Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
paplan alól kilógó lábak és mosolygó nő paplannal

Paplan útmutató

A megfelelő paplan kiválasztása segít a jó és kényelmes alváskörnyezet biztosításában. Tekintse meg videónkat a megfelelő paplan kiválasztásáról.

 

Méret

Azt javasoljuk, hogy a paplan legyen legalább 20-30 centiméterrel hosszabb a testmagasságánál. A JYSK-ben 200 és 220 cm hosszú paplanokat talál.

Szigetelő képesség

A JYSK-ben három különböző szigetelő képességű takarót különböztetünk meg: hideg, meleg, nagyon meleg. Amikor kiválasztja az önnek legmegfelelőbbet, gondoljon az alvás közbeni testhőmérsékletére, és az ön által preferált hálószoba hőmérsékletre. 

Paplan útmutató

A töltet

A paplanok többféle töltettel is kaphatók. Két kategóriába sorolhatjuk őket:

  • Természetes töltet
  • Poliészter töltet

A töltet megválasztása személyes ízlés kérdése.

Természetes töltet

A természetes töltet általában pehely és toll, de lehet más természetes anyag is, mint selyem, pamut vagy gyapjú.  A természetes töltet előnye, hogy jól szellőzik, egyenletesen és könnyen terül szét a test körül. Természeténél fogva ez a töltet a legjobb szigetelő.

Töltőerő

A töltőerő a pehely puhaságának „mérőszáma”, ami kapcsolatban van a pehely szigetelő képességével. A töltőerő a toll és a pehely legfontosabb minőségmérője. Minél magasabb a töltőerő, annál több levegő tud a pelyhek közé kerülni, és ezért jobb lesz a szigetelő képesség is.

A nagy töltőerejű pelyhek könnyű és vaskos paplant eredményeznek a lehető legjobb hőszigetelő képességgel. Minél több tollat keverünk a pelyhek közé, annál alacsonyabb lesz a töltőerő, és nehezebb a töltet. Ezért kizárólag a paplan súlyából nem lehet megítélni, milyen a hőszigetelése. 

Selyem

A selyem paplan általában vékony, ugyanazzal a szigetelő erővel. Hőmérséklet szabályzók, így biztosítják a megfelelő hőmérsékletet az éjszaka során. A selyem lélegző, antibakteriális anyag, ami kényelmes, higiénikus alvási körülményeket biztosít.

Poliészter töltet

A szintetikus töltet poliészter szálakból áll, melyek a természetes töltethez hasonló minőséget nyújt, alacsonyabb áron. A poliészter töltet hatékonyan vezeti el a nedvességet. A paplanok töltete nehezebb, hogy megfelelő hőszigetelést nyújtsanak, és ezért nehezebbek, mint a természetes töltetű paplanok.

Huzat

Érdemes az ön számára legmegfelelőbb huzat típuson is elgondolkodni, mint például, hogy a vastag vagy vékony huzatot részesíti előnyben, és hogy a paplant elég puhának találja-e. A JYSK-ben árult paplanhuzatok pamutból, poliészterből és a két anyag keverékéből készülnek. 

Antiallergén paplan

Sok ember tévesen azt hiszi, hogy a pehelyre vagy a tollra allergiás, holott a népességnek meglehetősen csekély hányada az, aki valóban ezekre érzékeny. Sokan allergiásak viszont a poratkára. Természetesen, ha mégis az előbbi pár százalékba tartozik, akkor a toll - és pehelymentes paplanokat ajánljuk.

Poratka allergia

Nehéz teljesen eltűntetni a poratkát az otthonunkból. Azonban a számukat és a szaporodási lehetőségeiket csökkenthetjük, ha gyakran takarítjuk a hálószobát és évente 5-6 alkalommal kimossuk a paplant, párnát és a fedőmatracot. Ezzel a poratkák számára előnytelen életkörülményeket teremtünk. Azonban a párnák és paplanok sem bírják a túl gyakori mosást. Olvasson többet a párnák és paplanok karbantartásáról. 

Allergiás a poratkára? Ha igen, akkor érdemes többet megtudnia az antiallergén paplanokról. Ezek a paplanok már általában olyan kezelést kaptak, ami meggátolja, hogy a poratkák bejussanak a huzatba vagy hogy szaporodni tudjanak. Ennek köszönhetően elég, ha paplanját csak az ajánlott évi két alkalommal mossa, ezzel jelentősen növelve annak élettartamát. A JYSK-nél az alábbi antiallergén márkákat találja: 
 

Azok a paplanok és párnák huzata, melyeken NOMITE címke szerepel, különösen szorosan szőttek. Ez azt jelenti, hogy a poratkák nem képesek áthatolni a huzat anyagán, és megtelepedni a párna belsejében.

A „bizalom a textíliában” védjeggyel bíró termékek megfelelnek a Nemzetközi OEKO-TEX® Szervezet szigorú vizsgálati kritériumainak és káros anyagoktól mentesek.

Az ezzel a címkével ellátott termékeket az Asthma Allergy Nordic elemzi, hogy azok ne tartalmazzanak olyan anyagokat, amelyekről ismert, hogy allergiát okoznak.

Nyári és téli paplanok 

Hogy ugyanaz a paplan télen-nyáron használható-e, vagy inkább érdemes külön téli és nyári paplant beszerezni, az a lakás hőmérsékletétől függ. Ha egész évben fenn tudja tartani a hálószobájában ugyanazt a hőmérsékletet, akkor nem szükséges paplant cserélnie. Ha a benti hőmérséklet az időjárással együtt változik, akkor javasolt nyárra beszerezni egy hideg, télre pedig meleg, vagy nagyon meleg paplant. Ezzel segítheti a minél kényelmesebb alvást. 

Tudjon meg többet

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Küldd nyári vakációra a téli paplanodat

Válassz paplant és párnát okosan!