jelent nekik. A kutyaszőr súlyosbíthatja az allergiát is. Ha a kutyáddal alszol fokozottan oda kell figyelned az ágy tisztaságára és gyakrabban kell cserélni az ágyneműt.

Hol aludjon hát a kutya?

Egy biztos, hogy a kutyádnak tudnia kell, hogy alhat-e veled vagy sem. Ha néha engeded, de máskor lezavarod az ágyról, azzal összezavarod. Döntsd el, hogy maradhat-e vagy sem, és tarts ki a döntésed mellett. A legtöbb kutya az ágyadban és a saját fekhelyén is ugyanolyan kényelmesen tud aludni.

Ha már most is egy ágyban alszol a kutyáddal, de szeretnéd leszoktatni róla, akkor a kulcs a fokozatosság. Először készíts neki fekhelyet az ágyad mellett, és a kezed is rajta tarthatod, hogy megnyugodjon. Szép lassan a kutya hozzá fog szokni új fekhelyéhez, de ez akár hetekbe is telhet.

A te kutyád hol alszik?

Kíváncsiak vagyunk, te mit gondolsz a témáról, és hogy a te kutyád veled alszik vagy a saját helyén? Írd meg nekünk a komment mezőbe.

 

Forrás:

http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196%2815%2900674-6/fulltext

http://www.akc.org/news/study-sleeping-with-pets-may-be-beneficial/

http://www.everydayhealth.com/pet-health/allowing-dogs-in-bed.aspx

 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?