Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Minőségi pehely

Útmutató a paplantöltetekhez

A paplan töltőereje valójában a szigetelőerő mértékegysége - minél nagyobb a töltőerő, annál melegebb a paplan.

A különböző fajta tollaknak különböző a szigetelőereje. A pehelyréce a legjobb szigetelőerejű, utána következik a libatoll és a pézsmaréce pehely. A kacsatoll a leggyengébb hőszigetelő a pehelytípusok közül.

Milyen töltőerőt válassz?

Vásárláskor fontos tisztában lenni vele, milyen meleg lesz a paplan, főleg a hidegebb hónapokban - ezért fontos odafigyelni a paplan töltőerejére. 

Sokan hiszik azt (helytelenül), hogy egy vastag és nehéz paplan meleg is. Ez nem feltétlenül van így: minden a töltőanyagtól függ. A kacsatoll nehezebb, de gyengébb hőszigetelő a pézsmaréce pehelynél és a libatollnál. Ez azt jelenti, hogy több tollra van szükség egy paplanban, hogy ugyanolyan meleg legyen, mint a pézsmaréce pehely vagy libatoll paplan, tehát a kacsatoll paplan nehezebb lesz.

 

Különböző fajta paplanok közül választhatsz:

Nyári paplan: nyáron meleg van, így nincs szükséged olyan erős hőszigetelő képességű vagy súlyos paplanra, mint a téli hónapokban. Válassz egy kisebb súlyú és töltőerejű paplant és aludj nyugodtan a hőségben is.

Téli paplan: Amikor a hideg idő megérkezik, jól jön egy meleg paplan. Válassz például egy libatoll paplant, amelynek a töltőereje 725. Ez a paplan egész télen melegen tart.

A négy évszakos paplan ideális, ha egész évben egy paplant szeretnél használni. Ha a szobádban az év során nem változik a hőmérséklet, ez egy jó választás lehet.

Izzadsz vagy fázol éjjel?

Sokat izzadsz, vagy inkább az a típus vagy, akinek folyton fáznak a lábujjai éjszaka? A megfelelő töltőerejű paplan segíthet.

Ha nagyon meleged van éjjelente, valószínűleg túl nagy a paplanod töltőereje, ha pedig fázol, a megfelelő töltőerő és súly hiánya a ludas. Ha fázós vagy, egy magas töltőerejű paplant érdemes választani, ami melegen tart.

Ha valakivel együtt alszol, érdemes egy gyengébb töltőerejű paplant használni, mivel a társad testhőmérséklete állandóan melegít.

A hálószobád hőmérséklete is fontos tényező, amikor paplant választasz. Az optimális hőmérséklet a legtöbb ember számára valahol 18-22 fok között van.

Tudjon meg többet

Paplan útmutató

Paplan útmutató

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Küldd nyári vakációra a téli paplanodat

Küldd nyári vakációra a téli paplanodat