Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Paplan alól kilógó lábak és mosolygó nő paplannal

Paplan útmutató

A megfelelő paplan kiválasztása segít a pihentető és kényelmes alváskörnyezet biztosításában.

Tekintse meg videónkat a megfelelő paplan kiválasztásáról:

Méret

Azt javasoljuk, hogy a paplan legyen legalább 20-30 centiméterrel hosszabb a testmagasságánál. A JYSK-ben 140x200 cm-es, 140x220 cm-es és 200x220 cm-es méretű paplanokat talál.

Szigetelő képesség

A JYSK-ben három különböző szigetelő képességű takarót különböztetünk meg: hideg, meleg, nagyon meleg. Amikor kiválasztja az önnek legmegfelelőbbet, gondoljon az alvás közbeni testhőmérsékletére, és az ön által preferált hálószoba hőmérsékletre. Akik magasabb hőmérsékletű hálószobában alszanak, vagy szinte mindig melegük van éjszaka, azoknak általában elég egy vékonyabb hideg paplan, a fázósabbaknak vagy hidegebb szobában alvóknak egy vastagabb meleg vagy extra meleg paplan lehet a jó választás.

Paplan útmutató

A töltet

A paplanok többféle töltettel is kaphatók. Két kategóriába sorolhatjuk őket:

  • Természetes töltet
  • Poliészter töltet

A töltet megválasztása elsősorban személyes ízlés kérdése.

Természetes töltet

A természetes töltet általában pehely és toll, de lehet más természetes anyag is, mint selyem, len, pamut vagy gyapjú.  A pehely és toll töltet előnye, hogy jól szellőzik, egyenletesen és könnyen terül szét a test körül. Természeténél fogva a pehely töltet a legjobb szigetelő, puha, könnyed és nagyon meleg paplan készül belőle.

Töltőerő

A töltőerő a pehely puhaságának „mérőszáma”, ami kapcsolatban van a pehely szigetelő képességével. A töltőerő a toll és a pehely legfontosabb minőségmérője. Minél magasabb a töltőerő, annál több levegő tud a pelyhek közé kerülni, és ezért jobb lesz a szigetelő képesség is.

A nagy töltőerejű pelyhek könnyű és vaskos paplant eredményeznek a lehető legjobb hőszigetelő képességgel. Minél több tollat keverünk a pelyhek közé, annál alacsonyabb lesz a töltőerő, és nehezebb a töltet. Ezért kizárólag a paplan súlyából nem lehet megítélni, milyen a hőszigetelő képessége.

Selyem és len vagy pamut

A selyem és len vagy pamut töltet egy vékony, tömör és hűvös paplant eredményez. A len és a selyem hőmérséklet-szabályozó hatása és nedvszívó képessége száraz és kényelmes alváskörnyezetet biztosít.

Gyapjú töltet

A gyapjú természetes módon rendelkezik antibakteriális, hőmérséklet-szabályozó és nedvességelvezető tulajdonságokkal, általában nagyon meleg paplan készül belőle, így fázósaknak ideális választás lehet. Érdemes tudni, hogy az ilyen töltetű paplan nem mosható.

Poliészter töltet

A szintetikus töltet poliészter szálakból áll, amely a természetes töltethez hasonló minőséget nyújt, alacsonyabb áron. A poliészter töltet hatékonyan vezeti el a nedvességet. Az ilyen paplanok nagyobb mennyiségű töltettel kell rendelkezzenek, hogy megfelelő hőszigetelést nyújtsanak, ezért jellemzően nehezebbek, mint a természetes töltetű paplanok.

Huzat

Érdemes az ön számára legmegfelelőbb huzat típuson is elgondolkodni, mint például, hogy a vastag vagy vékony huzatot részesíti előnyben, és hogy a paplant elég puhának találja-e. A JYSK-ben árult paplanhuzatok pamutból, poliészterből és a két anyag keverékéből készülnek.

Antiallergén paplan

Sok ember tévesen azt hiszi, hogy a pehelyre vagy a tollra allergiás, holott a népességnek meglehetősen csekély hányada az, aki valóban ezekre érzékeny. Természetesen amennyiben ebbe a csoportba tartozik, válasszon poliészter vagy pamut vagy selyem és len töltetű paplant.
Sokan allergiásak viszont a poratkára, amely esetben olyan paplant érdemes választani, amely legalább 60 fokon mosható, mert azon a hőmérsékleten a házi poratka illetve a petéi már elpusztulnak.

Poratka allergia

A közönséges poratkát sajnos nagyon nehéz eltüntetni az otthonunkból, azonban a számukat és a szaporodási lehetőségeiket csökkenthetjük, ha gyakran takarítjuk a hálószobát, évente 4-6 alkalommal kimossuk a paplant, párnát és a matracvédőt, és hetente kimossuk az ágyneműhuzatot. Ezzel a poratkák számára előnytelen életkörülményeket teremtünk. Azonban a párnák és paplanok sem bírják a túl gyakori mosást. Olvasson többet a párnák és paplanok karbantartásáról ide kattintva.

Allergiás a poratkára? Ha igen, akkor érdemes többet megtudnia az antiallergén paplanokról. Ezek a paplanok már általában olyan kezelést kaptak, ami meggátolja, hogy a poratkák bejussanak a huzatba vagy hogy szaporodni tudjanak. Ennek köszönhetően elég, ha paplanját csak az ajánlott évi két alkalommal mossa, ezzel jelentősen növelve annak élettartamát. A JYSK-nél az alábbi antiallergén márkákat találja: 
 

Azok a paplanok és párnák huzata, melyeken NOMITE címke szerepel, különösen szorosan szőttek. Ez azt jelenti, hogy a poratkák nem képesek áthatolni a huzat anyagán, és megtelepedni a paplan vagy párna belsejében.

OEKO-TEXⓇ STANDARD 100

A „bizalom a textíliában” védjeggyel bíró termékek megfelelnek a Nemzetközi OEKO-TEX® Szervezet szigorú vizsgálati kritériumainak és káros anyagoktól mentesek.

Az ezzel a címkével ellátott termékeket az Asthma Allergy Nordic elemzi, hogy azok ne tartalmazzanak olyan anyagokat, amelyekről ismert, hogy allergiát okoznak.

Nyári és téli paplanok 

Hogy ugyanaz a paplan télen-nyáron használható-e, vagy inkább érdemes külön téli és nyári paplant beszerezni, az a lakás hőmérsékletétől függ. Ha egész évben fenn tudja tartani a hálószobájában ugyanazt a hőmérsékletet, akkor nem szükséges paplant cserélnie. Ha a benti hőmérséklet az időjárással együtt változik, akkor javasolt nyárra beszerezni egy hideg, télre pedig meleg, vagy nagyon meleg paplant. Ezzel segítheti a minél kényelmesebb alvást.

Tudjon meg többet

Melyik paplant válaszd? Teljes körű útmutató

Melyik paplant válaszd? Teljes körű útmutató

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Küldd nyári vakációra a téli paplanodat

Küldd nyári vakációra a téli paplanodat