Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Kényelmes fehér matrac kontinentális ágy

Tippek matracok karbantartásához

Valószínűleg nem sok ember gondolkodik el azon, milyen régóta van meg a matraca, azon meg főleg nem, hogy esetleg túl régi lehet. Pedig, mint sok más dolog, ez sem tart örökké. De mégis hány éven keresztül használható egy matrac, és lehet-e valamit tenni az élettartam meghosszabbításáért?

Milyen gyakran érdemes matracot cserélni?  

A matrac élettartama több tényezőtől függ:

  • Minőség: A minőség az egyik legmeghatározóbb tényezője a matrac élettartamának – minél jobb a minőség, annál tovább tart.
  • Tömeg: A nyomás a matracon nagyban változhat. Egy nehezebb ember nagyobb tömeggel nyomja a matracot, mint egy könnyebb, ezért esetében a matracot is hamarabb kell cserélni.
  • Izzadtság: Akár ½-1½ litert is izzadhatunk egy este alatt, ami nem tesz jót a matrac bélésének.
  • Karbantartás: Ha megfelelően karbantartja a matracát, évekig jó állapotban fog maradni. Alább elolvashatja, hogyan tudja leghatékonyabban karbantartani matracát.

Az egy jó jel ha a matracunkon kényelmesen alszunk és kipihenten ébredünk. Ha a matrac túlságosan régi és elnyűtt, az nincs jó hatással az egészségre és a kényelemre. Mindamellett, hogy rosszul fog aludni, káros a hátának és a derekának, így érdemes új matrac után néznie. Azt javasoljuk, hogy 10-12 évente cseréljen matracon higiéniai és fiziológiai okokból kifolyólag.

Karbantartás

Matracunk élettartama megfelelő gondoskodással növelhető. Több javaslatunk is van, hogyan lásson neki a matrac karbantartásának. Kövesse ezt a néhány egyszerű tippet, hogy a legtöbbet hozhassa ki matracából.

Használjon matracvédőt

Alvás közben, a matracvédő felszívja az izzadtságot és ezzel megóvja a matracot. A fekvőbetétvédő vagy matracvédő könnyen mosható, legalább évente hatszor érdemes kitisztítani, vagy akár többször is, ha poratka allergiája van. 2-3 évente ajánlott cserélni.

Használjon fekvőbetétet

A fekvőbetét megóvja a matracot a szennyeződésektől, elhasználódástól és a kényelmet is javítja. Ügyeljünk rá, hogy a fekvőbetét hamarabb elhasználódik, mint a matrac, szóval gyakrabban kell cserélni. Az élettartam a napi használattól, terheléstől függ.

Fordítsa meg matracátA rugós – és habszivacs matracokat, valamint a fekvőbetétet érdemes évente 3-4 alkalommal megfordítani. Ezzel gátoljuk, hogy a matrac túlságosan eldeformálódjon.

Rendszeresen porszívózza ki a matracait 

A higiénia miatt, valamint azért mert a por és kosz elzárhatja a steppelés felépítését.

Legyen levegő a matrac alatt

Így a matrac szellőzik alulról és a nedvesség távozni tud belőle. A rugós matracokat rácsos alapon, az ágykeretben érdemes tartani, ezzel biztosítva, hogy a nedvesség távozni tudjon belőle.

Kerülje az ágytakaró használatát

Ne azzal kezdje a reggelt, hogy beágyaz! Fontos, hogy az éjszaka során az izzadtság és pára által keletkezett nedvesség távozni tudjon a matracból, és a matrac kiszellőzzön.

Ha van rá mód, szellőztessük ki a matracunkat

Nem kell havi rendszerességgel szellőztetni a matracokat, fekvőbetéteket, de alkalmanként érdemes. A poratka nedves környezetben szaporodik, tehát egy nyirkos matrac vagy fekvőbetét megfelelő célpont. Ebből kifolyólag fontos, hogy matracunk és fekvőbetétünk megfelelően szellőzzön.

Tudjon meg többet

Hogyan gondoskodj a paplanodról

Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!

Tippek paplanok és párnák karbantartásához

Minőség és szavatosság