Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Egy jól kipihent nő

5 tipp a könnyebb ébredéshez

Még egy korán kelőnek is émelygőek és zavarosak lehetnek azok a pillanatok, amikor cseng az ébresztőóra. Ismerős? Ezzel nem csak az a probléma, hogy negatív hatást gyakorolhat az egész napra, hanem ha gyakori a nehezen ébredés, akkor az általános közérzetet is ronthatja. Az alábbi módszerek segítségével könnyebbé válhat az ébredés!

 

1. Az alvási ciklusok és a rutin

 

Először is tudd meg, mennyi alvásra van szükséged. Figyeld meg, hogy körülbelül hány óra alvással érzed magad kipihentnek – ez minden embernél változhat, van akinek 7 de van akinek 9 óra kell.

Tervezd meg az alvásodat, így nem kell az alvás ciklusod közepén felébredned. Az alvási ciklusok 90 percig tartanak. Ebben az időszakban különböző fázisok folynak le, a könnyedebb alvástól az igazán mély alvásig. Ha valamelyik ciklus közepén kell felkelned, zavarodottá és fáradékonnyá fogsz válni. Az alvási szükségletektől függően 6 vagy 7,5 órát érdemes megcélozni, így akár 4 vagy 5 teljes alvási ciklus is befejezhető.

Egyszerűbb a lefekvési időpontokból napi rendszerességet kialakítani, ha tudod, mennyi alvásra van szüksége a szervezetednek. Próbáld meg minden éjjel nagyjából ugyanabban az időben lefeküdni, és minden reggel (még a hétvégén is) egy adott idősávban beállítani az ébresztőórát. A kiegyensúlyozottság kifizetődik!

Az igazán pihentető alvásért több mindent is tehetsz. Egy órával a lefekvés előtt kezd el felkészíteni tested: a központi lámpa helyett használj kisebb olvasólámpát, kapcsold ki vagy legalább némítsd le az elektromos eszközeidet, vegyél egy meleg fürdőt, kezdj el olvasni vagy csinálj egyéb olyan tevékenységeket, ahol lazítasz. Ez is befolyásolja a reggeli ébredésed.

 

2. Ébredj fel azonnal

 

A legjobb módja annak, hogy felébredj, ha ezt az ébresztőóra hallatán reflexszerűen csinálod. Ne úgy állj hozzá, mintha csatába mennél, hanem próbáld magad hozzászoktatni az automatikus keléshez. Tudjuk, nagy a kísértés a szundi gomb megnyomására... de légy kitartó! Ha még pár percig visszaalszol, a szervezeted még fáradtabbnak érezheti magát, mint az első felkelésnél.

Ha igazi küzdelemnek érzed azt, hogy megálld a szundi gomb megnyomását, erre is itt egy módszer: tedd az ébresztőórádat vagy telefonodat a szoba másik sarkába, így az ébresztés kinyomásához mindenképpen szükségszerű az ágyból való kikelés. Figyelmeztetünk: elsőre nehéznek tűnhet, de ne utáld meg a módszert az első nap után. Ahogy az idő halad tovább, hozzá tud majd a tested szokni. 

 

3. Mozogj egy kicsit a felfrissüléshez

Mint ahogy az azt előzőekben is említettük: a lehető leghamarabb kezdj el mozogni, és maradj is mozgásban (nem ér visszadőlni az ágyba!). Ez serkenti az agyat és a testet, elősegíti a nap energikusabb kezdetét. Tarthatsz egy rövid jóga gyakorlatot, vagy menj el futni, ha ez az ami kell ahhoz, hogy lendületesen kezd a napot.

A reggeli zuhany is nagyszerű módja az álmosság kikerüléséhez. Maga a víz pezsdítő, így nem számít, hogy hideg zuhanyt vagy forró gőzfürdőt preferálod jobban.

 

4. Engedd be a fényt

Ha reggelenként életképtelennek érzed magad, minél hamarabb húzd el a függönyöket, engedd, hogy a fény besüssön. Így ez azt jelzi az agyadnak, hogy a nap ténylegesen elkezdődött. Ha túl korán van még, vagy esetleg az ablak pozíciója miatt nincs túl sok fény, használd az ébresztőórádat! Léteznek a napfény szimulálására tervezett ébresztőórák, így ezek fokozatosan növelik a fényerőt egy előre beállított idő előtt.

 

5. Egy tökéletes reggel egy tökéletes naphoz 

 

Miért kell úgy kezdened a napodat, mintha máris futópadon ébrednél a számtalan teendő miatt?  Döntsd el, hogy a nap elején azt csinálod meg, amihez kedved van. Ez sokkal könnyebbé teszi majd a reggeli ébredéseket. Meditálj, igyál egy csésze kávét vagy ajándékozd meg magad egy bőséges reggelivel a kedvenc sorozatod társaságában.

Legyen szép napod! 


Források
https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html
https://www.rd.com/health/wellness/how-to-wake-up-in-morning/
https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html

 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?