Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Kerek tükör egy íróasztal felett és nagy méretű tükör a falnak támasztva egy előszobában

Útmutató: Hogyan válasszunk tükröt

A tükrök dekorációs elemként való használata számos előnnyel járhat. Segítségükkel például egyszerűen tágasabbá és fényesebbé varázsolhatod a szobádat. Viszont van néhány szempont, amelyre érdemes ügyelni a megfelelő tükör kiválasztásakor. Célszerű még a vásárlás előtt eldöntened,  hogy a választott tükröt hol szeretnéd elhelyezni, és mekkora méretben és milyen kerettel lenne ideális az otthonod számára. Ebben az útmutatóban ezen kérdések megválaszolásához nyújtunk neked segítséget.

A tükrök típusai

Léteznek falra akasztható, vagy épp különálló, kitámasztható tükrök is. Emellett számos különböző stílusban és méretben vásárolhatsz tükröket, így érdemes körülnézni, hogy megtalálhasd a számodra megfelelőt.

A tükör mérete

A legelső lépés a tükör méretének kiválasztása:

Ha a tükröddel az elsőszámú cél, hogy az öltözéked teljes egészében láthasd, úgy egy nagyméretű tükör lehet az ideális választás. Egy folyosó vagy előszoba esetében szintén érdemes egy közepes- vagy nagyméretű tükör mellett dönteni, így még vethetsz magadra egy utolsó pillantás távozás előtt.

Ha a tükröt csak dekorációs elemként szeretnéd használni, akkor ne félj nagyban gondolkodni és akár a szoba központi elemévé a tükröt, legfőképp, ha az kifejezetten díszes kerettel rendelkezik.

Kerek tükör egy sarokasztal fölött

 

Ügyelj arra, hogy a választott tükör arányos legyen a szoba többi bútorával. Például, ha egy tálalószekrény vagy kanapé fölé szeretnéd elhelyezni a választott darabot, akkor figyelj arra, hogy a tükör mérete körülbelül a bútor nagyságának kétharmadával legyen egyenlő, és szélessége ne haladja meg az alatta elhelyezett bútorét.

A tükör alakja

Általánosságban elmondható, hogy a négyszögletes alakú tükrök a legközkedveltebbek, mivel amellett, hogy megvásárlásuk egy biztonságos döntésnek érződhet, rendkívül egyszerű ízlésesen elhelyezni őket. Viszont nem érdemes egyből elvetni a különböző alakú és formájú, kevésbé általános tükröket sem, ugyanis ezeknek is megvannak a maguk előnyei; egy kerek vagy ovális tükör például ideális választás lehet egy szögletesebb kanapé mellé.

Fekete keretes tükör egy kisméretű faliszekrény mellett

A keret

A tükrök egyaránt kaphatóak keret nélkül és különféle keretekkel is: Fekete, fehér, arany vagy akár fa, széles vagy keskeny, egyszerű, vagy épp díszes. A keret határozza meg a tükör stílusát, és, hogy az mennyire illik az otthonod enteriőrjéhez.

Egy tükör azonban arra is remek lehet, hogy ellensúlyozza a dekorációs stílusodat. Ha például a romantikusabb díszeket részesíted előnyben, egy egyszerű keretes tükör lehet számodra a megfelelő választás. Ha pedig inkább a minimalista stílust preferálod, akkor egy gyönyörű, díszes kerettel nagyszerűen kihangsúlyozhatod azt.

 

Ha a célod az, hogy tágas érzetet kölcsönözz egy kisebb helyiségnek, akkor egy keret nélküli tükör lehet számodra az ideális választás - ez ugyanis az egyik legjobb módja annak, hogy egy tér nagyobbnak tűnjön annál, mint amekkora valójában.

Elhelyezés a falon

Egy egyszerű és hasznos ökölszabály, hogy a tükröt körülbelül 150-160 cm magasan helyezd el, egészen a tükör középső pontjáig mérve.

Ha a tükröt egy tálaló vagy konzol asztal fölé szeretnéd elhelyezni, akkor körülbelül 25-30 cm távolságra akaszd fel.

 

Ügyelj arra, hogy a tükör az alatta lévő kanapéhoz vagy kandallóhoz képest vízszintesen középen helyezkedjen el a falon; mivel azonban a tükrök különféle célokat is szolgálhatnak, természetesen erre a szabályra is van kivétel - például, ha az a cél, hogy a tükörben látni lehessen az abban tükröződő tájképet.

Hol van szükséged tükörre?

Nem muszáj a fürdőre és az előszobára korlátoznod a tükrök elhelyezését. A tükröknek rengeteg előnye van, így ideálisak lehetnek akár a nappalid vagy ebédlőd számára is. Egy kicsi, sötét szobában pedig csak növelheti a teret és visszaverheti a kevés beáradó fényt, így a helyiség tágasabbnak és világosabbnak tűnik. Azonban összegyűjtöttünk neked néhány dolgot, amelyet érdemes elkerülni a tükrökkel való dekoráláskor:

  • Ne helyezz el tükröt az ágyaddal szemben. Elalváskor ugyanis te vagy a partnered apró mozdulatai zavaróak lehetnek, és zavarhatják az alvásodat.
  • Ne helyezz el két tükröt egymással szemben. Ugyanis ha így teszel, a fény és tükröződések oda-vissza fognak ugrálni a két tükör között.
  • Ne helyezz el tükröt közvetlenül az ablakoddal szemben. A tükör visszaverheti a beszűrődő fényt, világosítva ezzel a szobát, de akár vakítóan is erőssé válhat így a fény.
  • Ne válassz fakeretes tükröt a fürdőszobádba. Fontos, hogy az itt elhelyezett tükrök minden eleme ellenálló legyen a pára és a nedvesség ellen.

 

Emellett olvasd el az útmutatónkat a megfelelő vitrin kiválasztásához.

Tudjon meg többet

Nyugalmat árasztó, elegáns skandináv dekoráció

Nyugalmat árasztó, elegáns skandináv dekoráció

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei