Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Stressz és alvás

Stressz és alvás

A stressz és az alvásproblémák elválaszthatatlanok

A stressz és az alvásproblémák kéz a kézben járnak, ezért gyakori oka az alvásproblémáknak a stressz, és ha nehezen tudsz éjszakánként elaludni, valószínű, hogy a tested ily módon jelzi, mekkora mentális nyomás alatt van. Viszont az alvás hiánya stresszhez vezethet, mert az agy nem tud pihenni és regenerálódni és így kialakul egy ördögi kör.

A rossz/nyugtalan alvás és a stressz egy olyan frusztráló probléma, ami egyre több embert érint, emiatt nagy érdeklődés övezi a témát, milyen módon lehetne ezt megoldani. Ezért gyűjtöttünk össze neked néhány tippet, melyekkel sakkban tarthatod a stresszt és végre alhatsz.  

Tippek a jobb alváshoz, ha stresszes vagy:

  • Tedd az alvást egy pozitív élménnyé, azáltal, hogy kellemes környezetet varázsolsz a hálószobádba. Sok ember stressz okozta alvásproblémával félhet a hálószobájától, mert felidézi a rossz emlékeket a sok átvirrasztott éjszakáról. Amikor nem tudsz elaludni, inkább kelj fel, így a szobát nem fogod a negatív dolgokhoz társítani.
  • A légzésgyakorlatok a jógából, a meditációból és a tudatosságból segíthetnek a stressz csökkentésében és az alvásproblémákban, mert segítenek ellazulni. A mély lélegzetek tulajdonképpen a testünk természetes stressz levezetése.
  • Űzd ki a fejedből minden olyan gondolatot és gondot, ami stresszhez vezethet. Írd le őket egy darab papírra és utána dobd el/ki azt a papírt, ennek segítségével a cikázó gondolataid eltűnnek és könnyebben fogsz megnyugodni, ellazulni.
  • Beszélj a gondjaidról valakivel. Ha megosztod aggályaidat és kipanaszkodod magad, azzal sokkal felszabadultabbá válhatsz és így könnyebben megy majd az alvás is.
  • Paradox módon minél jobban erőlködsz, hogy elaludj, annál kevésbé fog sikerülni, szóval próbálj meg nem idegeskedni még jobban a sikertelenség miatt.
  • Fontold meg, hogy változtatsz az edzésterveden és az étrendeden, annak érdekében, hogy egészségesebb legyél, jól tudj aludni és stressz mentes lehess.
  • A levendula illat megnyugtató hatású és segít elaludni, ezért jó ötlet lehet levendulás illatosító pálcát elhelyezni a hálószobában.
  • Keresd fel háziorvosod vagy egy alvásspecialistát, ha a probléma hosszabb ideig is fennáll!

Hogyan hat a stressz az alvásra

Amikor a stressz megakadályozza, hogy aludjunk, egy teljesen természetes mechanizmus zajlik le: régen kockázatos volt egy idegen, veszélyes helyen elaludni. Amikor stresszelünk, az agyunk úgy veszi, hogy valamilyen veszély leselkedik ránk, ezért esik nehezünkre megnyugodni és elálmosodni.

Az ok, amiért a stressz és az alvásprobléma ennyire összekötődik egymással, hogy az agyunk ilyenkor még este is dolgozik, zakatol és így gyakorlatilag lehetetlen lehunyni a szemed. Ha sikerül is elaludni, nagy esély van rá, hogy a legkisebb zajra vagy fényre is felébredsz.

Az alvászavar és a stressz

Ha sikerül is megszabadulnod a stressztől, az alvászavarok megmaradhatnak. Ha azonban csak időszakosan nem alszol jól, attól még nem biztos, hogy a stressz a kiváltó ok. Akkor van gond ha az alváshiány állandósul. Ekkor már jobb ha szakember segítségét kéred.

Forrás:

https://sleepfoundation.org/ask-the-expert/stress-and-insomnia

http://www.huffingtonpost.com/2014/09/17/stress-and-sleep_n_5824506.html

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?