Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Hátfájás és az alvás kapcsolata

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Sok emberrel elő szokott fordulni, hogy a lefekvésnél minden rendben van viszont a reggeli ébredés kínok között zajlik a hátfájás miatt. Ez annak köszönhető, hogy gyakran elfelejtik, mennyire fontos a matrac körültekintő kiválasztása. Maga a kiválasztási folyamat időigényes lehet, viszont hidd el, megéri!   

Szánj időt minél több matrac kipróbálására 

Nyugodtan tölts több időt egy matracon, hiszen 5 perc nem elég arra, hogy valóban átérezd a matrac adta előnyöket. Próbáld ki a kedvenc alvó vagy olvasó pozíciódat, és gondold át, hogy valóban kényelmes-e. Így közelebb juthatsz a megfelelő matrac kiválasztásához.

Ha a pároddal kerestek matracot a francia ágyatokhoz, akkor azt mind a ketten próbáljátok ki! Választhattok egy nagy matrac vagy kettő kisebb között. Az utóbbi verziót akkor ajánljuk, ha szükségleteitek nem azonosak (neked keményebb matrac kéne a hátad miatt, viszont a párod a puhább verziót szereti). Az eltérő matracok segítenek kielégíteni mindkettőtök preferenciáit, tökéletes kényelmet biztosítva mindenkinek. 

Több nap is eltelhet addig, ameddig a hátad megszokja az új ágyat. Otthon, pár éjszakán keresztül teszteld az új matracod, és ha valamilyen kritériumodnak nem felel meg, nyugodtan használd ki a csere lehetőségét

Olvasd el az Ágy és Matrac Útmutatónkat, hogy összefüggőbb képet kapj a különböző fajta matracokról!  

A gerinc pozíciója mindig legyen egyenes

A gerinced megfelelő helyzete nagyban járul hozzá a derékfájás kiküszöböléséhez. Akkor választottad ki a jó matracot, ha a gerinced egyenesen helyezkedik el akkor is, amikor oldalt fekszel. Hozd el egy barátodat vagy családtagodat az üzletbe, és kérd meg, hogy ellenőrizze le a gerinced pozícióját oldaltfekvésnél, hiszen ha ez nem megfelelő, akkor egy másik matracot érdemes választanod.  

Ha kétséged támad, ne habozz segítséget kérni a személyzet valamelyik tagjától! 

A gerinc pozíciója mindig legyen egyenes

A megfelelő keménységű matracot válaszd 

Az izmok és az izületek túl nagy nyomásnak vannak kitéve, ha a nem megfelelő keménységű matracot választod ki. Ez a probléma a túl puha matrac esetében jelenhet meg, de egyaránt a túl kemény matrac sem lesz a hátadra jó hatással.

A gerinced megfelelő alátámasztása nagyon lényeges szempont, viszont ez tényleg csak saját tapasztalataid során tudod kikísérletezni. Ha reggelenként kevesebb hátfájást tapasztalsz, akkor jó úton jársz. 

Egy másik egyszerű tesztelése a matracnak - amit akár az üzletben is elvégezhetsz - az az egyszerű hátonfekvés. Kérd meg kísérőpartneredet, hogy csúsztassa be a kezét a hátad alsó részére, a derekad környékére. Ha ezt könnyen meg tudja tenni, akkor az ágy túl kemény. Viszont ez fordított esetben is igaz: ha túl nehezen sikerül begyúrnia a kezét a hátad alá, az ágy túl puha. Akkor megfelelő a keménysége a matracnak, ha körülbelül azonos szintű nyomás éri a kezet a matrac és a hát oldaláról is. 

Alapjáraton a testsúlyod és a tested formája határozza meg, hogy pontosan milyen szilárdságú matracra van szükséged. A leegyszerűsített szabály az, hogy minél nehezebb vagy, annál feszesebbnek kell lennie a matracnak is annak érdekében, hogy a megfelelő alátámasztást biztosítsa. 

Az ágy is elengedhetetlen tényező 

Az ágyad mérete is lehet egy kiváltó oka a derékfájásnak. Biztosan veled is előfordult már, hogy nagyon éber voltál egy kis méretű fekvőhelyen, mivel egész éjszaka csak forgolódtál és helyezkedtél. Az összefüggés egyszerű: minél nagyobb helyed van az alváshoz, annál mélyebben alszol, és kipihentebben kelsz. Hiszen ha elzsibbadt valamid vagy egyszerűen kényelmetlenné válik egy pozíció, sokkal egyszerűbb egy nagyobb ágyban kinyújtani magad. Ezen felül ha az ágyad túl kicsi, akkor az a mozgásodat is korlátozza éjszaka, ezek miatt pedig felébredsz. Ezek a tényezők az alvás minőségének romlásához vezethetnek, így a hátfájás lehetőségének növekedéséhez is.

Az ágynak minimum 90 cm szélesnek - 180 cm francia ágy esetében - és 20 cm-rel hosszabbnak kell lennie, mint a magasságod. Ha mással is osztozol az ágyon, akkor szükségszerű az ő paramétereit is figyelembe venni.  

Kontinentális ágy egy hangulatos hálószobában

 

Ki gondolná, hogy a matracnak is van szavatossági ideje?!

A derékfájás elkerülése érdekében fontos a matrac időszakos kicserélése. Előbb-utóbb minden anyag elhasználódik, így a matracokat is cserélni kell. Egy megfelelő minőségű matracot körülbelül 10 év után kell leváltanod, mivel a gerinc alátámasztása veszít a minőségéből az évek során. Nagyon fontos, hogy ne várj addig ezzel, amíg kezd kényelmetlenné válni a matrac, mert akkor már késő. 

Ha esetleg egy másik helyen sokkal jobban alszol mint otthon, akkor is gondolkozz el a matracod leváltásán. Figyeld meg, hogy a másik matrac milyen keménységű, és az alapján próbálj egy újabbat választani a saját otthonodba is. 

Tudjon meg többet

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Az alvópozíció és a személyiséged

Mire jó az alvás?

Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!