Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Kényelmes fehér matrac kontinentális ágy

Tippek matracok karbantartásához

Valószínűleg nem sok ember gondolkodik el azon, milyen régóta van meg a matraca, azon meg főleg nem, hogy esetleg túl régi lehet. Pedig, mint sok más dolog, ez sem tart örökké. De mégis hány éven keresztül használható egy matrac, és lehet-e valamit tenni az élettartam meghosszabbításáért?

Milyen gyakran érdemes matracot cserélni?  

A matrac élettartama több tényezőtől függ:

  • Minőség: A minőség az egyik legmeghatározóbb tényezője a matrac élettartamának – minél jobb a minőség, annál tovább tart.
  • Tömeg: A nyomás a matracon nagyban változhat. Egy nehezebb ember nagyobb tömeggel nyomja a matracot, mint egy könnyebb, ezért esetében a matracot is hamarabb kell cserélni.
  • Izzadtság: Akár ½-1½ litert is izzadhatunk egy este alatt, ami nem tesz jót a matrac bélésének.
  • Karbantartás: Ha megfelelően karbantartja a matracát, évekig jó állapotban fog maradni. Alább elolvashatja, hogyan tudja leghatékonyabban karbantartani matracát.

Az egy jó jel ha a matracunkon kényelmesen alszunk és kipihenten ébredünk. Ha a matrac túlságosan régi és elnyűtt, az nincs jó hatással az egészségre és a kényelemre. Mindamellett, hogy rosszul fog aludni, káros a hátának és a derekának, így érdemes új matrac után néznie. Azt javasoljuk, hogy 10-12 évente cseréljen matracon higiéniai és fiziológiai okokból kifolyólag.

Karbantartás

Matracunk élettartama megfelelő gondoskodással növelhető. Több javaslatunk is van, hogyan lásson neki a matrac karbantartásának. Kövesse ezt a néhány egyszerű tippet, hogy a legtöbbet hozhassa ki matracából.

Használjon matracvédőt

Alvás közben, a matracvédő felszívja az izzadtságot és ezzel megóvja a matracot. A fekvőbetétvédő vagy matracvédő könnyen mosható, legalább évente hatszor érdemes kitisztítani, vagy akár többször is, ha poratka allergiája van. 2-3 évente ajánlott cserélni.

Használjon fekvőbetétet

A fekvőbetét megóvja a matracot a szennyeződésektől, elhasználódástól és a kényelmet is javítja. Ügyeljünk rá, hogy a fekvőbetét hamarabb elhasználódik, mint a matrac, szóval gyakrabban kell cserélni. Az élettartam a napi használattól, terheléstől függ.

Fordítsa meg matracátA rugós – és habszivacs matracokat, valamint a fekvőbetétet érdemes évente 3-4 alkalommal megfordítani. Ezzel gátoljuk, hogy a matrac túlságosan eldeformálódjon.

Rendszeresen porszívózza ki a matracait 

A higiénia miatt, valamint azért mert a por és kosz elzárhatja a steppelés felépítését.

Legyen levegő a matrac alatt

Így a matrac szellőzik alulról és a nedvesség távozni tud belőle. A rugós matracokat rácsos alapon, az ágykeretben érdemes tartani, ezzel biztosítva, hogy a nedvesség távozni tudjon belőle.

Kerülje az ágytakaró használatát

Ne azzal kezdje a reggelt, hogy beágyaz! Fontos, hogy az éjszaka során az izzadtság és pára által keletkezett nedvesség távozni tudjon a matracból, és a matrac kiszellőzzön.

Ha van rá mód, szellőztessük ki a matracunkat

Nem kell havi rendszerességgel szellőztetni a matracokat, fekvőbetéteket, de alkalmanként érdemes. A poratka nedves környezetben szaporodik, tehát egy nyirkos matrac vagy fekvőbetét megfelelő célpont. Ebből kifolyólag fontos, hogy matracunk és fekvőbetétünk megfelelően szellőzzön.

Tudjon meg többet

Ágy útmutató

Ágy útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot