Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Alvó nő kényelmes ágyon fehér ágyneművel

Ágy útmutató

Az ágy és a matrac a jó alvás alapja, ezért fontos, hogy matraca pontosan azt az alátámasztást és kényelmet nyújtsa önnek, amire szüksége van. Ez az útmutató segít felismerni az igényeit, és áttekintést nyújt a JYSK széles matrac - és ágyválasztékára:

 • Kontinentális ágyak
 • Fekvőbetétek és matracvédők
 • Habszivacs matracok
 • Rugós matracok
 • A matrac keménysége
 • Tesztelje a matracot vásárlás előtt
   

Ágy és matrac típusok

Az ágy az alvásminőség egyik meghatározó tényezője és nem utolsó sorban fontos szerepet játszik az egészség és a jó közérzet megőrzésében is. Ha hátfájással ébred, az azt jelezheti, hogy matraca nem adja meg önnek a megfelelő alátámasztást. Nézze meg videó útmutatónkat a megfelelő matracválasztásról:

Kontinentális ágyak

A kontinentális ágy nem csupán egy elegáns bútordarab a hálószobában, hanem egy mindennapi luxustárgy, mely megadja önnek a szükséges alátámasztást és kényelmet, ahhoz, hogy felfrissülten és energiával telve ébredjen. Egy hozzá passzoló fejvéggel kiegészítve, a kontinentális ágyban kényelmesen tud olvasni, tévét nézni és pihenni.

A kontinentális ágy tipikusan egy fa keretből, egy matracból, és egy fekvőbetétből áll. Magában hordozza a rugós- és a habszivacs matrac összes előnyét egyszerű, exkluzív kivitelezésével.

Az alsó keret külön féle módon lehet kialakítva, de gyakran egy fa keretből és egy rugórendszerből áll, ami magas kényelmet biztosít. Háromféle rugó van:

 • Bonell: A Bonell rugók homokóra alakú rugók, melyek vastag drótból készültek. A Bonell matrac tartós, stabil és szilárd felületet biztosít megfizethető áron.
 • LFK: Az LFK rugók henger alakúak, kisebbek és vékonyabbak, mint a Bonell rugók. Egy LFK rugós matracnak több alátámasztási pontja van, mint a Bonell matracnak mivel több rugó található benne, így jobban illeszkedik a test körvonalához.
 • Táskarugók: A táskarugók kisebbek, mint az LFK rugók. Minden egyes rugó speciális zárt különálló tasakban van azért, hogy csökkentse az elhasználódást, valamint a zajokat és a mozgást a matracban. A box rugós matrac táskarugókkal tökéletesen igazodik a test körvonalaihoz számos alátámasztási pontjának köszönhetően, és így kitűnő kényelmet biztosít.

A középső réteg egy rugós matrac, ami rugórendszerből, szivacsrétegből és huzatanyagból áll.

Felül egy fekvőbetét – huzattal és hideghab maggal - tökéletesíti az ágy kényelmét és stílusát.

A kontinentális ágy előnyei

 • Kész ágy ágylábakkal, matraccal, fekvőbetéttel.
 • A rugós matrac és a fekvőbetét kényelme.
 • Korszerűsíti a szobát, főleg egy fejvég hozzáadásával.
 • Tartós élettartam, mivel a rugós matrac megfordítható.


Fekvőbetétek és matracvédők

A matracvédő a matrac és az ágynemű közti réteg. Megóvja a matracát és növeli az élettartamát. A matracvédő mosható réteg, mely könnyen eltávolítható és minimum 60 fokon tisztítható. A matracvédő ennek következtében tisztább, egészségesebb és kényelmesebb alvási körülményeket biztosít önnek.

A fekvőbetét az ágy legfelső rétege, mely egy huzatból és latex vagy hideghab magból áll. A fekvőbetét legfontosabb célja, hogy növelje alvásának kényelmét, ezért különböző modellek széles választékában érhető el.

Számos JYSK fekvőbetét purhab szivacsból, vagy nagy rugalmasságú habszivacsból áll. Mindkét szivacstípus jelentős alátámasztást és kényelmet biztosít. Mindemellett fejlettebb memory habszivacsos fekvőbetétekből is nagy választékot kínálunk. A memory habszivacs precízen alkalmazkodik a test körvonalaihoz, ennek következtében képes a vérkeringési problémák megelőzésére, valamint az izom és ízületi fájdalmak megelőzésére. Ezen felül kiemelkedő kényelmet fog tapasztalni, ha latex fekvőbetéten választ. A latexnek jó a lélegző képessége, ami azt jelenti, hogy el tudja vezetni a hőt a testről, ami ideális megoldás, ha hajlamos az izzadásra éjszaka.

