Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Egy nő alszik

Paplan kiválasztása: a kényelem és az allergia is egyaránt fontos tényezők

A paplan fontos szerepet játszik az alvás minőségében, és számos kérdést végig kell gondolni egy új paplan kiválasztásánál. Az egészség szempontjából is fontos, ha például allergiás vagy a házi poratkákra. Olvass tovább és tudd meg, mire kell odafigyelni egy új paplan vásárlásakor.

Ezeket a kérdéseket szükségszerű lepörgetned a fejedben, amikor új paplanra ruházol be:

-          Milyen nagy legyen a paplan?

-          Van akármilyen allergiád?

-          A paplanod hideg, meleg, vagy extra meleg legyen?  

-          Milyen tölteléke legyen?

Tartsd szem előtt az allergiád is

A jó éjszakai alvás garantálásához az allergiát is figyelembe kell venni. Ha azt veszed észre, hogy éjszaka folyik az orrod, köhögsz, viszketést érzel, esetleg ekcémás tüneteid is jelentkeznek, akkor ezek allergiás reakciók is lehetnek.  Ezeket számos dolog okozhatja, de a rendszeres bűnösök általában a házi poratkák: mikroszkopikus, szabad szemmel nem látható lények.

Tollak vagy poratkák okozzák a tüneteket?

Volt olyan széles körben elterjedt feltételezés, hogy az allergiás reakciókat maguk a tollak és a paplanok okozzák. Ez így van, viszont mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan helyek, ahol a töltött paplanok antiallergénnek minősülnek.

A közelmúltbeli vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a lakosságnak csak 2-3%-a érzékeny a tollra. Így aki allergiás tüneteket vesz észre magán, az nagyobb valószínűséggel a poratkáknak tudható be.

Mi a megfelelő paplan?

Amikor az antiallergén paplanokról van szó, lényeges egy olyan paplan kiválasztása, amely megakadályozza, hogy a kis élősködők behatoljanak a paplanba és ott is maradhassanak. Ennek érdekében ellenőrizd a paplan allergia címkéjét, hogy megbizonyosodj. Például ha a Nomite és Greenfirst allergia címkéket látod, hipoallergén a paplan.

A házi poratkák nem csak a paplanban és a párnában van, hanem a házimacskákban is bizony megtalálhatóak. A poratkák számának csökkentése érdekében jó ötlet évente kétszer megmosni a paplanodat és naponta többször levegőztetni a hálószobában.
 

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!