Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Miért fontos az alvás?

A tinédzserek és a megfelelő alvás néha két teljesen különböző dolog

Nagyon sok kamasz nem alszik annyit amennyit kellene. Ha az alvásidő kevesebb mint 8-10 óra, az komoly problémákat okozhat a növésben lévő szervezetben.

Mik állnak az alvási problémák hátterében?

Gondot jelenthet az, hogy a gyerekkori kötelező lefekvés ideje eltűnt. Így nehezen ismerik fel a kamaszok az alvás fontosságát, és annak hiányának negatívumait. Ha szülő vagy, itt van néhány tipp azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudod biztosítani a gyermeked megfelelő kipihentségi szintjét: fix lefekvési időpont és az összes digitális kísértés kikapcsolása és elpakolása éjszakára (akár egy másik szobába).
 

Könnyebb mondani mint csinálni

A szabályozás azért ebben a korban már nem annyira egyszerű: a kicsi gyermek hirtelen kezd felnőni, és azt hiszi, mindenkinél jobban tud mindent. Sok tinédzsernek az okostelefonok és az internetes világ szereplői már-már egy rituálét jelentenek a lefekvésnél és a felkelésnél. Ezért oda kell figyelni arra, hogy mindig következetes legyél és keresd a kompromisszumokat. 

Okostelefonok, számítógépek és tabletek lefekvés előtt?

A mai modern világban a gyerekek szinte rá vannak szokva a fent említett eszközökre, így nehéz lehet nekik betartani - még ha tényleg be is akarják tartani - azt, hogy a lefekvés előtti utolsó órában ne használják ezeket. Egy drasztikus lépés lehet, ha egyszerűen kikapcsolod az internetet arra az órára. Ennek hatására a kék fény nem fogja zavarni az alvásban.

Nem veszik elég komolyan az alvást

Ha a tinédzserek túl keveset alszanak, nagyobb hajlamuk van az immunrendszeri megbetegedésekre, a depresszióra és az elhízásra. Ennek oka, hogy a pihentető éjszakai alvás hiánya kevesebb energiát eredményez, ami pedig az üres kalóriák iránti nagyobb vágyhoz vezet. Az üres kalóriák viszont gyengített immunrendszert és csökkentett fókuszáló képességet eredményezhetnek. 

A délutáni alvás segíthet, de nem a legjobb megoldás

Sok szülő tapasztalhatta már, hogy amikor a gyereke hazajön fáradtan az iskolából, ledobja magát gyorsan az ágyba és szundizik egy kicsit. A probléma viszont a délutáni alvással az, hogy ha túl sokáig alszik esetleg túl későn szenderül el, az elalvás is sokkal nehezebb lesz és ez negatívan hathat az éjszakai alvására is.  

A hétvége a pihenésről szól, mégsem szabad átesni a ló túloldalára

A gyereked a heti alváshiányt megpróbálhatja kompenzálni a hétvégi hosszú alvásidőkkel, viszont ez sem feltétlen egészséges. A hétköznapoknál így még nehezebb hozzászokni a normális, pihentető alváshoz és a hétköznapi alvási ritmushoz. 

 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?