A fekvőbetét közel van a testéhez miközben alszik, ezért a borításnak is alapvető szerepe van. Számtalan fekvőbetét közül lehet választani, szóval érdemes megvizsgálni a borítás anyagát és steppelését, hogy megbizonyosodjon róla kényelmes és puha-e önnek. Számos fekvőbetétnek lehúzható és 60 fokon mosható borítása van. Ezen a hőfokon a poratkák nem maradnak életben.

A fekvőbetét előnyei

 • Teljes kényelmet biztosít.
 • Kompenzálni tudja, ha a matraca túl kemény vagy túl puha.
 • Megóvja a matracot az elhasználódástól és a nedvességtől.
 • Növeli a matrac formájának tartósságát.

Habszivacs matracok

A habszivacs matrac egy egyszerű matrac típus, amit az ágykeretbe helyezve használunk. Szövetanyag huzatból és habszivacs magból áll. Ideális vendégágyakba, vagy alkalmazható akár állítható ágyakba, ágykeretbe. A matracok legmeghatározóbb eleme a habszivacs mag. 

A JYSK-nél számos különböző anyagból kínálunk habszivacs matracokat:

 • Latex: A latex jól lélegzik, ami azt jelenti, hogy elvezeti a testhőt, ami ideális, ha melege szokott lenni este.
 • Purhab szivacs: A purhab szivacs nagyon népszerű habszivacs típus, ami több féle keménységben és tömörségben kapható.
 • Nagy rugalmasságú habszivacs: A nagy rugalmasságú habszivacs is purhab szivacs, de nehezebb és rugalmasabb. Ezen felül nagyszerűen alátámasztja a testet és hosszú időtartamú termék.
 • Memory habszivacs: A memory habszivacs magas minőségű termék, ami felveszi a test természetes körvonalát és megelőzi a vérkeringési problémákat, izom és ízületi fájdalmakat.
 • A Comfort + habszivacs követi a test formáját. A rugalmas habszivacs extra kényelmet nyújt, mivel mélyebb süllyedést enged a matracba.

A habszivacs matracok gyakran több rétegből állnak, különböző habtípusokból, mint például egy szivacs mag kissé nehezebb purhabból és memory habszivacs rétegből, ami megfelelő kényelmet biztosít. Végül, számos matracon formázott fekvőbetét van. Ez elősegíti a levegőáramlást, amikor megfordul a matracon. Néhány matracnak van egy beépített természetes kókusz rétege is, amely a matrac megfelelő szellőzését biztosítja.

Számos habszivacs matracunk megfordítható. Ez lehetőséget ad a matrac kivitelezés különféle felhasználásra, miközben kétszintű szilárdságot nyújt ugyanazon a matracon.

Az utolsó dolog, amin el kell gondolkodni habszivacs vásárláskor, a huzat.

Számos huzat közül lehet választani – nézze meg, hogy ön szerint melyik puha és kényelmes. Sok habszivacs matracon levehető és kimosható a huzat. A 60 fokos mosás megöli a poratkákat, mely következtében tiszta környezetben aludhat.

A habszivacs matrac előnyei

 • A habszivacs nagyon kényelmes és jól alátámasztást ad.
 • Számos különböző minőségű habszivacs matrac van, a könnyed, vendégágyként használható matracoktól illetve összehajtható matracoktól kezdve a minőségi, minden napi használatra alkalmazott matracokig.

Rugós matracok

A rugós matrac rugórendszerből, szivacsrétegből és egy huzatból áll, melyek kombinálhatók, ezzel a választékok széles lehetőségét biztosítva az optimális funkció és kényelem eléréséhez. A matracnak nincs szilárd kerete és egy rácsos alapon kell feküdnie az ágykeretben. A rugós matracok állítható ágyaknál és kontinentális ágyaknál is használhatók.

Kétféle rugó alkothatja a matrac magját: 

 • Bonell: A Bonell rugók homokóra alakú rugók, melyek vastag drótból készültek. A Bonell matrac tartós, stabil és szilárd felületet biztosít megfizethető áron.
 • Táskarugók: A táskarugók kisebbek, mint az LFK rugók. Minden egyes rugó speciális zárt különálló tasakban van azért, hogy csökkentse az elhasználódást, valamint a zajokat és a mozgást a matracban. A box rugós matrac táskarugókkal tökéletesen igazodik a test körvonalaihoz számos alátámasztási pontjának köszönhetően, és így kitűnő kényelmet biztosít.

