Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Ágy párnákkal

A JYSK nagyszabású kérdőíve az alvásról

Dátum:

Kategória: Alvás

Címkék: kérdőív, vélemény

Hogyan alszanak az európaiak? Miért annyira jó alvók? Mikor zavarják meg a gyerekek a szülőket alvás közben? Kérdőívünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Sok közös vonása van az európai embernek, viszont az alvási szokásokat nem sorolhatjuk ide. Különböző országoknak különböző alváskultúráik vannak. Például Lengyelországban a lakosok nagyrésze kétszobás lakásokban él, és éjszakájukat kanapéágyakban töltik a helytakarékosság végett. Közép-Európában a kókuszréteggel töltött matracok a jellemzőek. Az Egyesült Királyságban a párok szeretnek egymáshoz közel aludni, ezért is a 135 cm széles ágy a jellemző. De Dániában ez egy kicsi ágynak számítana, ott az emberek 180 cm-es ágyakhoz vannak szokva. Európa déli részeiben az embereknek elegendő a kényelmes alváshoz egy egyszerű takaró, míg a skandináv térségekben sokkal nagyobb méretű paplanokra van szükség a megfelelő hőmérsékletű alváshoz.


Sokat számít a véleményed 

Ezek az eltérések elgondolkodtattak minket: vajon az alvás más dimenzióiban is eltérnek az európai országok? Vajon van összefüggés a földrajzi elhelyezkedés és a felkelés gyorsasága, az alvás minősége, az alvás időtartama között? Van, ahol már-már beleivódott a kultúrába a délutáni szieszta?

A kérdőívünk mind Facebookon mind hírlevélben értesíti a potenciális kitöltőket a lehetőségről. Összesen 19 európai ország lakói járulhatnak hozzá a végső eredményhez, mindegyik országban jelen van a JYSK. Viszont egy teljeskörű kutatáshoz minél több kitöltőre van szükségünk, így Rád is számítunk! A kérdőív nem vesz igénybe 10 percél többet, és itt érheted el.  

Augusztusig kielemezzük a válaszokat, és Veled is megosztjuk majd!

Az országok, ahol elérhető a kérdőív: 
Belgium, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Ukrajna és az Egyesült Királyságok.