Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Egy férfi, aki párnával takarja be a fejét

Az elalvás nehézsége zajos környezetben

Hosszú napod volt, és végre lenne pár órácskád az alvásra? Sajnos előfordulhat, hogy a csap csöpögése vagy párod horkolása az, ami megakadályoz az áhított célban. Hiszen vannak olyan emberek, akiknek az elalvás csak teljes csendben és nyugalomban sikerül, míg akadnak olyanok is akik csak a hangzavarban tudnak nyugovóra térni.

Ez azzal magyarázható, hogy mindannyian máshogy reagálunk különböző hangokra. A vidéki kisvárosok lakói minden apró mozzanatra felébrednek, ha egyáltalán álomba tudnak szenderülni. Ezzel szemben a belvárosi lakók megszokhatták a dudáló autókat és süvítő villamosokat, így a zaj nem jelent számukra kihívást. Ami viszont lehet, hogy igen, az a túlzott csend, hiszen ha valakinek a megszokott környezete főleg csevegő emberekből és bekapcsolt televízióból áll, annak ez hiányozhat a nyugodt órákban.

Tehát nem csak a hangok jelenléte, hanem azoknak az erőssége is hozzájárulhat az álmatlansághoz. Íme 5 tipp azok számára, akik a fent említett problémák által magukra ismernek:

 

1. Tartsd a zajt távol a hálószobádtól

 

Az ablakot mindenképp zárd be, hiszen az utcán lévő járőkelők és közlekedési eszközök lehetnek az egyik legnagyobb zajforrás! Ha ez csak részben segített, vegyél vastagabb függönyöket, ezek is tompítják a kinti hangokat.

Ha a külső hangokon kívül a benti hangok is zavarnak, akkor ezeknek a minimalizálására szerezz be szönyegeket, így a lakótársak mozzanatai kevésbé fognak eljutni a füledig.

Győzödj meg arról is, hogy minden elektromos eszköz ki lett kapcsolva a hálószobádban, így elkerülheted a sípoló vagy zümmögő hangokat.

2. Hallgass megnyugtató vagy klasszikus zenét 

Ha az 1. pontban kifejtett tanácsok ellenére sem tudsz elaludni, használj füldugót. Lehet, hogy elsőre szokatlan lesz viszont nagyon könnyen hozzá lehet szokni. Ez egy elég megfizethető eszköz, viszont mindenképp győződj meg arról, hogy viszonylag hajlékonyak és megfelelően puhák legyenek, így tökéletesen tudnak majd illeszkedni a füled belső formájához.

Ha ez nem segít, akkor az ún. “fehér zaj” majd fog. Ez olyan hangok összessége, amelyek a monotonitásukkal, ritmus- és szövegmentességükkel segítenek az elalvásban és a mélyen alvásban. Vannak erre különböző applikációk, viszont akár te magad is letölthetsz ilyeneket interneten keresztül!

Előfordulhat, hogy a fehér zaj nem neked való. Viszont ne csüggedj, másfajta hangok – óceán vize, klasszikus zene, madárcsicsergés stb. – is segíthetnek az elalvásban. Ha esetleg nincs időd vagy energiát ezek után keresgélni, akkor válogass kedvedre az applikációk közül, amelyek a relaxáló hangok kombinációjával repítenek majd el az álmok szigetére. 

3. Ne hagyd, hogy a zaj zavaró legyen

 

Ismered a közmondást: minden a fejben dől el! Így ahelyett, hogy a zajra koncentrálnál, egyszerűen csak próbáld elfogadni a tényt, hogy zaj van körülötted, és ignoráld.  

 

 

4. Lazítsd el a tested 

Ehhez a mély lélegzetvétel elengedhetetlen. Próbálj főleg a lélegzeted ritmusára fókuszálni a 4-7-8 technikának a segítségével, vagy figyelj a mellkasod fel-alá mozgására. Ezek a gyakorlatok segítenek az ellazulásban. 
 

5. Felejtsd el az aggasztó gondolatokat 

Sokan küszködnek azzal a problémával, hogy a külső hangok hiányának ellenére az agyukban van a legnagyobb zaj. Ehhez azt ajánljuk, hogy egyszerűen próbáld megmagyarázni saját magadnak, hogy most alvásidő van és rá kell pihenned a következő napra. Gondolkozni a problémákon és az élet nagy dolgain ráér az ember holnap is!

 

Nem feltétlenül csak azoknak a hangoknak van negatív hatása, amelyek felébresztenek. Az agyad ugyanis sohasem alszik, így feldolgozza és továbbítja a zajokat, ami viszony nyugtalansághoz vezethet. Ez a mindennapos kimerültséghez járul hozzá, így ha hosszabb ideig problémád van az alvással, mindenképp keress fel egy szakembert! Nálatok mik szoktak lenni az álmatlanság legfőbb okai? 


 


Források
https://sleep.org/articles/sleep-in-noisy-environments/
https://www.ressleep.com.au/articles/having-trouble-sleeping-due-to-noise-tips

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?