Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Nyári paplannal jobban alszol

Nyári paplannal jobban alszol

Az, hogy egész évben ugyanazt a paplant használod-e, többnyire a beltéri klímától függ. Amennyiben a nyári és téli hónapok során is állandó hőmérsékletet tudsz biztosítani a hálószobában, akkor ugyanazzal a paplannal is kényelemben pihenhetsz az egyes évszakok során. Ám valljuk be, ez elég valószínűtlen – akárhányszor szellőztetünk vagy kinyitjuk a bejárati ajtót, a hőmérséklet be- vagy kiszökik a házból. Így ha otthonod klímája a kinti időjárással összhangban változik, érdemes nyárra és télre két különböző paplant választanod. A megfelelő paplan kiválasztása pedig az alvásod minőségét is javítja.

Válassz az évszaknak megfelelő paplant

Mindennapos, hogy a meleg nyári éjszakákon lerúgod magadról a takarót, a téli estéken pedig az orrodig is felhúzod a paplant, csak hogy ne vacogj? Akkor a jobb alvás érdekében érdemes két paplanra váltanod – egy vékonyabb, hűvösebb paplanra nyáron, míg egy melegebb, vastagabb darabra télen. A nyári paplanok ugyanis elszállítják a hőt és nedvességet a testedtől, így elősegítve a pihentető alvást. A meleg téli paplanok épp ellenkezőleg: úgy vannak kialakítva, hogy elszigeteljék a hőt, hogy minél tovább melegen maradhass a hideg hónapokban.

A JYSK választékában szigetelő erő szerint három csoportba osztjuk paplanjainkat: hideg, meleg és nagyon meleg. Ez nem a kinti időjárásra, hanem a paplan szigetelő képességére vonatkozik, így nyárra a hideg, télre pedig a meleg vagy nagyon meleg szigetelő erejű paplant érdemes választanod – természetesen ez saját igényeidtől, alvás közbeni testhőmérsékletedtől és a hálószobád klímájától is függ.

Vékony, könnyű paplanok a nyári éjszakákra

A legtöbben a nyári melegben is paplannal, pléddel vagy lepedővel alszanak. Gyakran csak az éjszaka közepén vagy reggel vesszük észre, hogy már rég lerúgtuk azt magunkról – addigra azonban lehetséges, hogy már beleizzadtunk az anyagba egy kicsit. Ha nyálra és télre külön paplant választasz, azzal nagyban megelőzheted paplanjaid korai elhasználódását; az izzadság nem tesz jót az anyagnak, így egy hűvösebb paplan használata a nyári hónapokban segít meghosszabbítani annak élettartamát.

A megfelelő nyári paplan kiválasztása

A nyári paplanod kiválasztása során érdemes figyelembe venni néhány szempontot. Például, hogy a paplanok különböző töltetek széles választékában érhetőek el; nyári paplanaink esetében pehely, len, poliészter és pamut töltetek közül válogathatsz. Mindegyik töltettípus könnyű és kényelmes nyári paplant biztosít, így annak kiválasztása a te ízléseden és igényeiden múlik.

Egyes nyári paplanjaink részben Cell Solution® CLIMA szál töltettel rendelkeznek, amely hőmérséklet-szabályozó hatású, és így száraz és kényelmes alváskörnyezetet biztosít. A Cell Solution® CLIMA szál lyocell szálakkal kevert növényi alapú paraffin olajból készül. A lyocell szálak feloldott, FSC®-tanúsított fa rostból készülnek, amelyek felszívják a nedvességet és segítenek azt elvezetni a testtől. A paraffin olajat repcemagból vonják ki, és segít szabályozni a hőmérsékletet azáltal, hogy tárolja és kiengedi a hőt.

A nyári paplanok karbantartása

Annak érdekében, hogy nyári paplanod élettartama a lehető leghosszabb legyen, időnként érdemes néhány egyszerű karbantartási lépést elvégezned.

  • Minden nap rázd fel a paplant. Ez segíti, hogy megmaradjon a pelyhek és tollak optimális sűrűsége és rugalmassága.

  • Szellőztess rendszeresen a hálószobában. Ez elősegíti a paplan miharabbi száradását és a nedvesség és verejték elpárolgását.

  • Mosd ki évi párszor a paplanodat, illetve szellőztesd azt minél gyakrabban. Ezt azonban ne közvetlen napfényben tedd, a napsugarak ugyanis tönkreteszik a pelyhek természetes lanolin rétegét, minek hatására a paplan veszíthet a rugalmasságából.

Kiegészítők a nyári paplanodhoz

A paplan kiválasztásakor a huzatról sem szabad megfeledkeznünk. Először is győződj meg róla, hogy az ágyneműhuzat 100%-ig pamutból vagy más lélegző, természetes anyagból készült. A poliészterkeverékből készült paplanok melegíthetnek, így azok választása a téli hónapokban praktikusabb lehet. Azonban a poliészterkategóriájába tartozó hűsítő hatású polietilén huzatok ideálisak a nyári hónapokra. A perkálból és szaténból készült darabok hűvösebbnek érződnek, mint például a flanel ágyneműhuzatok. A vászonból készültek szintén hűvös alvásélményt biztosítanak, mivel az anyag természetes, lélegző és nedvességszállító hatású. 

Érdemes lehet beruháznod egy matracvédőre, hogy a nyári hónapokon védd a matracodat az izzadságtól, és meghosszabbítsd annak élettartamát. A matracvédő jó nedvszívóképességgel rendelkezik, és ráadásul még a matrac kényelmét is növelheti.

Tudjon meg többet

Paplan útmutató

Paplan útmutató

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Küldd nyári vakációra a téli paplanodat

Küldd nyári vakációra a téli paplanodat