Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Egy nő és egy férfi alszik

Vess véget a horkolásnak

Hogyan lehet megállítani a horkolást? Ez egy olyan kérdés, amely sokmindenkit foglalkoztat. A horkolást hallgatni kibírhatatlan lehet, és ez konfliktushoz vezethet a párod és közted. Ki zavarja jobban a másik alvását - az aki horkol, vagy aki a könyökével bökdösi a másikat? Egy kis alapvető tudással és az instrukcióink követésével, esetleg megtalálhatod a horkolás okozóját.  

Ki horkol?

Sok embert fogalalkoztat a horkolás problémája, hiszen ez egy általános probléma, mivel három emberből egy horkol. Ha férfi vagy, és életkort tekitve is már idősebb vagy és akár súlyfelesleged is van, akkor hajlamosabb vagy a horkolásra. De akár gyerekek, nők és férfiak minden korosztályban képesek a horkolásra. 

Ha ki akarod deríteni, hogy hogyan szüntetheted meg a horkolást, akkor az a legbiztosabb ha ellátogatsz az orovosodhoz és megpróbáljátok együtt megoldali a horkolási problémádat.

Miért horkolunk?

Ha meg szeretnéd tudni, hogy hogyan szüntesd meg a horkolást, akkor nem árt ha van egy kis alap tudásod róla. A horkolás tipikus oka a légutak elzáródása, amelyet például duzzadt mandulák, adenoidok vagy allergiák okoznak.


A hang azért keletkezik, mert a lágy szájpadlás és a felső légutak összecsukódnak. Amikor a torok izmai ellazulnak, a nyelv visszaesik, és rezeg a szájpadlás és a nyelvcsap mellett. Ez kevesebb helyet biztosít a levegő kiáramlásának  és ez horkoló hangot eredményez.

Az, hogy mennyit és milyen hangosan horkolsz, változik. Gyakran azonban mély alvásban horkolnak a legjobban az emberek, mert az izmok teljesen ellazulnak abban az időben. Ahogy öregszünk, az izmaink lazábbak lesznek, ezért elég gyakori, hogy az élet későbbi szakaszában kezdünk el horkolni.


A túlsúlyos emberek nagyobb valószínűséggel szorulnak a horkolás kezelésére, mert a nyak vastagabb lehet, a zsírszövetek miatt így kevesebb hely jut a levegő áramlására. A kimerültség is vezethet horkoláshoz, mert az izmok szokatlanul nyugodtak. A csökkentett légutak - például ha hideg van - az éjszakai horkolás másik oka lehet. A légutak jó indulatú daganata is lehet okozója.

Hogyan hat a horkolás az alvásodra?

Sok embernek fogalma sincs arról, hogy horkol, amíg partnere nem tájékoztatja arról, hogy itt az ideje, hogy megtalálják a horkolás ellenszerét. Az enyhe horkolás nem feltétlenül befolyásolja az alvás minőségét, de ha erősen horkol valaki, alvászavarokat okozhat. Ez azért van, mert néhány ember olyan hangosan horkol, hogy saját maguk is felébrednek a hangra.

Alvászavarokat abban az esetben is okoz, ha a hangra a partner felébred és a könyökével jelzi a horkolónak, hogy nagyon hangosan horkol, ezáltal minkét személy felébred a horkolásra. 

A horkolás ugyan nem veszélyes, de súlyos esetekben az alvási apnoé jele lehet. Ez káros az egészségre, mert a légzés 10-60 másodpercig megszakad, mielőtt egy nagy horkolás bekövetkezne.

Hogyan állítsuk meg a horkolást

Nagyon sok tipp van a csökkentésére vagy a horkolás forrásának kiderítésére:

  • Kerüld el a háton alvást, mivel ez a pozíció nagyobb valószínűséggel blokkolja a légutakat.
  • Füldugó néhány esetben segít, de általában csak a gyengébb horkolásnál. 
  • Orrtapasz vagy horkolás elleni spray segíthet a horkolásban vagy a hang csendesítésében. 
  • Az ergonomikus párna növelheti a levegő áthaladását a torokban, ezáltal segít a horkolás enyhítésében..
  • Kerüld el az alkoholt és az antihisztaminokat az elalvás előtti néhány órával, mivel súlyosbíthatják a horkolást, mert lezsibbadnak az izmok.
  • A fogyás megállíthatja a horkolást, mert több helyet hagy a levegő átáramlásának a torokban. Néhány kilogramm elég lehet ahhoz, hogy hatásos legyen.
  • Ha állkapocs vagy kiálló fogak okozzák a horkolást, a fogvédő segíthet a horkolás enyhítésében. Tudj meg többet a lehetőségekről egy helyi drogériában vagy a fogorvosodtól.
  • A műtét is lehet egy lehetőség a horkolás megállítására, de ez csak abszolút utolsó lehetőségként ajánlott, mert a műtétnek más komplikációi is lehetnek. 

Ha a fenti horkolási gyógymódok egyike sem segít, az egyik megoldás az lehet, ha a horkoló később fekszik le, így a másik személynek sikerül elaludnia, mielőtt a "zene" elindul. A legrosszabb esetben előfordulhat, hogy külön kell aludnia a horkolónak, hogy garantálja a a jó éjszakai alvást a párja és saját maga számára.

Ma már remek szakemberek tudnak segíteni megtalálni a horkolás okait. Erre kifejlesztett alvásfigyelő rendszerekkel megállapítható milyen életmódbeli változtatások vagy alvássegítő eszközök lehetnek segítségünkre.

Források:
http://sleepfoundation.org/sleep-disorders-problems/other-sleep-disorders/snoring
http://www.sleepeducation.com/essentials-in-sleep/snoring/overview-and-facts

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?