Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Hátfájás és az alvás kapcsolata

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Sok emberrel elő szokott fordulni, hogy lefekvésnél minden rendben van, viszont a reggeli ébredés kínok között zajlik a hátfájás miatt. Ez annak köszönhető, hogy gyakran elfelejtjük, mennyire fontos a matrac körültekintő kiválasztása. Maga a kiválasztási folyamat időigényes lehet, viszont hidd el, megéri!

Szánj időt minél több matrac kipróbálására 

A JYSK áruházakban lehetőséged van számos matracot kipróbálni. Nyugodtan tölts több időt egy matracon, hiszen 2 perc nem elég arra, hogy ténylegesen kitapasztald, hogy megfelelő alátámasztást nyújt-e. Próbáld ki a kedvenc alvó vagy olvasó pozíciódat, és gondold át, hogy valóban kényelmes-e. Így közelebb juthatsz a megfelelő matrac kiválasztásához.

Ha a pároddal kerestek matracot a francia ágyatokhoz, akkor azt mind a ketten próbáljátok ki! Választhattok egy nagy matrac vagy kettő kisebb között. Az utóbbi verziót akkor ajánljuk, ha szükségleteitek nem azonosak (neked keményebb matrac kéne a hátad miatt, viszont a párod a puhább verziót szereti). Az eltérő matracok segítenek kielégíteni mindkettőtök preferenciáit, tökéletes kényelmet biztosítva mindenkinek.

Több napba vagy akár hétbe is beletelhet, míg a derekad és a hátad megszokja az új matracot. A JYSK-nél GOLD kategóriás matrac vásárlásakor 100 napos kipróbálási lehetőséget is kapsz - amennyiben úgy érzed, hogy a megvásárolt GOLD matrac mégsem megfelelő, akkor a vásárlástól számított 100 napon belül kicserélheted egy másik matracra. Ennek pontos feltételeiről ide kattintva tudsz tájékozódni.

Olvasd el az Ágy és Matrac Útmutatónkat, hogy összefüggőbb képet kapj a különböző fajta matracokról!

A gerinc pozíciója mindig legyen egyenes

A gerinced megfelelő helyzete nagyban járul hozzá a derékfájás kiküszöböléséhez. Akkor választottad ki a jó matracot, ha a gerinced egyenesen helyezkedik el, akkor is, amikor oldalt fekszel. Hozd el egy barátodat vagy családtagodat az üzletbe, és kérd meg, hogy ellenőrizze le a gerinced pozícióját oldaltfekvésnél, hiszen ha ez nem megfelelő, akkor egy másik matracot érdemes választanod.

Ha kétséged támad, ne habozz segítséget kérni áruházi munkatársainktól!

A gerinc pozíciója mindig legyen egyenes

A megfelelő keménységű matracot válaszd 

Az izmok és az ízületek túl nagy nyomásnak vannak kitéve, ha nem a megfelelő keménységű matracot választod ki. Ez a probléma elsősorban túl puha matrac esetében merülhet fel, de a túl kemény matrac sem lesz a hátadra jó hatással, és kényelmetlen is lesz.

A gerinced megfelelő alátámasztása lényeges szempont, viszont ezt tényleg csak saját magad tudod kitapasztalni. Ha reggelenként kevesebb hátfájást tapasztalsz, akkor jó úton jársz.

Bemutatunk egy egyszerű tesztet, amit akár az áruházban is elvégezhetsz:

  • Feküdj hanyatt a matracon és helyezkedj el kényelmes pozícióba, nagyon enyhén kihúzott háttal.
  • Ezután a könyöködet behajlítva csúsztasd a tenyered a derekad alá, anélkül, hogy elemelkednél a matractól.
  • Ha nagyon könnyen be tudod csúsztatni a tenyered a derekad és a matrac közé, akkor az ágy túl kemény, és túlságosan eláll tőle a hátad és a derekad fekvés közben, mert nem tud a tested egy kicsit belesüppedni.
  • Ha csak nagyon nehézkesen sikerül begyúrni a tenyered a derekad alá, akkor a matrac túl puha, és túlságosan belesüppedsz.
  • Akkor megfelelő keménységű a matrac, ha körülbelül ugyanakkora nyomás éri a kezed a matrac és a hátad felől is.

Alapjáraton a testsúlyod és a tested formája határozza meg, hogy pontosan milyen sűrűségű és keménységű matracra van szükséged. A leegyszerűsített szabály az, hogy minél nehezebb vagy, annál keményebbnek kell lennie a matracnak annak érdekében, hogy a megfelelő alátámasztást biztosítsa.

Az ágy is fontos tényező 

Az ágyad mérete is lehet egy kiváltó oka a derékfájásnak. Talán veled is előfordult már, hogy rosszul aludtál egy túl keskeny fekvőhelyen, mivel egész éjszaka csak forgolódtál és helyezkedtél. Az összefüggés egyszerű: minél nagyobb helyed van az alváshoz, annál mélyebben alszol, és kipihentebben kelsz, hiszen ha elzsibbadt valamid vagy egyszerűen kényelmetlenné válik egy pozíció, sokkal egyszerűbb egy nagyobb ágyban kinyújtani magad vagy átfordulni a másik oldaladra. Ezen felül ha az ágyad túl kicsi, akkor az a mozgásodat is korlátozza éjszaka, ezek miatt pedig felébredhetsz. Ezek a tényezők az alvás minőségének romlásához és egyúttal a hátfájás lehetőségének növekedéséhez is vezethetnek.

Személyenként legalább 80-90 centiméter széles helyre van szükség, a hosszúságnál pedig azzal kell számolni, hogy a testmagasságnál legalább 20 centivel hosszabb legyen az ágy. Éppen ezért az átlagos egyszemélyes ágykeret és matrac 90x200 cm-es, a standard kétszemélyes pedig 160x200 cm-es, de lehetőség szerint inkább 180x200 cm-es. Szélesebb termetű és/vagy magasabb embereknél természetesen a szükséges hely mérete is nagyobb.

Kontinentális ágy egy hangulatos hálószobában

 

A matracnak is van szavatossági ideje

A derékfájás elkerülése érdekében fontos a matrac idejében történő cseréje. Előbb-utóbb sajnos minden anyag elhasználódik, a habszivacs és a rugók is elöregednek, így a matracokat is cserélni kell. Egy megfelelő minőségű matracot körülbelül 10 év után kell leváltanod, mivel az alátámasztó képessége fokozatosan romlik az évek során. Nagyon fontos, hogy ne várj addig ezzel, amíg kezd kényelmetlenné válni a matrac, mert akkor már késő. 

Ha esetleg egy másik helyen sokkal jobban alszol mint otthon, akkor is gondolkozz el a matracod leváltásán. Figyeld meg, hogy a másik matrac milyen keménységű, és az alapján próbálj egy újabbat választani a saját otthonodba is.

Tudjon meg többet

Ágy útmutató

Ágy útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!

Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!