Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Miért jó reggel nyújtani?

Miért jó reggel nyújtani?

A reggeli nyújtás fontos a szervezetednek, de talán nem ez az első dolog, ami eszedbe jut, mikor kinyitod a szemed. A reggeli nyújtás segít beindítani a vérkeringésedet és feltölteni az energiaszintedet. A reggeli nyújtás a legjobb napindító lehet a számodra, mivel a következő hatásai vannak a testedre:

  • Növeli az izmok és az ízületek rugalmasságát.
  • Javítja a vérkeringést.
  • Megszűnteti a feszültségérzetet.
  • Megelőzi a stresszt.

Olvasd végig a cikket és tudd meg, hogy miért jó ötlet nyújtó gyakorlatokat végezni a mindennapi reggeli rutinjaid részeként.

Növeld ízületeid rugalmasságát!

Mikor megszólal az ébresztőd valószínűleg te is csábítást érzel arra, hogy még egy pár percre benyomd a szundi üzemmódot, mert még nem érzed magad teljesen ébernek. A reggeli nyújtás a test "ébresztője", jeleket küldve az agynak, hogy itt az idő felébreszteni az izmaidat. 

Ha reggelente nyújtasz, növeled az izmaid és az ízületeid rugalmasságát, így könyebben is kelsz majd ki az ágyból. Az ízületeid és izmaid rugalmasságának növelésével csökkented az ízületi gyulladások vagy az egyensúlyérzéked romlásának kockázatát, amik sérüléshez vezethetnek.

Indítsd be a vérkeringésedet!

Gyakran hosszú ideig ugyanabban a pózban fekszel egész éjszaka. Ennek eredményeképp, mikor felkelsz, a mozgáshiány miatt izomlázat érezhetsz az izmaidban. Ez azért van, mert miközben alszol, az izmaid relaxálnak és csökken mind a vérnyomásod mind pedig a pulzusod.

A reggeli nyújtás elősegíti a vérkeringésed beindítását és egyben a jó napindítást is. Nem csak a reggeli nyújtás segíti a szervezet beindítását. Ha több mint egy órán át ülsz, jó ha nyújtasz egy kicsit és aktivizálod a tested, amivel újra beindul a vérkeringésed. Ettől sokkal hatékonyabb lesz azután.


A reggeli nyújtás megelőzi a stresszt

Nehéz lehet feleklni, ha tudod, hogy egy stresszes nap áll előtted. Azonban a reggeli nyújtással eltűnhet a kellemetlen feszültségérzet, ami voltaképpen a stressz fő okozója lehet.

Így a reggeli nyújtás segíthet, hogy könnyebben megbírkózz a napoddal. Könnyebben szembe tudsz majd nézni az előtted álló kihívásokkal és könnyebb lesz távol tartani magadtól a stressz érzését is. 

Nyújts alkalmanként 30 másodpercig

Ha a reggeli nyújtásról van szó, ajánlott minden nyújtást 30 másodpercig végezni. Ez a legegyszerűbb módja a feszültségérzet eltűntetésére és egyben több idő is van az izmok lenyújtására. Aztán teljesen lazítsd el az izmaid és lélegezz rendesen a következő nyújtásig.

A reggeli nyújtózkodás ösztönös

Nem csak az emberek nyújtózkodnak egy jó szundítás vagy éjszakai alvás után. Több állatfaj is öszönösen nyújtózkodik alvás után. Például a kutyák és a macskák mellső lábaikat és a hátukat nyújtják alvás után, míg a halak kifeszítik és hullámoztatják uszonyaikat ébredéskor.

A nyújtás az állatvilág része, mert fokozza az állatok mozgásszabadságát.  Ez mind igazolja, hogy a reggeli nyújtás egy nagyszerű módszer a napod és a szervezeted beindítására.

HIVATKOZÁSOK

http://www.livestrong.com/article/355285-why-do-you-stretch-after-sleeping/
https://www.thrillist.com/news/nation/heres-why-you-instinctively-stretch-when-you-wake-up
http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-straekker-man-sig-om-morgenen

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Az alvópozíció és a személyiséged

Az alvópozíció és a személyiséged

Mire jó az alvás?

Mire jó az alvás?