Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Ágyban olvasó nő

5 jó érv arra, hogy miért olvassunk elalvás előtt

Ha az elméd tele van információkkal, amelyeket észben kell tartanod, tapasztalatokkal, amelyeket fel kell dolgoznod és döntésekkel, amelyeket meg kell hoznod majd, nehéz ellazulni és nyugodtan, békésen átaludni az éjszakát. Ismerős a probléma? A megoldás csak karnyújtásnyira van: egy könyv segíthet megnyugodni. Elmondjuk, miért:

1. Hagyd magad mögött az aggodalmat

Amikor elérkezik a lefekvés ideje, de még túlságosan lefoglalnak a problémáid, olvasgass egy jó könyvet és engedd el éjszakára az aggodalmakat. 

Egy érdekes történet elvonja a figyelmedet a saját problémáidról, és segít megnyugodni - ahogyan belemerülsz a történetbe, minden baj mögötted marad. Majd másnap megoldod őket, ha kell.

2. Aludj el gyorsan

A gyerekek imádják az esti meséket és sok szülő is élvezi a nyugodt, csendes időtöltést a gyerekeivel. Az esti mesemondás egy igazán meghitt, kedves szertartás a család számára, és segít a gyerekeknek lenyugodni elalvás előtt. (Így általában könnyebben alszanak el, mint mese nélkül. Miért ne vennéd fel újra ezt a szokást felnőttként?

Sokan elálmosodunk az olvasástól. Ez teljesen normális, ha eléggé kényelmes helyzetben olvasol. Egy szárazabb könyv vagy egy unalmasabb résztől talán még gyorsabban el tudsz aludni.

3. Engedj be egy kis békét az estédbe

Ebben a folyton rohanó világban a rengeteg elektronikus eszköz között néha valódi luxus lehet lekapcsolódni a külvilágról és csendes, nyugodt környezetben egyetlen dologra figyelni. Hagyd a telefont és a számítógépet a másik szobában, és dőlj le az ágyra egy jó könyvvel. Istenien hangzik, nem?

4. A könyv nem világít

Ez természetesen nyilvánvaló. A telefonok, tabletek és TV-képernyők mind kékes fényt bocsátanak ki, amely az agyadnak azt üzeni, hogy még nappal van - így mesterségesen tovább ébren tudnak tartani, mint ahogyan az valójában ideális. A könyvhöz azonban csak egy meleg fényű olvasólámpa kell.

5. Az olvasás nem csak az alvást teszi jobbá

Az olvasásnak rengeteg jó hatása van, ami nem függ össze közvetlenül az alvással.

Sokan érezzük úgy, hogy kevesebb ideig tudnak odafigyelni egyvalamire, mint néhány éve. Amikor az e-mailjeinket olvassuk vagy közösségi médiaoldalakat böngészgetünk (akár elalvás előtt is), nem koncentrálunk úgy, mint amikor egyetlen összefüggő történetet olvasunk. Ez egyszerűen megmagyarázza, hogy az olvasás miért erősíti az ember figyelmét.

Egy átlagos napon az ember általában leginkább önmagára koncentrál. Egy történeten keresztül a világot valaki más szemszögéből láthatod: örömet, szomorúságot, csalódást és minden más érzést megtapasztalhatsz a történet hőseivel együtt. Így az olvasás empatikusabbá is teszi az embert.

Az olvasással információt viszünk be - más szavakkal, okosabbak is leszünk. Nem szükséges komolyabb tudományos munkákat olvasni, a romantikus történetek, fantasy regények és életrajzok is növelik a szókincsedet és formában tartják az agyadat.

Klasszikusok elalvás előtti olvasgatásra

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Ez a klasszikus romantikus regény a 19. századi Angliában játszódik. A történet Elizabeth Bennet és négy lánytestvére boldogságkereséséről szól.

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

A milliomos Jay Gatsby a húszas évek Amerikájában él és a gyönyörű Daisy Buchananbe szerelmes.

Karen Blixen: Távol Afrikától

Ez az önéletrajzi regény a szerző Kenyában töltött éveiről szól.

Charles Dickens: David Copperfield

Az apátlan árva David Copperfielfd története, aki rengeteg akadállyal szembesül élete során, de sosem veszíti el a reményt.

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Az ifjú, igazságtalanul bebörtönzött Edmond Dantès összebarátkozik egy rabtársával és végül megváltoztatja a sorsát.

Források:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

https://www.penguin.co.uk/articles/2018/100-must-read-classic-books/

 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?