Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Hason fekve alvó ember

Mi történik a testedben alvás közben?

Talán te is tudod, milyen érzés, amikor a tested kimerült egy igazán fárasztó nap után. Fáj a hátad és a lábaid: az izmaid szinte könyörögnek egy jó hosszú alvásért. És, mintha csak varázslat történt volna az éjjel, másnap reggel frissen, tettre készen ébredsz. Mi történt az éjjel? Milyen fiziológiai funkciók és folyamatok működtek a testedben, amíg te aludtál? Ebben a blogbejegyzésben ezekre a kérdésekre szolgálunk válasszal.

Légzés, vérnyomás, szívverés

Elalvás előtt a test fiziológiai folyamatai fokozatosan lelassulnak. Percenként kevesebbszer veszel levegőt, és a szívverés is lelassul. Egy pihenő felnőtt szívverése általában percenknt 60-100 között van, de alvás közben a 40-50 szívverés számít normálisnak. A vérnyomás is alacsonyabb ekkor. A különböző alvásfázisok máshogyan hatnak a légzésre, a vérnyomásra és a szívverésre.
 

A hormonok alvás közben

Alvás közben lecsökken a véredben áramló adrenalin mennyisége, a növekedési hormonokból viszont ilyenkor több termelődik, mint ébren. A felnőttek persze már nem nőnek magasabbra, de a szövetnövekedés és -regenerálódás ilyenkor bennük is felgyorsul. A szakértők szerint a növekedési hormonok 75 százaléka alvás közben szabadul fel. Ekkor tudnak megújulni és épülni például az izomszövetek.


Azokból a hormonokból is több termelődik ilyenkor, amelyek az étvágyat korlátozzák - ezért a minél több alvás a diétázóknak is segíthet. Megnő az úgynevezett antidiuretikus hormon szintje is, amitől a vese kevesebb vizet választ ki, így a vizeletmennyiség lecsökken; ettől nem kell egy éjszaka többször is a mosdóba menned.
 

Az izmok alvás közben

Alvás közben megnő az izmok vérellátása is. Sőt, 40 százaléka annak a vérmennyiségnek, amely normális állapotban az agyat látja el, ilyenkor az izmokba áramlik és ott segít az energiafelhalmozásban és a regenerálódásban.

Az úgynevezett REM ciklus alatt egyetlen izmodat sem tudod mozdítani, csak a szemeidet mozgató izmokat és azokat, amelyek a légzésért felelősek. Így nem tudod a valóságban megtenni, amit álmodban teszel (ami kifejezetten hasznos, ha álmodban egy akciófilm főhőse vagy). Ez a paralízis nagyjából 20 percig tart.

Az izmaid álmodban összehúzódhatnak: ez egy igen gyakori, önkéntelen mozgás. Megeshet, hogy ugrasz egyetvés egy pillanatra felébredsz: ezeknek a mozgásoknak nincsen megmagyarázható oka.

Összegzésül: a tested pihen ugyan éjjel, de ugyanakkor alvás közben dolgozik is az egészségedért. Ha nehezen alszol el vagy nehézséget okoz végigaludni az éjszakát, fontos konzultálni egy szakértővel, aki segít megtalálni a probléma megoldását. Ha kell, fordulj orvoshoz.
 

Források
http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/what
https://www.sleepfoundation.org/sleep-news/25-random-facts-about-sleep

 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?