Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Alvás különböző életszakaszokban

Alvásigény és alvási szokások a különböző életszakaszokban

A párod reggel hatkor kel frissen és energiával tele, míg neked még legalább két óra kell még, hogy egyáltalán kidugd az orrod a takaró alól. Esténként viszont te nem fekszel le aludni éjfél előtt, amikor ő már javában húzza a lóbőrt. Más szavakkal, ő nappali típus, te pedig éjjeli bagoly vagy. Az alvásigényetek valószínűleg többé-kevésbé ugyanaz - a legtöbb felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége naponta. De az alvási szokásaink életünk során sokat változnak.

Az alvás és az életkor

Ismered a szólást, "úgy alszik, mint egy csecsemő"? Bárki is találta ki, biztosan nem töltött el sok időt egy alvó csecsemő mellett. A kisbabák 4-9 alkalommal szunyókálnak naponta, és általában bömbölve ébrednek. Az újszülöttek nagyjából 17 órát alszanak egy nap alatt, de az alvásigényük lassan lecsökken, ahogyan megnőnek. A legnagyobb változás a kisgyermekek alvási szokásaiban valószínűleg akkor történik, amikor leszoknak a nappali szunyókálásokról (általában 3-5 éves kor között). Innentől fogva nagyjából 11 órát alszanak naponta, amíg kamaszodni nem kezdenek. A tizenéveseknek a felnőtteknél nincs sokkal több alvásra szüksége, de az alvásritmusuk más, így általában később alszanak el és ideális esetben később is kelnek.

Amikor párt találunk, előbb-utóbb eljön egy pont, amikor össze kell egyeztetni az alvási ritmusunkat - vannak, akik szeretik a biztonságérzetet, amit egy alvótárs nyújt. De ha megjelennek a gyerekek, hirtelen különösen értékessé válik az életedben az alvás. Egy kisbaba mellett nem könnyű eleget aludni. Könnyen lehet, hogy szemhunyást sem alszol egész éjjel.

Ahogyan a gyerekek megnőnek, többé nem kell az ő alvásritmusukhoz igazodnod: maguktól felkelnek és nincs többé szükségük esti mesére és altatódalokra. Végre visszatérhetsz a saját alvási szokásaidhoz. Annyi év után már nem biztos, hogy könnyű ez a visszatérés - mi a bejegyzés végére összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek.

A közhiedelemmel ellentétben idős korban az embernek nincs kevesebb alvásra szüksége. De, sok idős embernek nehezére esik elaludni, többször felébrednek éjszaka, és reggel is korábban kelnek fel - így valójában kevesebbet alszanak, mint amennyire szükségük lenne.

Sokféleképpen segíthetsz magadnak jobban aludni. Akármennyi idős vagy, ezek a tanácsok ezek jól jöhetnek.

Hogyan aludd végig az éjszakát? 

  • Ne egyél sokat elalvás előtt
  • Kerüld a kávét és más koffeintartalmú italokat már 4 órával lefekvés előtt
  • Kerüld a testedzést 3 órával lefekvés előtt
  • Kerüld a kék fényt és az elektronikus eszközöket legalább 1 órával lefekvés előtt
  • Mindig ugyanabban az időpontban kelj és feküdj le - hétvégén is
  • Alakíts ki egy kellemes, relaxáló lefekvési rutint 

Források: 

https://www.sleepfoundation.org/articles/teens-and-sleep
http://sleepeducation.org/news/2013/08/07/sleep-and-growing-older
https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-recommends-new-sleep-times

Szép álmokat!
 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?