Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Rosszul alszol a párod miatt?

Rosszul alszol a párod mellett?

A legtöbb állandó párkapcsolatban élő ember a párjával együtt alszik. Biztosan veled is előfordult már, hogy nyugtalanul aludtál a párod mellett. De az együttalvás előnyeiért – intimitás, fokozott ellenállás a stressz és szorongás ellen stb. – érdemes megtalálnotok a kényelmes együttalvás kulcsát.

Hogyan tudtok jól aludni együtt

Az együttalvás akkor okozhat problémát, ha mindkettőtöknek különböző igényei és szokásai vannak. Ezért jó ötlet megegyezni az alábbiakról: 

-          A szoba hőmérséklete

-          A matrac keménysége

-          Fény a szobában

A legjobb ha sikerül kompromisszumokat kötni. Ha azonban nem tudtok megegyezni a szobahőmérsékleten, választhattok különböző hőmérsékletű paplanokat megoldásként. Ha a matrac keménysége okoz valamelyikőtöknek problémát, aludhattok két külön matracon, melyeket egy közös fekvőbetéttel terítetek le. Így olyan mintha egy ágyban aludnátok, de mindkettőtök matracra vonatkozó igényei ki lesznek elégítve.


Ha a fény, vagy annak hiánya okoz problémát a közös alvásban, szerezzetek be két saját éjjeli lámpát. Egy rolós sötétítőfüggöny vásárlása is jól jöhet, ha a párodat zavarják az utcai fények, vagy a reggeli napsugarak. Akár nem teljesen leengedve is használhatjátok, így egy kevés fény bevilágíthat, ha valamelyikőtök nem tud teljesen sötétben aludni.

Tartsátok szem előtt a másik alvásigényeit és szokásait

Talán a párod eltérő rutinja okozza az álmatlanságod. Lehet, ő észre sem veszi, hogy ezek mennyire zavaróak számodra. Ezért fontos beszélgetni a szokásaitokról:

-          tévénézés alvás előtt

-          a lefekvés ideje

-          szundi mód 

Változó, hogy valaki szeret-e tévézni alvás előtt vagy sem. Nincs rá garancia, hogy a párodnak ugyanolyan beállítottsága van, mint neked, ezért meg kell egyeznetek, hogy legyen-e egyáltalán tévé a szobában. Ha valaki nem képes tévére elaludni, nagyon nyugtalanul töltheti az egész estét.

Az is zavaró lehet, ha különböző időpontokban keltek és feküdtök le aludni. Próbáljatok meg hasonló időpontban ágyba bújni. Ha ez nem megvalósítható, beszéljétek meg, hogy aki később jön, legyen nagyon tapintatos.  Ez fordítva is igaz, tehát aki korábban kel, ne nyomja le újra és újra a szundi gombot, mivel ez zavaró a másik számára.


Egyéb okai a nyugtalan alvásnak

Nehéz meggyőzni alvótársunkat, hogy szeretettel visszük be azt a finom ütést vagy rúgást, amivel kedvesen tudtára adjuk, hogy elfoglalta a mi térfelünket, csikorgatja a fogait vagy horkol. Szerencsére van pár hasznos tipp a fogcsikorgatás és a horkolás ellen. De sajnos az alvási pozíció egy ösztönös választás, amit nehéz megváltoztatni.

A kényelmetlen alvás oka az is lehet, hogy partnered állandóan forgolódik és hánykolódik. Ennek talán az az oka, hogy a párod alva jár vagy beszél álmában.

Vannak akik szerint a külön hálószoba a tökéletes megoldás. Így mindenki nyugodtan alszik, nincs hangos horkolás vagy "ellopott" takaró. Míg vannak akik ezt a másiktól való elhidegülésnek tartják.
Te mit gondolsz, esetleg vannak jó tippjeid? Oszd meg velünk a komment mezőben. 
 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?