Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Kültéri világító fák fából készült teraszon ülőgarnitúrával

Kültéri karácsonyi világítás biztonsági tippek

Az ünnepek közeledtével felkerülnek a kinti égősorok, melyek meghitt, karácsonyi hangulatot kölcsönöznek otthonainknak, melegséget nyújtva a sötét téli éjszakákon is. Kertünk, teraszunk, vagy épp kocsibeállónk kidekorálása előtt viszont fontos végiggondolni néhány dolgot a felszerelésükkel kapcsolatban. Megbizonyosodtunk róla, hogy nem zavaróak a szomszédok számára? Energiatakarékos izzósorokat választottunk, és rendeltetésszerűen helyeztük el ezeket?

Összegyűjtöttünk 9 remek tippet, hogy segítsünk neked idén is szépen és biztonságosan felszerelni karácsonyi fényeidet – magas rezsiszámla és ideges szomszédok nélkül. Olvasd el teljes listánkat lejjebb.

A kültéri világítás hidegben is melegséget áraszt

A fényfüzérek és fényhálók ideálisak a meghitt karácsonyi hangulat megteremtéséhez. Ez a két fénydísz praktikus módja a dekorálásnak, mivel könnyen felhelyezhetőek, akár fák, oszlopok, vagy épp korlátok körbetekerésével.

Közeli kép egy kis méretű világító fáról egy kerti szék előtt

Nincs szükség nagyméretű kertre otthonunk külterének kivilágításához. Elég egy erkély vagy egy kisebb udvarrész, és máris egyszerűen feldíszíthetjük azt, például a korlát fényfüzérekkel való körbetekerésével vagy egy kistermetű világító fa elhelyezésével.

A dekorálás egy másik egyszerű módja a lámpások használata. A lámpások mind ajtók elé letéve, mind erkélyeken elhelyezve tökéletesen mutatnak, viszont érdemes odafigyelnünk arra, hogy stabil felületen és lehetőleg fedett helyen helyezzük el őket, hogy a gyertya ne aludjon ki bennük.

Csak kültérre alkalmas fénydíszeket használj

Fontos odafigyelnünk, hogy karácsonyi fényekkel való dekoráláskor a kültérre alkalmasakat válasszuk, mivel a beltérre tervezett fények nem alkalmasak szabad levegőre. A nedvesség és pára könnyen károsíthatja a fényfüzért és rövidzárlatot okozhat. A kültéri karácsonyi fénydíszek jóval ellenállóbbra és tartósabbra lettek tervezve, így védekezve az erős szél, fagy és csapadék ellen.

Ha egy izzósor alkalmas kültéri használatra, ez egyértelműsítve van a termék csomagolásán. Érdemes CE jelöléssel ellátott fényfüzéreket választani, amelyek megfelelnek a jogszabályban előírt biztonsági követelményeknek.

Fényfüzér egy fenyőágon

Takarékoskodj LED karácsonyi izzókkal

A hideg téli hónapok közeledtével a kültéren elhelyezett fények melegséget és meghittséget árasztanak. Ma már alacsony energiafelhasználással is kivilágíthatjuk otthonainkat, mivel a JYSK választékának összes kültéri fénydekorációja LED izzókkal készül. Egy LED fényfüzér 90%-kal kevesebb áramot fogyaszt, és akár 50 000 órán keresztül világít. Amennyiben pedig időzítőkkel ellátott LED fénysorokat választunk, biztosíthatjuk, hogy karácsony környéki rezsiszámláink ne ugorjanak az egekbe.

A ki-be kapcsolható kültéri karácsonyi fények másik fontos előnye, hogy jelentősen csökkentheted velük az energiafogyasztásod a nappali órákban, amikor a világítás egyébként sem látható.

Érdemes tudni, hogy a LED izzók több árnyalatban is kaphatóak: például melegebb, sárgás tónusban vagy épp egy fehérebb, kékes fényben. Válasszunk ízlésünknek megfelelően, szem előtt tartva, mi illene legjobban az otthonunkhoz. Ennek legmegfelelőbb módja pedig a fényfüzér kipróbálása még annak megvásárlása előtt.

Légy tudatos – kapcsold le a karácsonyi izzókat

A kültéri karácsonyi fények meghitt, ünnepi atmoszférát kölcsönöznek otthonunknak. Ennek megőrzése érdekében pedig fontos tudatosan elhelyeznünk őket, hogy a szomszédokat se zavarjuk a világítással a nappalijuk ablaka előtt elhelyezett izzósorokkal.

Ha időzítővel ellátott fényfüzért használsz, a karácsonyi izzóid automatikusan ki- és bekapcsolnak. Így beállíthatod, hogy a kívánt időpontban kihunyjanak a fények, és a melletted lakókat se zavard az éjszakai világítással.

Kültéri világító fák egy fából készült teraszon ülőarnitúrával

9 tipp a kültéri karácsonyi fények használatához

Az alábbi tippek betartásával könnyen elérheted, hogy úgy díszítsd fel a kertedet, mint egy profi:

  1. Használj időzítővel ellátott enegiatakarékos LED izzósorokat, hogy ne fogyaszd az áramot, amikor nem szükséges.
  2. Ellenőrizd, hogy a fényfüzér alkalmas-e kültéri használatra és el van-e látva CE jelöléssel.
  3. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy megfelelő árnyalatú izzósort választottál-e.
  4. A földelt csatlakozók jóval biztonságosabbak a hagyományos csatlakozóknál.
  5. Ellenőrizd, hogy a biztosíték kapcsoló működik-e, mielőtt felkapcsolnád a világítást. 
  6. Ha hosszabbítót vagy átalakítót használsz, figyelj arra, hogy szigetelt és kültéri használatra alkalmas eszközöket válassz.
  7. Figyelj arra, hogy a vezeték ne akadjon ajtó- vagy ablaknyílásba, mivel a kábel megsérülése könnyen áramütést vagy tüzet okozhat.
  8. Ha kültéri csatlakozóaljzatot használsz, bizonyosodj meg róla, hogy szakember szerelte-e azt fel. Kültéri konnektort ne szereljünk fel magunk!
  9. A fényfüzérek levételekor figyelj arra, hogy azokat száraz helyen tárold – lehetőleg eredeti csomagolásukban az optimális védelem érdekében.

Tudjon meg többet

Trambulinok: 7 fontos szempont vásárlás előtt

Trambulinok: 7 fontos szempont vásárlás előtt

Útmutató: Hogyan válaszd ki a tökéletes kerti asztalt

Útmutató: Hogyan válaszd ki a tökéletes kerti asztalt

Alakíts ki egy trambulin parkot a kertben

Alakíts ki egy trambulin parkot a kertben

Élvezd a nyarat egy otthoni tűzrakóval

Élvezd a nyarat egy otthoni tűzrakóval