Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Oldalfekvésben alvó nő

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Rengeteg különféle tanáccsal találkozhatunk, amikor az alvópozíciók jönnek szóba. Néhányak szerint egészségesebb az oldalunkon aludni, mint a hátunkon, mások pedig éppen ennek ellenkezőjét tartják igaznak. Amennyiben viszont nincsen semmilyen egészségügyi problémád, és a párod sem zavarod horkolással, nincs szükség magadra erőltetned az alvópozíciód megváltoztatását.

Ellenkező esetben viszont, ha nyakfájásban szenvedsz, vagy épp a párod már alig bírja elviselni az egész éjszaka tartó horkolásodat, van néhány megoldás az alvópozíciód megváltoztatására, amelyek remélhetőleg megoldják a fennálló problémát.

Legjobb tanácsaink alvópozíciód megváltoztatásához

Mindenekelőtt, célszerű lenne a kívánt testhelyzetben megpróbálnod elaludni, mivel az éjszakai, álmunkban történő mozgást nehezen kontrolláljuk. Ennek ellenére van néhány tippünk, amely segíthet ebben:

Ha oldalfekvésben szeretnél aludni:

 1. Rögzíts egy tárgyat a pizsamafelsőd elejére és hátuljára, amely meggátol a hasadon vagy hátodon való alvásban. Néhányan teniszlabdákat szoktak ajánlani, de bármilyen tárgy megfelelő lehet, amelyen kényelmetlen feküdni, és felébredéskor könnyen eltávolítható.
 2. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő párnát használsz az oldaladon való alváshoz. Közepes vagy magas párnának kell lennie, hogy kitöltse a fejed és vállaid közötti teret, és biztosítsa, hogy a nyakad és gerinced egyenesen helyezkedhessen el.
 3. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő matracot használsz az oldaladon való alváshoz. Fontos, hogy elég puha legyen, hogy a vállaid és csípőd belesüppedhessen annyira, hogy a gerinced egyenesen helyezkedhessen el.
 4. Tedd kényelmessé az oldaladon való alvást. Szerezz be egy térdpárnát, ami csökkenti a csípődre és a derekadra ható nyomást.
 5. Helyezd el úgy a párnákat magad körül, hogy a tested ki legyen támasztva mindkét oldalról, ezáltal nehezebbé téve a hátadra és hasadra való fordulást.

 

Ha a hátadon szeretnél aludni:

 1. Rögzíts egy tárgyat a pizsamafelsőd elejére és hátuljára, amely meggátol az oldaladon való alvásban. Néhányan teniszlabdákat szoktak ajánlani, de bármilyen tárgy megfelelő lehet, amelyen kényelmetlen feküdni, és felébredéskor könnyen eltávolítható.
 2. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő párnát használsz a hátadon való alváshoz. Alacsonynak kell lennie, hogy biztosítsa, hogy a nyakad és gerinced egyenesen helyezkedhessen el.
 3. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő matracot használsz a hátadon való alváshoz. Fontos, hogy közepesen kemény vagy kemény legyen, hogy megfelelő támaszt nyújtson a derekadnak és a nyakadnak, illetve, hogy megakadályozza a vállaid és csípőd belesüppedését a matracba.
 4. Szerezz be egy párnát. amelyet a térdeid alá helyezhetsz, hogy csökkentsd a gerincedre helyezkedő nyomást és egyenesen tarthasd azt.
 5. Helyezd el úgy a párnákat magad körül, hogy a tested ki legyen támasztva mindkét oldalról, ezáltal nehezebbé téve az oldaladra és hasadra való fordulást.
 6. Emeld meg a felsőtested, vagy az állítható ágyad fejrészének megemelésével, vagy pedig párnák elhelyezésével a fejed, nyakad és a hátad mögött.
 7. Használj alvómaszkot. Amikor nem tudsz elfordulni a hajnalban beszűrődő fénytől, egy alvómaszk segíthet alvásod folytatásában.

 

Fontos, hogy ügyelj arra, hogy az alvásod minősége ne romoljon. Nem szeretnél kimerülten ébredni egy éjszakán át tartó rossz alvás után.

Ha huzamosabb ideig alvási problémáink vannak, fontos felkeresnünk egy orvost, aki segít nekünk megoldást keresnünk. Egy orvos felállíthat egy diagnózist, majd az alapján segíthet megválasztani a kezelés formáját. Mindig keresd fel háziorvosod, amennyiben gyereket vársz vagy valamilyen egészségügyi problémában szemvedsz.

 


Olvass többet az alvópozíciód és személyiséged közötti párhuzamról

Alvópozíciót váltani nem egyszerű

Időbe telhet változtatni a szokásainkon, így érdemes felkészülnünk arra, hogy az alvópozíciónk esetében is ugyanez a helyzet. Álmunkban mindannyian mozgolódunk - egyes szakértők szerint éjjelente akár 40 alkalommal, így ha egy testhelyzetben alszol is el, valószínúleg egy teljesen másikban ébredsz fel.

Fontos aszerint döntenünk, hogy a másnapi felébredéskor hogy érezzük magunkat. Javult, esetleg teljesen abbamaradt a nyakfájás? A párod jól aludt? Kipihenten és frissen ébredsz fel? Ezek mind annak a jelei, hogy jó úton haladsz az alvási szokásaid megváltoztatásában és már most javítottál az alvásod minőségén.

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?

Osztozkodás az ágyon

Osztozkodás az ágyon