A rugórendszer védőrétegbe van csomagolva, ami különböző anyagokból készülhet:

 • Formázott purhab: A formázott purhab sok modellnél alkalmazott, mivel az anyag elvezeti a nedvességet a bőrről, ha alvás közben megizzad.
 • Kókusz: A kókusz természetes anyag, amit matracokban is használnak, jó szellőzést és alátámasztást biztosít.
 • Memory habszivacs: A memory habszivacs rugalmas anyag, ami tökéletesen igazodik a test körvonalához. Páratlan alátámasztást ad, és megelőzheti a vérkeringés problémákat, izom és ízületi fájdalmakat.
 • A Comfort + habszivacs követi a test formáját. A rugalmas habszivacs extra kényelmet nyújt, mivel mélyebb süllyedést enged a matracba.
 • Latex: A latexet néhány fejlettebb matracmegoldásnál alkalmazzuk. Jól lélegzik, alátámasztást és rugalmasságot nyújt. Jó választás, ha hajlamos izzadni este.

Számos rugós matracunk megfordítható. A JYSK gyakran készít a két oldalán különböző keménységű matracokat, ezzel megadva a lehetőséget önnek, hogy kedve szerint használhassa azt a kivitelezést, amelyiket jobbnak találja. Ez nagy előnyt jelent, ha valaki olyannal osztja meg az ágyát, akivel a súlykülönbség jelentős, és emiatt ön más szilárdságot részesít előnyben.

A rugós matracok több féle huzattal is kaphatók – és mivel az anyagnak hatása van a kényelemre és a funkcióra is, nagyon fontos a jó huzat megválasztása. Olyan huzatot is választhat, ami leszedhető és mosható. A 60 fokos mosás megöli a poratkákat, így tiszta ágyban aludhat.

A rugós matrac előnyei

 • Az élettartam nagyon hosszú, mert a matrac megfordítható.
 • A legtöbb matrac állítható ágyon és kontinentális ágyon is használható.
   

A matrac keménysége

Nincs két egyforma ember, és ezért különböző igényeink vannak. Az egyik alapvető hibát akkor követi el sok pár, amikor új ágy vételekor egyforma matracot vesznek. Ön egy 190 cm, 100 kg erős, magas férfi? Ebben az esetben más keménységű matracot kéne választania, mint egy 165 cm magas, 64 kg-os nőnek.
Ráadásul egyeseknek egészséges a háta, másoknak érzékenyebb. Ha hátsérülésektől szenved, különösen ügyeljen a matracválasztásra.

A gerinc pozíciója

Habár nincs rá szabály mikor kell lecserélni az ágyunkat, van néhány dolog, amit érdemes észben tartani az ágy beszerzése során. A gerinc pozíciója kritikus pont a matracválasztásnál – akkor is, ha a hátán, vagy ha az oldalán szokott feküdni.

Amikor a hátán fekszik, az egész gerincnek és a deréknak is érintenie kell a matracot, ezért kérje meg párját vagy barátját, hogy nyomják a kezüket a dereka alá, miközben a matracon fekszik. Az a jó, ha a kezüket csak ellenállással tudják a dereka alá csúsztatni. Ha a derék és a matrac között nincs teljes kontakt, akkor a matrac túl kemény.

Ezután feküdjön az oldalára és ismételten kérje meg párját vagy barátját, hogy mérje fel a gerinc elhelyezkedését.  A hátnak egyenesnek kell lenni és nem hajolhat el se fel, se le.


Tesztelje a matracot vásárlás előtt

Az egyik legfontosabb dolog matracvásárlás előtt, hogy megnézze, kényelmes-e önnek. Ezen felül, érdemes olyan üzletet választani, ahol nagy a matracválaszték, szóval több típusú és keménységű matracot is kipróbálhat döntés előtt.

A JYSK-ben több matracot is kipróbálhat, miközben hozzáértő személyzettől kérhet tanácsot választás előtt. Gyakran hetekig is tarthat, mire a teste hozzászokik az új matrachoz. Az összes GOLD matracunkra 100 nap vásárlói próba van, és ha nem elégedett 100%-osan, kicserélheti a matracot. Tudjon meg többet a 100 napos GOLD matrac kipróbálási lehetőségről.

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?