Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Alkohol és alvás

Alkohol és alvás

 

Az alkohol és az alvás nem jó barátok

Mindenkivel előfordult már, hogy hiába forgolódott az ágyában, egyszerűen nem tudott elaludni. Előfordul, hogy ilyenkor a régi jól bevált módszerhez nyúlunk és töltünk egy pohár bort, vagy valamilyen más alkoholos italt. Állítólag ugyanis már egy pohár alkoholos ital is segít, hogy álomba szenderüljünk.

Ez a régi trükk sokaknak használ. Főleg azoknak, akiknél az alvási nehézségek csak átmeneti jellegűek. Valójában az alkohol nem tesz semmi jót alvásunk minőségéért, főleg ha túl sokat fogyasztottunk belőle.

Ne használj alkoholt altatónak

Az alkohol jótékony hatása rövidéletű. Igen, az alkohol segíthet az elalvásban, de később az alvási ciklusok egyikére sincs jó hatással. Épp ellenkezőleg. Egy-két ital még csodaszerként hathat ha nem tudunk elaludni, de nagyobb mennyiség már komolyabb alvászavarokat is okozhat. Így hosszú távon semmiképpen sem az alkohol a megfelelő altató. 

Az alkohol árt a mélyalvásnak

Alkalmanként egy-két ital még nem lesz negatív hatással az alvásunkra, de a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás hatásairól már mind hallottunk. Egy hosszúra sikerült, sörrel, borral vagy mindenféle színes rövid itallal tarkított este után teljesen kimerülten ébredünk.

A kimerültség okozója pedig éppen az, hogy az alkohol meggátolja az alvási ciklusok során kialakuló nagyon fontos mélyalvás nagy részét, anélkül pedig nem érezzük magunkat kipihentnek. A mélyalvási ciklus kimaradása hatással lehet memóriánkra, tanulási képességeinkre és arra, hogyan dolgozzuk fel érzelmeinket. Így a gyakori ittas alvás sok negatív hatással lehet szervezetünkre. Minél többet iszunk, annál kevesebb mélyalváshoz jutunk.

Rossz alvás és izomfájdalom

Ha alkohollal a vérünkben térünk nyugovóra, másnap reggel jó eséllyel ébredhetünk begörcsölt nyakkal vagy más izomfájdalommal. Ennek az a magyarázata, hogy az alkohol tompítja az agyat és úgy elbódítja a testünket, hogy elfelejtünk mozogni alvás közben. Normális esetben, éjszaka többször is átfordulunk, testhelyzetet váltunk, hogy testünk kipihenve és ellazulva ébredjen.

Egy másik kellemetlen mellékhatása lehet az ittas alvásnak, hogy a szájpadlás és a garat izmai annyira ellazulnak, hogy jelentősen megnő a horkolás esélye.

Megoldás: jó alvási szokások

Ha gyakran vannak problémáid az alvással, akkor a legjobb megoldás ha betartasz néhány alapszabályt elalvás előtt. Az alkoholfogyasztás nem tartozik ezek közé, de a nyugodt környezet és a kevés fény már annál inkább. Ha mégis italozni támad kedved, ne felejts el mértéket tartani. További 10 tipp a jó alváshoz.

 

Forrás:

 

  • ”Sleep, Sleepiness, and Alcohol Use”, By Timothy Roehrs, Ph.D., and Thomas Roth, Ph.D. http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-2/101-109.htm
  • “Alcohol disrupts body's sleep regulator” published in Medical News Today htttp://www.medicalnewstoday.com/articles/286827.php

 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?