Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Kör alakú tükör zöld falon és kicsit asztali lámpa és gyertyatartó

10 módszer amivel világosabbá tehetsz egy sötét szobát

Mindannyian nagyon várjuk a hazaérkezést egy hosszú nap után, hiszen az otthonunk a pihenés és a feltöltődés helye. A téli, hidegebb és sötétebb időszakban lényegesen több időt töltünk otthon a négy fal között, éppen ezért fontos, hogy a berendezés kellemes és relaxáló hatást gyakoroljon ránk.

Egy sötét és rendezetlen ház vagy lakás azonban könnyen lelombozhatja a kedvedet és fáradtabb és lustává is tehet. Összegyűjtöttünk 10 tippet, hogy segítsünk világosabbá és ezáltal kellemesebbé tenni az otthonodat. 

1. Annyi napfény, amennyi csak lehetséges

A legjobb fény a természetes fény, amely beszűrődik az ablakon. Hogy ezt ne blokkolja semmi, válassz vékony és világos színű függönyöket vagy átlátszó rolókat a nehéz függönyök és sötét rolók helyett. Vékony függönyeinket itt találod.

2. Használj tükröket

Helyezz el egy nagy tükröt az ablakkal szembeni falra. Ez nem csak egy nagyobb szoba hatását kelti, de az ablakon beszűrődő napfényt is segít jobban szétszórni a szobában.

3. Világos színű falak és plafon 

A sötét színek kisebbé teszik a szobát és nem verik vissza a fényt. Válassz egy világos színt, mint például a fehéret, ami nem nyeli el a fényt a szobában, és optikailag felnagyíta a teret. Ha mégsem szeretnél fehér falakat, akkor válassz bármilyen más világos színt, például könnyed pasztell színeket, vagy a bézs valamelyik árnyalatát, amivel kellemes légkört teremthetsz. 

4. Kevés és világos színű bútor

Legyenek csak azok a bútorok a szobában amelyekre tényleg szükséged van és használod is. Ha túl sok bútort helyezel el az otthonodban, vagy esetleg túl nagyokat, azzal rendezetlen és zsúfolt hatást fogsz elérni. Érdemes minimalista stílusú, világos bútorokat választanod a sötét és nehéz tömörfa bútorok helyett, amivel rendezettebb, letisztult összképet érhetsz el és neked is marad helyed az otthonodban, nem csak a bútoraidnak.

5. Használj meleg színeket a meghitt hangulatért 

Nem csak az a fontos, hogy a legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésre álló fényből, de meghitt hangulatot is szeretnénk teremteni. Ennek érdekében ne csak kizárólag fehér színben szerezz be mindent, mert az túl steril hatást eredményezhet, hanem használj melegebb színeket is, mint például világosbarnát, bézst, a szürke melegebb árnyalatait, és finom pasztell árnyalatokat.

6. Kis méretű, sötét színű dekoráció 

Válassz sötétebb, feltűnő színű kisebb dísztárgyakat és textíliákat, például vázákat, gyertyákat, párnákat, plédeket és képkereteket. A méretükből adódóan ezek a kisebb kiegészítők nem fogják összenyomni a teret, viszont remekül kiegészítik és feldobják a világos bútorokat és falakat. Vigyázz azonban, hogy ezekből se helyezz el túl sokat, mert könnyen túlzsúfolttá válhat tőle a szoba. Általánosságban egy adott felületen - például asztalon, polcon, kanapén, satöbbi - három különféle dísztárgy vagy textília harmonikus összhatást eredményez.

7. Világos színű padló és szőnyeg 

A plafonhoz és a falakhoz hasonlóan a padlón lévő sötét színek is elnyelik a fényt a szobában. Lehetőség szerint legyen világos színű a padlód, de ha nem akarod vagy nem tudod a teljes padlót lecserélni, akkor tegyél rá egy nagy és világos színű szőnyeget. Ezzel nem csak világosítani fogod a szobát, de az akusztikáján is javítani fogsz, és otthonosabb, meghitt hatást érsz el.

8. Legyen több fényforrás

Ha a szobában jelenleg csak egy plafonról lelógó függőlámpa biztosítja a világítást, akkor szerezz be mellé még néhány kisebb fényforrást is, mert a függőlámpa fénye nem feltétlenül jut el minden sarokba, valamint ha éppen nincs szükséged teljes megvilágításra, akkor több kisebb lámpa vagy fényfüzér használatával meghittebb, barátságosabb és relaxálóbb hatást érhetsz el.

9. Tartsd otthonod tisztán és rendezetten

Egy rendetlen és zsúfolt lakás vagy ház gyorsan nyomasztóvá válhat. Napi 15-20 perc takarítás és rendrakás elegendő lehet ahhoz, hogy otthonod tartósan tiszta és rendezett legyen, és a nagytakarítások gyakoriságának szükségességét is csökkentheted. Ügyelj arra, hogy a szennyes ruhák mindig a szennyeskosárban landoljanak a padló helyett, a tiszta ruhák legyenek összehajtogatva és elrakva, és mindennek legyen meg a helye, ahová használat után vissza tudod tenni. Érdemes beszerezni egy ruhaállványt is, amelyre fel tudod akasztani azokat a ruhákat, amiket már nem tennél vissza a szekrénybe, de még kimosni sem szükséges. Néhány praktikus tárolóval és takarítóeszközzel könnyedén kézben tudod tartani a helyzetet.

10. Helyezz el egy feltűnő bútort vagy dekorációt a szobában

Egy szembetűnő lámpa vagy bútor elhelyezése minden szobában elvonja a figyelmet a kisebb és sötétebb részekről. Egy nagy festmény, egy szép fotel vagy egy elegáns lámpa rabul ejti a tekintetet, és szépen kiegészíti a szoba többi részének egyszerűségét és letisztultságát.

Tudjon meg többet

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül