Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Pár alszik az ágyban

Osztozkodás az ágyon

Sokszor szokott pároknak problémát okozni az egy ágyban való alvás. Van aki sokat forgolódik, rugdos, beszél álmában vagy a legalapvetőbb: horkol. Ilyenkor valamelyik félnek álmatlan éjszakái vannak, így a külön ágy vagy a kanapén való alvás jó ötletnek tűnik. Viszont ha szeretnétek megőrizni a romantikát (ami a horkolással már réges rég elveszett), olvassatok további tippekért.  

Hogyan szüntesd meg a horkolást

A horkolást számos tényező alakíthatja ki: rossz életvitel, alkohol lefekvés előtt, túlzott stressz vagy akár betegségre is utalhat. A dolgozó férfiak a gyakori alanyai, de ne gondold azt, hogy a nők nem szoktak horkolni. Igazából mindegy, melyik nem horkol, mivel a nap végén mind a két fél rossz minőségű alvásnak van kitéve.

Itt van egy kis segítség, ha a párod horkol:

 • Kicsit mozgasd meg, forgasd át a másik oldalára a partnered.
 • Ha nem segít, hogy a párnákat a füled köré tekerted, használj füldugót. Egyszerű de nagyszerű!
 • Ha a füldugó sem használt, tegyél be fülest és játssz le egy hosszabb lejátszási listát nyugtató melódiával (a tenger zúgása, zongorajáték stb.) 

Ha nem tudtok megegyezni a megfelelő szobahőmérsékleten...


Az ideális hőmérséklet a hálószobában általában 15 és 22 fok közé esik. Természetesen vannak személyes igények, így nem muszáj ebbe az intervallumba tartoznia. Nem tudtok megegyezni ebben? 

Itt olvashatod, mit kell tenned:

Ilyenkor jön előtérbe az a szó, hogy kompromisszum. Ha a párod jobban szereti a hidegebb környezetet, viszont te 22 fokon aludnál, maradjatok egy köztes megegyezésben. Ha semmiképp sem tudtok dűlőre jutni, javaslatunk az, hogy a hidegebb hőmérsékletet válasszátok. Könnyebb használni egy extra takarót mint megpróbálni elaludni teljesen leizzadva. 

...vagy a matracon

Mindenkinek mások az igényei, így van aki hátfájósabb és a masszívságot míg van aki vízágy szintű puhaságot vár el a matracától. Ezt a veszekedésforrást könnyen eltömhetitek, ha két különböző matracot vesztek. Így mindenki a számára megfelelőt válaszhatja. Nem kell aggódnotok a középen kialakult kis rés miatt, hiszen a matrac összetartó elem segít az egy ágy érzésének keltésében.

Te egy reggeli pacsirta vagy ő viszont egy éjszakai bagoly

Mindenkinek van egy belső biológiai órája. Nagyrészt ettől függ, hogy mikor állunk készen az alvásra és mikor ébredünk fel. Ez az óra változtatható a hétköznapi rutinok segítségével, ha például évek óta reggel 9-re jársz dolgozni, valószínűleg hétvégén sem fogsz sokkal tovább aludni.

Pontokba szedtük, hogy mit kell tegyetek ahhoz, hogy ne zavarjátok párotokat a korai vagy éppen késői órákban. 

 • Mind a két félnek meglehetősen halknak kell lennie, akármelyik napszakról is legyen szó
 • A korán dolgozó azonnal felkel az ébresztőórára, és nem nyomogatja folyamatosan a „szundi” gombot
 • A sokáig ébren levő kint tévézik a nappaliban, vagy számítógépezik (nem az ágyban olvas vagy dolgozik erős olvasólámpával)

Te megnyugtató hangok mellett a párod viszont teljes csendben tud elaludni

Ha nem tudtok megegyezni abban, hogy menjen-e elalvás előtt a tv vagy még a töltők is ki legyenek-e húzva, itt van pár jó tanács:

 • A hangkedvelő tegye be a fülest és hallgasson megnyugtató dallamokat
 • Vagy alkítsátok le a tévét...
 • ...És állítsátok be, hogy 30 perc múlva kikapcsoljon

Mindenki szokott pozíciót váltani lefekvésnél, viszont vannak akik ezt túl gyakran teszik. Ezt okozhatja egy nagyon élénk álom vagy kényelmetlen matrac is. Ez mindkettőtöknek kényelmet alvást jelent: 

 • Szerezzetek be két külön paplant, így kevésbé érzékelitek egymás mozgását éjszaka
 • Használjatok kisebb párnákat barikádépítésre
 • Gondolkozzatok el azon, hogy szükségetek van-e egy nagyobb ágyra, így mind a kettőtöknek lesz elegendő helye az éjszakai maratonhoz.