Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres

A skandináv stílus

Dátum:

Kategória: Nappali, Lakberendezés, Otthon

A skandináv stílus egyre népszerűbbé válik Magyarországon is, megszerettük a fehéret, a geometrikus formákat, a természetes mintákat. Ugyan ha csak annyit mondunk, hogy valami skandináv stílusú, az még nagyon sokféle lehet, de azért a főbb irányvonalak közösek: sok-sok fehér, szellős terek, fabútorok és letisztult dizájn. Viszont nem mindannyian élünk hatalmas házban, nem mindenkinek vannak nyitott terek a lakásában vagy egyszerűen csak nincs keret a gyönyörű, ámde igen drága hajópadlóra.  Hogy alakítsunk ki mégis skandináv hangulatot akár egy kis panellakásban?

 Nos, nem lehetetlen. Van néhány alapszabály, amit be kell tartani, de ez hosszútávon mindenképp kifizetődő.

Mivel a skandináv stílus alapjai a natúr színek, letisztult formák, ezért a lakást kiegészítőkkel, szép textilekkel, képekkel és még ezer más aprósággal lehet egyedivé tenni. Ennek egy nagy előnye a variálhatóság – egyszerűbb és olcsóbb lecserélni a függönyt vagy a díszpárnákat, mint a szerkényt vagy a kanapét. De az első, mint mindenhol, az alapozás.

1.       Fehér falak

Nem muszáj teljesen fehérnek lennie, lehet csontszínű vagy akár nagyon halvány bézs is. A fehér tágítja a teret, tiszta és szellős hatást kelt. Ha nagyon ódzkodunk a fehértől, akkor is kerüljük a sötét, élénk színeket.

 skandináv stílus - fehér falak

2.       A nagyobb méretű bútorok legyenek semleges színűek

Ugyanazt a célt szolgálja, mint a fenti pont. Egy kis lakásban nem célszerű összenyomni a teret hatalmas sötét bútorokkal.  Ha a falat mégsem fehérre festettük, akkor még fontosabb, hogy a nagyobb bútoraink világos színűek legyenek.

3.       Válasszunk minden helyiségbe egy-egy skandináv dizájnú bútort.

Ha nincs keret az összes bútor lecserélésére, akkor már néhány igazán szép darab is feldobja a lakásunkat. Nagyon fontos, hogy vegyük figyelembe a régi bútoraink stílusát is, törekedjünk harmóniára. Különböző stílusokat lehet keverni, de oda kell figyelni, hogy színben és anyagban passzoljanak egymáshoz. Ha jó az alap, akkor akár bohém megoldások is szuperül mutatnak a lakásban és a skandináv stílusról sem kell lemondanunk. Bátrak például nyugodtan választhatnak különböző étkezőszékeket az asztal köré, ha azok stílusban nem ütnek el nagyon egymástól. 

 skandináv stílus - dizájn

4.       Oldjuk meg a tárolást

Egy skandináv otthonban (is) nagyon fontos, hogy mindennek meg legyen a helye. Ez fokozottan érvényes a kis lakásokra, hiszen ott nincs egy felesleges négyzetcentiméter sem, ha szeretnénk szellős hatást elérni. Célszerű a rejtett helyeket is kihasználni, például az ágy alá tárolókat vásárolni – tökéletes hely az éppen használaton kívüli nyári vagy téli paplanoknak. Amikor kialakítjuk a tárolókat, mindig számítsuk bele, hogy az évek során általában gyarapszik az elsuvasztani való holmik mennyisége. :)

 skandináv stílus - tárolás

5.       Kiegészítők

Válasszunk bátran mintákat, színeket, kiegészítőket, de arra figyeljünk, hogy ne legyen elől túl sok apróság. A színek harmonizáljanak egymással, és ha lehet, minden színt több helyen is használjunk adott téren belül. Lehetünk bátrak a képek elhelyezésében is, tegyük egyedivé a nagyszerű alapokkal rendelkező otthonunkat.

 skandináv stílus - kiegészítők